Uzmanlar büyüme verilerini değerlendirdi: 'Şahlanan ekonomi' kime yaradı, kime yaramadı?

Uzmanlar büyüme verilerini değerlendirdi: 'Şahlanan ekonomi' kime yaradı, kime yaramadı?
Şahlanan ekonomi ücretlileri pas geçti. Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyürken, ücretlilerin pastadan aldığı pay geçen yıl yüzde 37 iken bu yıl yüzde 32,9'a indi.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede, işsizliğin yüzde 10,6'ya gerilediğini ifade ederek, "Böylece Türk ekonomisi toparlanma sürecini geride bırakarak atılım ve şahlanış dönemine girdiğini ispatlamış oldu. Bu gerçeği yabancı kuruluşlar da kabullenmeye başladı" dedi.

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 ile beklentilere paralel büyüdü. Aynı dönemde çeyreklik büyüme yüzde 0,9 seviyesinde açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ikinci çeyrek için yüzde 20 civarında büyüme yaşanacağını öngörmüştü.

Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan ikinci çeyrek büyüme verileri ekonomideki şahlaşın çalışan ve ücretli kesime olumsuz etki ettiğini gösterdi.

Açıklanan verilere göre, işgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı yüzde 32,9 oldu. İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 37,0 iken bu oran 2021 yılında yüzde 32,9 oldu. Dolayısıyla ekonomi büyürken aslında çalışanların aldıkları ücret azaldı.

İkinci çeyrek büyüme verisiyle ilgili uzmanların sosyal medya hesaplarından yaptığı değerlendirmeler şöyle:

Ekonomist Mustafa Sönmez, "Şahlanış, ücretlilere yaramadı. 2020'nin ikinci çeyreğinde işgücünün pastadaki payı yüzde 37 iken, 2021 ikinci çeyreğinde, yani şöyle böyle büyüdük denilen yılda, yüzde 33'e düştü, 4 puan yoksullaştı işgücü.

Açıklanan son çeyrek milli geliri de dikkate alıp yıllık olarak bakıldığında GSYİH 765 milyar dolar. 83 milyon nüfusa bölerseniz, kişi başına gelir 9 bin 216 dolar. Ama 5 milyon sığınmacı varsayımıyla 88 milyona bölerseniz 8 bin 673 dolar. 2013'de neydi? 12 bin 500 dolar. Nereden nereye" değerlendirmesi yaptı.

Dünya gazetesi yazarı Özcan Kadıoğlu, "Çalışanların aldıkları ücret Gayrisafi Katma değer içindeki payı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11 azalmış ve pay yüzde 32,9 a düşmüş. Kısaca orta gelirli ve fakirden zengin kesime transfer artarak devam ediyor" dedi.

Ekonomist Uğur Gürses, "Şahane büyüdük diyenlere bu grafiği gösterelim. Ayrıca, ücretli kesimin karşı karşıya kaldığı yakıcı enflasyon da cabası... "Ama efendim pandemi, kapanma..." denilecek; işini kaybedenlere iş başında olamayanlara maaşları bütçeden ödenebilirdi" ifadelerini kullandı.

Yeniçağ gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut, "Büyüme konusunda birbirimizi kandırmayalım! 1-Geçen yıl ekonomi kapanmıştı üzerine yıllık yüzde 21,7 geldi ama geçen çeyreğe göre yüzde 0,9 büyüdünüz 2-Büyümede yatırım ve ihracat olumlu ama tarım yetersiz 3-Büyümeden geliri ihracatçı sektör patronları götürmüş halkın aldığı pay düşmüş" dedi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, "İkinci çeyrek GSYH Büyümesi (2020 ikinci çeyreğe göre) yüzde 21,7, 2021 ilk çeyreğine göre yüzde 0,9 oldu. Geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10,4'lük küçülme yaşandığı için bu çeyrekte baz etkisiyle çok yüksek bir artış yaşandı" dedi.

Fatih Özatay, "Yeni GSYH verisinde en ilginç noktalardan biri şu: Ücretli kesimin GSYH'den aldığı pay 2019 ikinci çeyreğe kıyasla 3.8 puan, 2021 birinci çeyreğe göre 2.6 puan düşmüş durumda. Önemli bir büyüme var ama çalışanlar bu büyümeden giderek daha az pay alıyorlar İyi haber değil" dedi.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Yoksullaştıran Büyüme var Türkiye’de" ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar