Ukrayna'ya saldıran Rusya kıskaçta: Yaptırımlar gelirken, küresel şirketler ülkeyi terk ediyor
+GERÇEK - Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sekizinci gününde devam ediyor. Tüm dünya Ukrayna'dan gelecek haberlere odaklandı. Hem batılı ülkeler hem de şirketler Rusya'yı uluslararası arenada sıkıştırmak için yaptırım kararlarını art arda açıklamaya devam ediyor.
Ukrayna’nın işgali sonrası, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından Rusya’da faaliyet göstermeye başlayan küresel şirketler ülkeden çıkmaya başladı.
Rus ekonomisi üzerinden Rusya'ya geri adım attırmayı ve siyaset sahnesindeki rolünü azaltmayı hedefleyen bu yaptırımların Moskova'ya etkisinin beklenenden daha büyük olacağı tahmin ediliyor.
Yaptırımlar arasında en serti ABD, Fransa, Kanada, İtalya, İngiltere, Avrupa Birliği Komisyonu ve Almanya'dan geldi. Bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkartılmasına karar verildi. Rus ithalat ve ihracatında bomba etkisi yaratacak bu kararın yanı sıra Rusya Merkez Bankası'nın AB, ABD, İngiltere ve Kanada'daki varlıkları donduruldu.
AB ülkeleri, tüm Rus uçaklarına hava sahasını kapattığını açıklarken, batılı ülkelerden artık Rusya'ya artık havacılık ve uzay sanayisiyle ilgili mal, teknoloji ve hizmet satışı da mümkün olmayacak. AB, enerji alanında da yaptırım kararı aldı. Buna göre, Rusya'ya ham petrolün işlenmesi için gerekli olan mal ve teknoloji satışı, transferi ve ihracatı yasaklandı. ABD ise yüksek teknolojili ürünlerin Rusya'ya ihracatını yasakladı.
Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya yaptırımlar ekonomik alanla da sınırlı kalmadı. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Rusya'nın artık uluslararası maçlara ev sahipliği yapamayacağını açıkladı. Ayrıca Rus milli takımınn katıldığı maçlarda Rusya bayrağı açılmayacak ve Rus milli marşı okunmayacak. Bunlara ek olarak mili takım, maçlarını Rusya adı altında değil, Rusya Futbol Birliği adı altında oynayacak.
Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımları artırması, hava sahalarını Rus uçaklarına kapatması ve bazı bankaların SWIFT sisteminden çıkartılması sonrası ülkedeki faaliyetlerini sonlandıran şirketlerin listesi her geçen gün uzuyor.
Rublenin değer kaybetmesi ve ekonomik yaptırımlar sonrası Rusya’da faaliyet göstermek, şirketler için sorun yaratmaya başladı. Bazı şirketler faaliyetlerini hem prestij için hem de finansal risklerin devam edemeyecek kadar büyük olduğunu düşündükleri için sonlandırıyor.
30 YILLIK DEFTER KAPANIYOR MU?
1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından ülkede özel işletmelere izin verilmesi ve yabancı şirketlerin faaliyet göstermesinin serbestleşmesi sonucu pek çok şirket aradan geçen 30 yılda Rusya pazarına büyük yatırımlar yaptı.
Bu süre zarfında küresel dev şirketler bu coğrafyada büyük fırsatlar gördü ve pazara girdi. 30 yıllık sürede şirketler milyonlarca tüketicinin bulunduğu bir pazarın yanı sıra büyük yer altı kaynaklarına sahip ülkeye adeta akın etti.
Ancak geçtiğimiz hafta Rusya’nın komşusu Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte bu eğilim tersine döndü. Enerji ve otomotiv başta olmak üzere pek çok dev şirket ülkedeki operasyonlarını sonlandırma kararı aldı. Bazı şirketlerse henüz karar aşamasında.
Bu kararın arkasında tedarik zincirlerinin zora girmesi, SWIFT yasağı nedeniyle finansal işlem yapmanın zorlaşacak olması ve şirketlerin Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlara verdiği destek yatıyor.
