Metal işçileri greve çıktı: 'MESS dayatmalarına boyun eğmiyoruz'
Birleşik Metal İş örgütlü olduğu 3 fabrikada greve gitti. Yapılan açıklamada "Bizler, yoksullaşmanın bu kadar arttığı ve ücretlerin gelirden aldığı payın hızla azaldığı bu gidişe dur demek için üretimden gelen gücümüzü kullanacağız" ifadeleri yer aldı.
Artı Gerçek - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Birleşik Metal İş sendikası Hitachi Energy işletmesinin Kartal, Tuzla, Dudullu ve Dilovası'ndaki fabrikalarında bu sabah greve başladı.
Sendika'dan yapılan açıklamada Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) zam teklifinin yeterli olmadığının altı çizildi.
İktidarın ekonomi politikalarının da eleştirildiği açıklamada "İktidarın IMF destekli ekonomi politikalarının altında işçiler her geçen gün daha da eziliyor ve derin bir yoksullaşma yaşıyor. Oysa patronların bilançoları sürekli kâr yazıyor" denildi.
Açıklamada ayrıca "İktidarı grev erteleme kararına başvurmaması konusunda uyarıyoruz. Anayasa Mahkemesi grev yasaklarını defalarca mahkûm etmiştir" ifadeleri yer aldı.
Kartal fabrikasında yapılan basın açıklamasına DİSK Genel Başkan Yardımcısı veBirleşik Metal İş Genel Başkanı Özkan Atar, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü de greve destek verdi.
'Taleplerimiz haklı ve karşılanabilir düzeydedir'
Birleşik Metal İş'ten yapılan açıklama şu şekilde:
MESS üyesi olan Grid Solutions, Schneider Electric, Hitachi Energy ve Arıtaş Kriyojenik işyerlerinin 1 Eylül yürürlüklü ve 2024-2026 dönemine yönelik toplu sözleşme görüşmeleri 9 Ağustos 2024 tarihinde başlamıştı. Kısa bir süre önce MESS üyeliğinden ayrılan Green Transfo’da da bugüne kadar yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadı ve grev aşamasına gelindi. Bu 5 işletmede yaklaşık 2 bin üyemiz bulunmaktadır.
Bu çerçevede Hitachi Energy işletmesine bağlı 4 fabrikada 500 üyemizle birlikte grevimizi bugün itibariyle başlatıyoruz. Diğer işletmelerde de grevlerimiz kademeli olarak başlayacak.
MESS’in son teklifi, işyeri ortalamalarında farklı oranlara tekabül etse de ilk altı ay için yüzde 40 oranına denk gelmektedir. Yüzde 40 oranında ücret zammı, yüzde 27’lik vergi dilimi esas alındığında ücret ve ikramiye dahil net 11.685 TL’dir.
Sosyal haklara ilişkin ise 1’inci yıl için %60, sonraki yıllar için yıllık enflasyon oranında artış teklif edildi.
MESS, bu ücret teklifinin yanı sıra verdiği karşı tekliflerle kazanılmış haklarımızı geri götürmeye yönelik tutumunu da sürdürmektedir.
Resmi enflasyon ya da bir miktar üzerindeki ücret zamlarının kabul edilmesi mümkün değildir. TÜİK tarafından açıklanan enflasyona inanan hiç ama hiç kimse yoktur. İnanılmasını beklemek de zaten mümkün değil.
Bu sefalet ücretlerini ve kazanılmış haklarımıza saldırı niteliği taşıyan teklifleri değerlendirmeye bile almadık. Gelinen noktada işverenler bize grev silahımızı kullanmaktan başka çare bırakmıyor.
İktidarın IMF destekli ekonomi politikalarının altında işçiler her geçen gün daha da eziliyor ve derin bir yoksullaşma yaşıyor. Oysa patronların bilançoları sürekli kâr yazıyor.
İhraç ağırlıklı üretim yapan trafo sektöründe çalışıyoruz. Dünyada artan enerji ihtiyacına yönelik üretim kapasitelerimiz sürekli artıyor. Ancak bizlerin bu sektörde üretimden aldığı pay ise sürekli azalıyor.
Metal işçileri hayat pahalılığı karşısında her yeni güne biraz daha yoksullaşmış olarak uyanıyor. Bu ücretlerle geçinme ve insanca yaşama olanağımız bulunmuyor.
Bizler, yoksullaşmanın bu kadar arttığı ve ücretlerin gelirden aldığı payın hızla azaldığı bu gidişe dur demek için üretimden gelen gücümüzü kullanacağız.
Bu durumda anlaşmazlığın çözümü için grev uygulaması kaçınılmaz olmuştur. Üyelerimizin ücretlerinde meydana gelen reel kayıplar, üretim ve verimlilik çıktılarıyla karşılaştırılamayacak ölçüdedir. Taleplerimiz haklı ve karşılanabilir düzeydedir.
İktidarı grev erteleme kararına başvurmaması konusunda uyarıyoruz. Anayasa Mahkemesi grev yasaklarını defalarca mahkûm etmiştir. Hiçbir karar ve girişim sendikamızın bu hakkı kullanmasına engel olamayacaktır.
2015’de, 2017’de, 2018’de grevlerimiz yasaklanmıştı. Son olarak 2022 yılında Bekaert işyerinde ve 2023 yılında bugünkü adıyla Green Trafo işyerinde grevlerimizin yasaklanmasına karşın Anayasal hakkımız olan grev hakkımızı kullanmıştık.
Grev yasaklarına bugüne kadar boyun eğmedik, bundan sonra da asla boyun eğmeyeceğiz! Bugün başlattığımız grevimiz ve önümüzdeki günlerde diğer işletmelerde çıkılacak grevlerimiz yasaklanırsa, Anayasa’dan doğan hakkımızla grevlerimizi sürdüreceğiz.
Metal işçisi çalıştı, üretti ve işverenlere çok kazandırdı. Şimdi karşılığını istiyor! (HABER MERKEZİ)
Ordu'da siyanürlü altın madeni projesi: Ruhsat iptali için Danıştay'a dava açıldı
Kaz Dağları'nda Cengiz Holding'in açmak istediği maden projesi için yürütmeyi durdurma kararı çıktı