SML Etiket işçileri Zara önünden seslendi: Sermaye pandeminin faturasını işçilere kesmeye devam ediyor

SML Etiket işçileri Zara önünden seslendi: Sermaye pandeminin faturasını işçilere kesmeye devam ediyor
SML Etiket işçileri direnişlerinin 14. gününde İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Zara mağazası önünde bir araya geldi. İşçiler, Zara mağazasının SML ile iş yapmasına tepki gösterdi.

ARTI GERÇEK- SML Etiket işçileri direnişlerinin 14. gününde İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Zara mağazası önünde bir araya geldi. "Keyfi işten atmaya, sendika düşmanlığına, taşeronlaştırmaya karşı mücadelemizi sürdürüyoruz" diyen işçiler, "SML Etiket firmasıyla iş yapan tüm firmaların kapısına dayanacağız" dedi. 

"İşten çıkartılan üyelerimizin tek sorumlusu SML patronu ve yöneticileri değildir. Üretim yaptığı firmalardan birtanesi olan Zara'da sorumludur" diyen işçiler, "Sermayedarlar, pandeminin ve ekonomik krizin faturasını AKP-MHP iktidarı aracılığıyla işçilere, emekçilere kesmeye devam ediyor. Çalışma yaşamı esnekleşiyor, daha fazla açlığa, yoksulluğa mahkûm ediliyoruz. Pandeminin en yoğun olduğu zamanda ölümle burun buruna çalıştırıldık, çalıştırılmaya da devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

'İŞÇİ İNTİHARLARI OLAĞANLAŞIYOR'

"Patronlara teşvikler veriliyor, vergi borçları siliniyor" diyen Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyesi işçiler, "İşsizlik fonu yağmalanıyor. Kısa çalışma ve ücretsiz izin gibi uygulamalarla asgari ücretin de altında ücretlere yaşamak zorunda bırakılıyoruz. Binlercemiz işsiz kalıyor. Geçim sıkıntısı nedeniyle de işçi intiharları olağanlaşıyor" diyerek pandemi döneminde hak gasplarının arttığını söyledi. 

'TEK SORUMLU SML PATRONU DEĞİL'

"Mücadelemiz, emek ve onur mücadelesidir" diyen işçiler, "Ayrıca bizim işten atılmamızın tek sorumlusu SML patronu ve yönetimi de değildir. Üretim yaptığı uluslararası firmalar da bu saldırının ortağıdır. Bu firmalardan biri de dünyanın en büyük iki tekstil tedarikçisinde biri olan ve her yıl kârına kâr katan Zara’dır.

Firmanız bahsi geçen şirketle iş ilişkisi içindedir. Bu da üst işveren olduğunuz anlamına gelir. Ayrıca imzalamış olduğunuz Küresel Çerçeve Sözleşmeleri gereğince, örgütlenme hakkı başta olmak üzere, ulusal ve uluslararası yasaların, sözleşmelerin, yönetmeliklerin vb. uygulanması sorumluluğunu taşımaktasınız. Tedarikçilerinizde de sendikalı olma hakkı başta olmak üzere hakları gasp edilen işçilerin karşı karşıya kaldığı saldırılarda sorumluluğunuz bulunmaktadır. Eğer bu durum karşısında olumlu bir adım atmazsanız, onların suçlu olduğu kadar sizler de suçlusunuz. Yapılan haksızlık, hukuksuzluk, keyfi işten atma, sendika düşmanlığı ve taşeronlaştırma bir an önce son bulmalıdır. Taleplerimiz kabul edilmelidir. Aksi takdirde fiili ve hukuki mücadelemizin birinci dereceden muhatabı olacağınızı bildiririz" ifadelerini kullandı. 

İşçiler son olarak taleplerini şu şekilde sıraladı: 
- İşten atılan arkadaşlarımız geri alınsın
- Sendikal örgütlenmeye dönük yönelik baskılar son bulsun
- Taşeron işçiler kadroya alınsın, taşeron çalışma sonlandırılsın
- Baskı ve mobbing son bulsun
- Tüm çalışanlara insanca yaşamaya yeten ücret verilsin
- Kısa çalışma ve ücretsiz izin gibi hak kaybına neden olan uygulamalar son bulsun

Öne Çıkanlar