İşte Rusya operasyonlarına son vermeye hazırlanan küresel devler:
ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DEVLERİNİN ÇIKIŞ PLANLARI
Rusya’nın en büyük yabancı yatırımcısı olan petrol şirketi BP, pazar günü yaptığı sürpriz duyuruyla devlet kontrolünde bulunan Rosneft’teki yüzde 20’lik hissesinden çıkacağını duyurdu. Bu kararın ardından edilecek zararın büyüklüğünün 25 milyar doları bulabileceği tahmin ediliyor. Karar ayrıca şirketin küresel petrol ve gaz üretimini üçte bir oranında azaltabilir.
Bir başka petrol devi Shell de Rusya’nın ‘anlamsız askeri saldırganlık’ içinde bulunduğunu belirterek, Sahalin-II sıvılaştırılmış doğal gaz tesisi ve Almanya’nın geçen hafta engellediği Kuzey Akımı 2 boru hattı projesindeki payı da dahil olmak üzere Gazprom’la olan tüm ortaklıklarına son verdi. Her iki proje de yaklaşık 3 milyar dolar değerinde.
Birleşik Krallık Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanı Kwasi Kwarteng, pazartesi günü Shell İcra Kurulu Başkanı Ben van Beurden ile bir araya geldi ve bu hareketi memnuniyetle karşıladığını belirtti. Kwarteng Twitter’dan, "Shell doğru kararı verdi. Artık İngiliz şirketlerinin Rusya’yı izole etmesi güçlü bir ahlaki zorunluluk. Bu işgal Putin için stratejik bir başarısızlık olmalı" açıklamasında bulundu.
Exxon Mobil de salı günü Rusya’daki gaz üretim sahası Sahalin-1’deki operasyonlarını durduracağını söyleyerek toplu göçe katıldı.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DEVLERİ RUSYA'DAN ÇIKIYOR
Ülkeden çıkan şirketler enerji devleri ile sınırlı değil. Sanayi sektöründe de küresel devler ülkeyi terk etmeye başladı. Dünyanın en büyük ticari araç üreticilerinden biri olan ve Daimler Truck, bir sonraki duyuruya kadar Rusya’daki ticari faaliyetlerini durduracağını açıkladı.
Ayrıca otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Volvo da Rusya’da satış ve üretimi durdurduklarını duyurdu. Motosiklet üreticisi Harley-Davidson, Rusya’daki işini askıya aldığını söyledi. Hindistan menşeili Tata Motors şirketine ait olan Jaguar Land Rover Automotive, lüks araçlarının Rusya’ya teslimatını durdurdu.
General Motors da, tedarik zinciri sorunları ve bir dizi dış faktöre bağlı olarak Rusya’ya yapılan sevkiyatları durdurduğunu söyledi. Ford da salı günü yaptığı açıklamada Rusya’daki operasyonları askıya aldığını açıkladı.
VOLKSWAGEN RUSYA'DA ÜRETİMİ DURDURDU
Alman otomotiv devi Volkswagen, Rusya’da üretimi ve bu ülkeye yapılan ihracatı ikinci bir duyuruya kadar durdurduklarını açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Alman otomobil devi Volkswagen Rusya’da otomobil üretimini durdurma kararı aldı. Konu hakkında e-posta yoluyla açıklama yapan firma, Rusya’ya yapılan ihracatın da durdurulacağını duyurdu.
Şirket, açıklamasında yönetimin yüksek belirsizlikler nedeniyle genel duruma dair gözden geçirme yaptıklarını açıkladı.
Küresel şirketler 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra akın ettikleri Rusya pazarından bir bir çekilme kararı alıyor. BP, Shell, Exxon gibi enerji şirketleri, Daimler, Toyota, Ford gibi otomotiv devleri ve Nike, Adidas, Disney gibi pek çok farklı sektörden şirket ülkedeki operasyonlarını sonlandırma kararı aldı.
TOYOTA DA ÜRETİMİ ASKIYA ALDIĞINI AÇIKLADI
Bid diğer büyük otomobil üreticisi Toyota, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik yaptırımların etkilerine ilişkin artan endişeler ve tedarik zinciri kesintileri nedeniyle cuma gününden itibaren Saint Petersburg'daki tesisindeki faaliyetlerini askıya alacağını açıkladı.
