Denizli'deki ölüm madeni bir buçuk yılda üç can aldı: 'İşçiler önlem alınmadan riski bölgelere gönderiliyor'

Denizli'deki ölüm madeni bir buçuk yılda üç can aldı: 'İşçiler önlem alınmadan riski bölgelere gönderiliyor'
Denizli’de dün gece iki kişinin öldüğü madende geçtiğimiz yıl da bir işçinin öldüğü 16 işçinin kendi imkânlarıyla kurtulduğu ortaya çıktı: "Kâr hırsıyla madenin daha hızlı çıkarılması için gerekli önlemler alınmadan işçilerin riskli bölgelere gönderildi."

İZMİR - Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Karaismailler Mahallesi Devekonağı mevkiinde faaliyet gösteren krom madeninde dün gece saat 23.00 sıralarında meydana gelen göçükte maden mühendisi Kadir Özer ile işçilerden Mustafa Karahan öldü.

Göçük altında kalan işçi Rıfat Salman ise dört saat sonra yaralı olarak kurtarıldı. İki vardiya olarak yaklaşık 100 işçinin çalıştığı krom madeninde meydana gelen göçüğün nedeni henüz belirlenemedi.

BİR BUÇUK YIL ÖNCE DE FACİA YAŞANMIŞ

İSİG Meclisi, aynı maden ocağında geçen yıl 40 yaşındaki maden işçisi Ali Rıza Kut'un da göçük altında kalarak öldüğünü açıkladı. Madende 22 Mayıs 2022'de 360 metre derinlikte meydana gelen göçükte 16 işçi kendi imkânlarıyla kurtulurken, itfaiye ve işçiler tarafından yaralı olarak kurtarılan operatör Ali Rıza Kut, ambulansta yapılan müdahaleye rağmen vefat etti.

Kut’tun biri yeni doğmuş altı çocuğu olduğu, her gün Muğla’nın Dalaman ilçesine bağlı Narlı Mahallesi’nden kilometrelerce yol giderek Acıpayam'daki maden ocağında çalıştığı öğrenildi.

Ali Rıza Kut

MADEN ŞİRKETİ KİME AİT?

Göçüklerin yaşandığı krom ocağı ise Elmas Madencilik Limited Şirketi’ne ait. Şirketin ortakları arasında Emel Çektir, Betül Topuzoğlu, Hıfzı Ertuğrul, Mehmet Ertuğrul, Nermin Gümüş, Nevin Dinçsoy, Ulvi Bayram, Huriye Aynur Çetin, Ali Bayram, Sema Türkben, Mahmut Behçet Arkan, Hüseyin Arkan, Doğan Can Ünver, Zeliha Ertuğrul, Ayşe Yeniçulha, Özgül Diriksoy, Mehmet Cemal Ertuğrul ve Öznur Yaşar yer alıyor.

'PATRONLAR KÂR HIRSIYLA TEDBİR ALMADAN HIZLA MADENİ ÇIKARMAK İSTİYOR'

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, "Bu ocak Acıpayam’dan 50 kilometre ötede Fethiye sırtlarında yer alıyor. Yüksek dağ köylerinde yani kelimenin anlamıyla 'selamsız' bir yerde kalıyor. Oralarda bir denetim mekanizması da işlemeyince periyodik olarak insanların ölümü söz konusu olabiliyor.

Patronların, gerekli tedbirleri almadan hızlıca madeni çıkarmak ve onu paraya dönüştürmek gibi bir hedefi var. Sonuçta riskli bölgelere işçileri sokuyor ve göçükler yaşanıyor. Bunlar işçi cinayeti. Cinayet işleyerek servet biriktiren patronlar var ve bunları kollayan devlet kurumları var" dedi.

'RİSKLER GÖZETİLİRSE GÖÇÜKTE İNSAN ÖLMEZ'

Maden ocaklarının işçi öğütme makinesine döndüğünün altını çizen Aksu, "Kromu hızlı çıkarma derdindeler. Sonuçta onu iki saatte de çıkarabilirsin, iki ayda da. Riskli alanda gerekli tedbirleri almadan, gerekli donanımları sağlamadan daha hızlı çıkarıyorlar.

Madenciliğin doğasında göçük var ama sen o göçüğü yönetirsin. Göçükte insan ölmez. Doğru hattan, ağır ilerlersin, riskleri gözetirsin sorun olmaz. Ancak bu ocaklarda buna dikkat edilmediği için ölümler oluyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar