İstanbul'a yakın. Ülkenin en huzurlu illerinden biriymiş.. Akın akın emekliler gidiyor

İstanbul'a yakın. Ülkenin en huzurlu illerinden biriymiş.. Akın akın emekliler gidiyor
Yalova, Türkiye'nin en huzurlu kentlerinden biri oldu. Özellikle yaz aylarında durumu iyi olan emekliler bu kenti sıkça ziyaret ediyor

Yalova, Türkiye'nin huzur dolu şehirlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Özellikle yaz aylarında, emeklilerin sıkça ziyaret ettiği bu kent, doğal güzellikleri ve sakin atmosferi ile dikkat çekiyor.

Yemyeşil ormanları ve temiz havasıyla bilinen Yalova, dinlendirici bir tatil için ideal bir destinasyon olarak karşımıza çıkıyor.

Yalova'nın sahip olduğu termal kaynaklar, şehri sağlık turizminin de önemli merkezlerinden biri haline getirmiştir. Termal oteller ve spa merkezleri, ziyaretçilere sağlık dolu bir tatil fırsatı sunmaktadır. Ayrıca, Yalova'nın tarihi ve kültürel zenginlikleri de keşfedilmeyi beklemektedir. Kentin tarihi dokusunu yansıtan eski evler, müzeler ve tarihi mekanlar, ziyaretçilere geçmişe yolculuk yapma fırsatı sunmaktadır.

YALOVA HAKKINDA KISA BİLGİ

Armutlu Yarımadası'nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağları'nın kuzey eteklerine kurulmuş olan Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara bölgesinin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik ve İznik ilçeleri) ve Gemlik körfezi yer almaktadır. Yalova ilinin kuzeyinden güneybatısına kadar olan sınırları Marmara Denizi ile çevrilmiştir.

Kıyılar, girintili çıkıntılı bir özellik göstermez. Yalova'nın 39-40º kuzey enlemi, 29-61º doğu boylamları arasında denizden yüksekliği 2 metre, en yüksek noktası 926 metredir. 839 kilometrekarelik alanı ile ülke yüzölçümünün %0,11'lik bölümünü kapsamaktadır.

Yalova, yüzölçümü itibarıyla Türkiye'nin en küçük ilidir ve 105 km ile denize en uzun kıyısı olan turistik illerinden de birisidir

Yalova, verimli ve bereketli ovalara sahiptir. Çınarcık, Gökçedere, Kirazlı, Kılıçköy ve Taşköprü ile deniz arasında birbirinden alçak tepeciklerle ayrılan büyüklü küçüklü ovalar oluşmuştur. Bu ovalar, akarsular boyunca uzanmakta olup çevrelerinde meyvecilik ve sebzecilik yapılmaktadır.

Yalova'nın toplam yüzölçümünün (84.700 ha) %82'si, tarım arazisi (22.173 ha), orman alanı (46.809 ha) ve çayır-mera arazisinden (7.944 ha) oluşmaktadır.

İlin bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturmaktadır. Samanlı Dağları'nın kuzey ve güneyinde vadi içlerinde bulunan makiler, bu kütlenin etekleri boyunca kesintili şeritler ve parçalar halinde bulunurlar.

Yalova'nın güneyindeki dik yamaçlar gür bir orman örtüsü ile tamamen kaplıdır. Ormanlık alanlarda genellikle kayın, meşe, gürgen, kızılcık, kestane ve ıhlamur ağaçları görülür. Yalova'daki ormanlardan çevrenin odun ve kereste ihtiyacı karşılanmaktadır.Yalova il sınırları ekolojik çeşitliliği kadar etnik ve kültürel çeşitliliğiyle de zenginlik göstermektedir. Anadolu'nun her yanından aldığı göçlerle hem inançsal hem de dilsel çeşitliliği artmıştır. İl genelinde Türkçeden başka Pomakça, Avarca, Çerkesçe, Lazca, Gürcüce, Dargice, Kürtçe, Boşnakça, Tatarca/Karaçayca konuşan etnik grupların yerleşimleri bulunmaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar