Alandan çekilme kararına tepkiler geldi, Çerkezoğlu, 'Fazla bir seçenek yoktu’ dedi
İstanbul'da 1 Mayıs Komitesi'nin Taksim'e 'yürümeme' kararı tepki topladı. Eleştirilere cevap veren DİSK Başkanı Çerkezoğlu, "Barikat ortadan kalkmadıktan sonra önümüzde fazla bir seçenek yoktu" dedi.
Artı Gerçek - İktidarın yasaklamasına rağmen İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarının tertip komitesinin Taksim iddiasından vazgeçerek eylemi Saraçhane’de sonlandırmasına tepki topladı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, tepkilere "Barikat ortadan kalkmadıktan sonra önümüzde fazla bir seçenek yoktu. Alanda çocuğu ile gelenler vardı. Kitlenin güvenliği açısından eylemi sonlandırdık” dedi.
'TAKSİM’DE KUTLAMAYA İZİN VERİLMEYECEĞİNİ HEM YAZILI HEM SÖZLÜ BİÇİMDE İFADE EDİLDİ'
T24'ten Cengiz Anıl Bölükbaş'a konuşan Çerkezoğlu, İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığı’yla yaptıkları görüşmelerde hiçbir biçimde Taksim’de kutlama yapılmasına izin verilmeyeceğinin hem yazılı hem sözlü biçimde ifade edildiğini aktardı.
“Toplumsal kazanımlar bir anda olmuyor” diyen Çerkezoğlu, Taksim iradesinin arkasında durduklarını şöyle dile getirdi:
“Beş kurum olarak çağrı yaptık. Esas olarak birden fazla koldan Taksim’e gitmek istedik. Tek koldan barikat aşılmıyor. Sonra Saraçhane’ye çağrı yaptık. Tek bir noktada binlerce kişinin toplanması da çok önemli. Emniyet yazılı ve sözlü olarak bize sürekli izin verilmeyeceğini ifade etti. Biz de bunlara rağmen barikata kadar yürüyüş yaptık. Emniyet ile bir görüşme yaptık. Vali bey ile görüştük. Barikatın açılmayacağı yönünde açıklama yapıldı. Tertip komitesi olarak bir araya geldik, konuştuk. Kitlenin güvenliği için artısıyla eksisiyle bir karar verdik ve eylemi sonlandırma kararı aldık.
'TÜRKİYE BUNU HAKETMİYOR'
Bazı siyasi partiler farklı bir irade gösterdi ve müdahale devam etti. Türkiye bunu hak etmiyor. Tam tersi bir durum olabilirdi. Emekçilerin sözünü söylediği, halayın çekildiği bir dayanışma günü olacakken bütün kenti ablukaya alması iktidarın anayasa tanımaz tutumudur. Taksim iradesinin bu toplumda çok büyük bir kabul gördüğünü ve gerçek olduğunu gördük. 23 Nisan’da İstanbul Valiliği koltuğunda oturan çocuğun doğallığında olduğu gibi. Ancak kazanımlar bir anda olmuyor. Taksim iradesi devam ediyor. Taksim’den vazgeçmiyoruz."
FİNCANCI: BAŞKA YOLLARINI BULMAK GEREKİRDİ
1 Mayıs Tertip Komitesi'nde yer alan Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise çekilme kararıyla ilgili değerlendirmesinde "Başka yollarını bulmak gerekirdi" dedi.
Duvar'dan Ferhat Yaşar'a konuşan Fincancı, "Yürütmeyeceğiz’ dediklerini biliyoruz" diyerek şunları söyledi:
'ŞİDDET UYGULAMA KARARLILIĞI GÖSTERİYORLARDI'
“Partiler, özellikle CHP birinci oldu. Onların da böyle bir engellemeyle karşılaşması zorlayıcı olacaktı. DİSK ve KESK haklı olarak katılan kitlenin sorumluluğunu almak zorundaydı. Kemerin üzerinde keskin nişancılar vardı. TOMA’lar yerleştirilmişti. Şiddet uygulama kararlığını gösteriyorlardı. Sendikaların çekilmesi de bundan dolayı anlaşılabilir bence."
AYM'NİN HAK İHLALİ KARARI VE TAKSİM'DE 1 MAYIS
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) geçen yıl verdiği "hak ihlali" kararına rağmen bu yıl da işçilere kapatılan Taksim Meydanı’na yürümek isteyen sendikalar ve meslek kuruluşları 15 Temmuz Caddesi üzerindeki Saraçhane’de toplanmaya başladı. Yaklaşık iki buçuk kilometrelik Saraçhane çevresinde polis noktaları kurulurken en yoğun tedbir tarihi kemerlerin hemen önünde alındı. Çok sayıda çevik kuvvet ekibi Saraçhane-Taksim güzergahında yer alan tarihi surların önünde barikat oluştururken, kalabalığın o noktaya yaklaşmasına izin verilmedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve sendikalarla Saraçhane'den polisin kapattığı Bozdoğan Kemeri'ne doğru yürümesi bekleniyordu ancak yaklaşık bir saat boyunca Saraçhane'de bulunan Özel, alandan ayrıldı.
Toplanan kitle daha sonra Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçildi. Ancak Bozdağan Kemeri altında girişleri kapatan polis ile eylemciler karşı karşıya geldi. Taksim'e yürümek isteyenlere polis biber gazı ve coplarla müdahale etti. İstanbul'un farklı noktalarında 217 kişi gözaltına alındı.
Sendikalar da müzakereler sonrası yürüyüşten vazgeçtiler. 1 Mayıs Tertip Komitesi'nde yer alan DİSK ve KESK dışında TMMOB, Tabipler Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği'nin de karara uyduğu öğrenildi. 1 Mayıs Tertip Komitesi 'yürümeme' kararını açıklarken yuhalandı. (HABER MERKEZİ)
Yerlikaya'dan 1 Mayıs açıklaması: Kutlamalarda 226 kişi gözaltına alındı
Dünyada 1 Mayıs: Emekçiler hak mücadelelerine Filistin mücadelesini de kattı
İstanbul Valisi Davut Gül'den 1 Mayıs açıklaması: Hem teşekkür, hem özür
Hukukçulardan 1 Mayıs gözaltılarına tepki: Bu yasak Anayasa'ya tamamen aykırı
Emekçiler 1 Mayıs'ta alanlardaydı: 'Sefalet ve kölelik düzenini kabul etmiyoruz'
Fotoğraflarla Bozdoğan Kemeri'nden 1 Mayıs kareleri
Sezgin Tanrıkulu: 1 Mayıs’ı, bu yıl daha karanlık bir tablo ile karşılıyoruz
1 Mayıs ablukası altındaki Taksim havadan görüntülendi
Ankara'da yağmura rağmen coşkulu 1 Mayıs mitingi
Hatimoğulları Van'daki 1 Mayıs kutlamalarında konuştu: Meydanlarda direnenlere selam olsun
Saraçhane'de 1 Mayıs manzarası: Polis, Evrensel Gazetesi'ne el koydu
1 Mayıs'ta OHAL gibi ulaşım yasağı: İşe gidenlere büyük eziyet
Anayasa Mahkemesi'nin 1 Mayıs kararının tam metni: 'Taksim Meydanı'nı yasaklamak hak ihlalidir'