TL'nin swap faizi yüzde 750'ye yükseldi

TL'nin swap faizi yüzde 750'ye yükseldi
Türk bankaların yabancılara TL sağlamaktan kaçınmasıyla swap faizleri çok sert yükselirken kaynaklar bu işleme uzun süre devam edilmeyeceğini söyledi.

31 Mart yerel seçimlerine birkaç gün kala Türkiye'de ekonomik gündem de en az siyasi gündem kadar hızlı değişim gösteriyor. Birkaç gün önceye kadar soğan fiyatları, tanzim satış uygulaması konuşulurken, dolarda yaşanan sert düşüşün ardından herkes şimdilerde "swap nedir" konusunu konuşuyor. 

Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken Türk bankaların bu piyasaya TL sağlama eğilimlerini bu hafta sona erdirmesiyle sert yükselişini bugün de sürdürdü.

Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi dün yüzde 330 seviyesine yükseldi. Bugün de yükseliş devam ederken gecelik vadede yüzde 750 seviyesi görüldü.

Reuters'a dün bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi dört kaynak, Londra swap piyasasında TL için ana fonlayıcı konumundaki Türk bankalarının işlemlerini "önümüzdeki günlerde yasal limit olan yüzde 25'in oldukça altında kalacak" şekilde şekillendirdiklerini söylemişti.

TL'deki sert değer kaybının ardından Türk bankaların, yabancı bankaların TL likidite yaratmak adına kullandığı Londra swap piyasasına TL sağlamama eğilimi en azından seçim sonrasına kadar devam edecek.

Konu hakkında bilgi sahibi üç kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisine yönelik "spekülatif saldırı"ya yanıt için devreye alınan bu önlemin "geçici" olduğunu, "en az seçim sonrasına kadar sürdürüleceğini" ancak "uzun süre sürdürülmeyeceğini" söyledi.

Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi geçen hafta yüzde 24 seviyesindeyken bu hafta sert yükselişe geçti. Swap piyasasında gecelik vadede TL faizi dün yüzde 330'a bugün ise yüzde 750'ye kadar yükseldi.

Haftalık vadede ise swap piyasasında TL faizi geçen haftaki yüzde 22'li seviyelerden dün yüzde 125'e bugün ise yüzde 200'e kadar tırmandı.

Cuma günü dolar/TL 5.84'e tırmandıktan sonra Merkez Bankası örtülü faiz artışı yapmış, art arda açıklamalarla tansiyonu düşürmeye çalışmıştı. Ayrıca swap tarafındaki artış da yabancılar için TL'nin maliyetini artıracak kur üzerindeki ana baskı unsuru olmuştu.

Bugün 5.30'a kadar gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesini gören kur daha sonra yukarı hareketlendi. Dolar 5.39-5.42 bandında. Euro ise 6.20 seviyesinde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar