ABK çatlağında yeni perde: Emniyet, 'yasa dışı dinleme yapıldı' diyen Sabah'ı yalanladı
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının yarattığı çatlak büyüyor. İktidar gazetesi Sabah 280 kişi hakkında yasa dışı dinleme yapıldığını iddia etti. Emniyet ise "Asılsızdır ve gerçeği yansıtmamaktadır" diyerek yalanladı.
Artı Gerçek - Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında iktidar aleyhine komplo kurdukları gerekçesiyle üçü polis müdürü dört kişi gözaltına alınırken, bu şüphelilerin yasa dışı dinleme yaptıkları da iddia edildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EMG), iktidar gazetesi Sabah'ın gündeme getirdiği bu iddia üzerine açıklama yaptı. EMG'nin sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada, "Sosyal medyada ve bazı televizyon kanallarında Ankara İl Emniyet Müdürlüğünce “Yasa dışı dinleme yapıldığı” ile ilgili çıkan haber ve iddialar ASILSIZDIR ve KESİNLİKLE GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR" ifadeleri kullanıldı.
SABAH GAZETESİ HABER YAPMIŞTI
Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek, ABK soruşturmasında üst düzey siyasi ve gazetecilerin de aralarında olduğu 280 kişinin de takibe alındığını iddia etmişti.
Şimşek şunları söylemişti:
"Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube'de 280 kişinin sorgulaması yapılmış. Önemli isimler var. Söylemeyeceğim çok üst düzey siyasiler var gazeteciler var. Bir ulusal gazetenin Ankara Temsilcisinin de dinlendiği. Bu dinlemeler izlemeler nasıl yapıldı onu da söyleyeyim. Telefon internet trafiğine bakılmış. Hangi benzin istasyonlarından benzin aldığı sosyal medyada mesajlaşma kimlerle yazıştığına ilişkin 280 kişinin bakılmış.
Üst düzey isimler var. Eski Adalet Bakanı'nın oğlu da bu dinlenenler izlenenler arasında. Şu an İçişleri Bakanlığı bir başmüfettiş atadı bu konuyu da soruşturuyor.
Görevdeki milletvekillerine bakılmış gazetecilere bakılmış emniyet müdürlerine bakılmış bu skandalın boyutu giderek büyüyor."
İYİ PARTİLİ POYRAZ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU
Üç emniyet müdürünün aleyhine faaliyet yürüttükleri siyasiler arasında adı geçtiği belirtilen İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, konuyu Meclis gündemine taşımış ve avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulunmuştu.
Poyraz, suç duyurusunda, söz konusu müdürlerin kendisi hakkında yasa dışı telefon dinlemeleri ve fiziki takipler yaparak bilgi topladığını iddia etti.
Poyraz'ın suç duyurusunda, kişisel verilerin kanunsuz bir şekilde elde edildiği ve kullanıldığı ifade edilerek, ilgili birim ve kişilerin cezalandırılması talep edildi.
Uğur Poyraz suç duyurusunda şu ifadelere yer verdi:
"Yukarıda açıklanan sebepler dolayısıyla; müvekkil ile ilgili olarak son 12 ay içerisinde Ankara Emniyet Müdürlüğü veya Emniyet Genel Müdürlüğünün başkaca birimleri tarafından yapılan tüm adli ve önleme amaçlı çalışmaların , CMK 135 ve 140 kapsamında, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu Ek 7. Madde kapsamında herhangi bir dinleme ve izleme yapılıp yapılmadığının araştırılması ve bununla birlikte kanun amir hükmü gereği suç soruşturması için depolanan önleme/adli amaçlı kullanılan tüm veriler üzerinden; telefon kayıtları, telefon baz kayıtları, IP üzerinden sosyal medya araçları üzerinden yapılan haberleşmeleri, Telefon İMEİ , TC, Adres, MERNİS kayıtları, Konaklama, kayıtlı her türlü ödemeler, Seyahat, Yakıt alma, Plaka tanıma sistemi, MOBESE vb. sistemlerde müvekkille ilgili olarak yapılan tüm incelemelerin yukarıda bahsi geçen iddialar çerçevesinde araştırılarak, bu işlemleri yapan birim ve kişiler hakkında cezalandırılmaları amacıyla iddianame tanzim edilmesini hususunda gereğini talep ederim."
NE OLMUŞTU?
Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturmada 'M7' koduyla gizli tanık yapıldıktan sonra serbest bırakılan ve ayağında elektronik kelepçe olduğu halde yurt dışına kaçan Serdar Sertçelik, kendisinden bazı kişilerin adını vermesinin istendiğini iddia ediyor ve AKP ile MHP'ye yönelik kumpas kurulduğunu öne sürüyor.
Sertçelik'in bu iddiası ve hükümet cephesinden gelen açıklamaların ardından Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Yardımcısı Şevket Demircan ile Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden bir personel açığa alınmıştı. Polis müdürlerinin evinde önceki akşam arama yapılarak, dijital materyallere el konulmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, dün akşam saatlerinde Beştepe'de MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'la görüşmüştü.
'HÜKÜMETE KARŞI İSYAN' SUÇLAMASI YÖNELTİLİYOR
Üç polis müdürünün gözaltına alındığı soruşturma; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı isyan başlığı altındaki 316. madde hükmü olan “suç için anlaşma”, TCK 258. maddedeki “göreve ilişkin sırrın açıklanması”, TCK 277. madde hükmündeki “yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs”, TCK 283. Madde hükmündeki “suçluyu kayırma” ve TCK 285. Madde hükmündeki “gizliliğin ihlali” suçlarına yönelik gerçekleştiriliyor. (HABER MERKEZİ)
SON DAKİKA... Ayhan Bora Kaplan soruşturması: Ankara'da üçü polis müdürü dört kişi gözaltına alındı
Ayhan Bora Kaplan kulisi: 'İktidar içindeki radikaller ile MHP, Yerlikaya'nın kellesini istiyor'
Sözcü gazetesi, komployla suçlanan polis müdürleriyle konuştu