Honda, Rusya'ya araç ve motosiklet sevkiyatını askıya alırken, Mazda da yaptırımlardan kaynaklanan potansiyel finansal kargaşa korkusuyla ülkedeki fabrikasına otomobil parçası ihracatını durdurmayı planlıyor.
Toyota'nın St. Petersburg'daki yıllık 100 bin araç üretim kapasitesine sahip fabrikasında RAV4 spor arazi aracı ve Camry sedan üretiliyor.
Toyota, açıklamasında, St. Petersburg tesisindeki operasyonların "bir sonraki duyuruya kadar" durdurulacağını ve bu durumdan şirketin Avrupa'nın geri kalanındaki üretim ve satış operasyonlarının etkilenmeyeceğini belirtti.
Açıklamada, "Küresel gelişmeleri de takip ediyoruz ve gerektiğinde gerekli kararları alacağız" denildi.
Japon otomobil devi, 2007 yılında Rusya'da üretime başladı ve geçen yıl ülkede yaklaşık 80 bin araç üretti. Toyota'nın yerel satış üssü ise Moskova'da.
Honda'nın Rusya'ya sevkiyatını durdurma kararı, otomobil üreticisinin uzun süredir satışlardaki düşüşün devam etmesinden kaynaklandı.
Honda, Rusya'da yerel bir üretim üssü olmadığı için Amerika Birleşik Devletleri'nden araç ihraç ediyordu. 2020 yılında Rusya'da 1.406 adet sattı.
Rusya'nın Uzak Doğu bölgesindeki Vladivostok'ta ortak girişim fabrikası bulunan Mazda, Japonya'dan otomobil parçaları ihraç ediyor ve fabrikada montaj yapıyor. Şirket yetkililerine göre, Rusya'da yerel fabrikaları bulunan diğer Japon otomobil üreticileri arasında Mitsubishi Motors faaliyetlerini askıya alabilirken, Nissan Motor durumu yakından değerlendirecek.
IKEA, RUSYA VE BELARUS'TAKİ MAĞAZALARINI KAPATIYOR
İsveçli mobilya firması IKEA, Rusya ve Belarus'taki mağazalarını kapatacağını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu iki ülkeden ihracat ve ithalatların durdurulduğu ve üretimin askıya aldığı duyuruldu.
Açıklamada Ukrayna'daki savaşın büyük insan trajedisi yaşattığı hatırlatılırken malzeme tedarik zincirinde de büyük aksamalar olduğu vurgulandı.
H&M DE RUSYA'DAKİ MAĞAZALARINI KAPATIYOR
Öte yandan İsveçli giyim firması H&M de Rusya'daki bütün mağazalarını kapatma kararı aldı. Cumartesi Rusya'nın başkenti Moskova'da yeni şubeler açmaya hazırlandığının duyulması üzerine büyük tepki çeken şirket, kararını değiştirdiğini belirtti.
FİNANS, TEKNOLOJİ, MODA VE SİNEMA DEVLERİ
Otomobil ve enerji endüstrisinin dışında da pek çok şirket operasyonlarını geri çekiyor. Ödeme sistemleri Mastercard ve Visa da uluslararası yaptırımlara uymak için ödeme ağlarından belirli Rus faaliyetlerini engellediklerini söyledi.
Apple ve Nike, salı günü Rusya’daki satışları durdurma planlarını açıkladı. Walt Disney, WarnerMedia ve Sony Pictures da Rusya’da yeni film gösterimlerini askıya aldı.
Bunların yanında dev şirketlere hizmet veren küresel hukuk ve danışmanlık şirketleri de ülkeyi terk ediyor. KPMG, Baker McKenzie, Allen & Overy gibi hukuk ve danışmanlık şirketleri ülkedeki müşterilerini bırakacağını açıkladı.
Yatırım şirketi Morningstar’ın sektör stratejisti Allen Good konu ile ilgili, "Çıkışlarla ilgili daha fazla duyuru görürseniz şaşırmam" yorumunda bulundu.
Bazı şirketlerin Rusya pazarına ilişkin aldıkları kararlar ise şöyle:
Apple Pay: Tam blok
Apple: Piyasadan çıktı
Adidas: Rusya milli takımıyla çalışmayı reddetti
Audi: Pazardan çıktı
AMD: Mikroçip tedariği yasaklandı
Amazon: tüm perakende satışlara blok getirildi
Adobe: Tam blok uyguladı
British Petrolium: Rosneft'ten yüzde 20 hissesini geri çekti
BBC: Yayın lisanslarını iptal etti
BMW: Fabrikalarını kapatmaya başladı
Bolt: Piyasadan çıktı
Boeing: Pazardan çıktı
Chevrolet: Pazardan çıktı
Cannes Festivali: Rus heyetine blok uyguladı
Cadillac: Pazardan çıktı
Carlsberg: İhracat kısıtlandı
Coca Cola: Pazardan çıktı
Danone: Piyasadan çıkıyor
Disney: Tüm filmleri iptal edildi
Dell: Piyasadan çıkıyor
Dropbox: Ülkede çalışmayı bıraktı
DHL: Pazardan çıkıyor
Eurovision: Rusya'yı diskalifiye etti
Electronic Arts: FIFA 22 oyununda Rus takımları çıkardı
Ericsson: Piyasadan çıkıyor
Exxon Mobil: Rus petrol şirketlerinden tüm uzmanları geri çağırdı
Etsy: Rus hesaplarındaki tüm bakiyeleri bloke etti
Facebook: Rus medya hesaplarını yasakladı
FedEx: Teslimatları tamamen yasakladı
Formula 1: Soçi'deki turnuva iptal edildi
Ford: Tüm mağazalarını kapadı
Google Pay: Kısmi engelleme uyguluyor
Google Haritalar: Rusya için bilgi blok sağlamıyor
General Motors: Rusyaya aktarım yapmayı durdurdu
HP: İçe aktarma yasağı getirdi
Harley Davidson: Malzeme tedariğini kesti
Instagram: Rus propagandasını engelledi
Intel: Mikroçip tedariğini yasakladı
Jaguar: Rusya pazarından çıktı
Jooble: Hizmet vermeyi bıraktı
KUNA: Pazardan çıktı
Lenovo: Pazardan çıktı
LinkedIn: Rusya'dan tam çıkışa hazırlanıyor
MOK: Tüm yarışmaları iptal etti
Mastercard: Kart üretiminin durdurulması, birkaç bankanın kapatılması
Maersk: Rusya'ya/Rusya'dan teslimatları durduruldu
Mercedes: Ülkeden çıkış yaptı
Megogo: Tüm Rus filmlerini kapattı
Metro: 10 bin çalışanın işten çıkarılması
Microsoft Office: Çeşitli önlemler tartışmada
Mobil Dünya Kongresi: Rusya’nın bir delegasyonun akreditasyonunun reddi
NFT: Rusya ve Belarus kullanıcılarının paralarını Ukrayna'ya aktaran bir blok uyguladı
NHL: Rusya'dan oyuncular için tam blok kararı
Nike: Tüm mağazaları kapattı
Nintendo: Ruble cinsinden satın alma yasağı konuldu
Nestle: Rusya'daki 6 fabrikanın tamamı kapatılıyor
OnlyFans: Rusya’da kapandı
Paysera: Engellendi
PayPal: Para çekme hesapları donduruldu
YouTube: Yüzlerce RF kanalı ve kanallardan gelirler engellendi
Warner Bros: Tüm film dağıtımlarını iptal etti
Webmoney: İşlem yasağı
Wolkswagen: Araç göndermeyecek
Zoom: Yazılım geliştirme lisans iptali
UPS: Sevkiyatlarını askıya aldı
Visa: Rus finans kuruluşları engellendi
Parimatch: Franchise geri çekildi
Pornhub: İçerikleri yasakladı
Porsche: Rusya'dan çıkıyor
Renault: Pazardan çıkıyor
Samsung Pay: Hizmetleri engelledi
Snapchat: Rusya ve Belarus'taki uygulamadan çıktı
Scania: Rusya'dan çıktı
Shell: Gazprom ile sözleşmeyi feshetti
Spotify: Abonelik için ödeme yapılamıyor
Sony: Film dağıtımına blok