Akkuyu Nükleer AŞ: Ölçümler soğutma suyunda bir sorun olmadığını gösteriyor
Mühdan SAĞLAM
ANKARA - Türkiye’nin ilk nükleer santrali, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 2023’te faaliyete geçmesi bekleniyor. Akkuyu denildiğinde akla gelen sorulardan biri de özellikle iklim değişimiyle beraber artan deniz suyu sıcaklığının santrale etkisi. Konuya dönük Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Mersin 2. İdare Mahkemesinde açtıkları dava reddedildi.
Davayı üstlenen avukat İsmail Hakkı Atal, Akkuyu’da 2022 Ağustos ayında deniz suyu sıcaklığının 30,5 dereceyi gördüğüne dikkati çekerek, "Bu yıl ise Akkuyu sahasında en yüksek deniz suyu sıcaklığı 31,9 dereceyi gördüğü gibi, daha kötüsü temmuz ayı deniz suyu sıcaklık ortalaması 28,4 dereceyi buldu. Nükleer santrallerin soğutma suyu 28 derecenin üzerine çıkmaması gerekmekte ve soğutma suyu 28 derecenin üzerine çıktığında ise gezegendeki tüm nükleer santraller büyük risk yaşamakta." değerlendirmesinde bulundu.
Peki Akkuyu Nükleer Santrali’ni inşa eden Akkuyu Nükleer Aş. soğutma suyu konusunda ne diyor? Ne kadar sıklıkta ölçüm yapılıyor? Ölçülen değerler santralin geleceği için ne söylüyor. Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Nükleer Güç Santrali (NGS) Yapı İşleri Direktörü Sergei Butckikh Artı Gerçek’in sorularını yazılı olarak yanıtladı.
Butckkikh, ölçümlerin aralıklarına dikkat çekerek, santralin soğutma suyuna dönük bir sıkıntı olmadığını ifade etti.
Mersin ili açıklarında 2023’te ölçülen deniz suyu sıcaklığının bu yıl 31,5°C'ye ulaştığına dönük iddialar var, bu doğru mudur?
Öncelikle, Akkuyu NGS’nin inşasında tüm uluslararası standartlara ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu gerekliliklerine uyuma özel önem verdiğimizi belirtmek isterim. Türkiye'nin ilk nükleer santralinin inşa edildiği bölgedeki tüm doğal ortamlar düzenli olarak izlenmektedir. Özellikle AKKUYU NÜKLEER A.Ş.'nin çevre koruma uzmanları, Akkuyu NGS inşaat sahasının bitişik su alanında 24 saat boyunca su sıcaklığı ölçümleri yapmaktadır. 2023 yılının Ağustos ayında maksimum su sıcaklığı 30,6°C olarak ölçülmüştür, bu sıcaklık yaz dönemi için doğal bir değerdir. Ancak, projede Türkiye iklim kuşağından gelen deniz suyu kullanıldığı için denizdeki suyun sıcaklığının soğutma sisteminin verimliliği üzerinde bir etkisi yoktur.
‘2023’TE KAYDEDİLEN SU SICAKLIĞI ARALIĞI 15,8-30,6 DERECE ARALIĞINDA’
Akkuyu NGS sahasının su alanında herhangi bir su sıcaklığı ölçümü var mı? Varsa, bu ölçümlerin verileri nelerdir?
Akkuyu NGS'de, Akkuyu NGS inşaat sahasının bitişiğindeki su alanında deniz suyu sıcaklığı 24 saat boyunca izlenmektedir. Ölçüm aralığı günün her saatinde 10 dakikada birdir. 2023'ün farklı mevsimlerinde kaydedilen su sıcaklığı değerleri 15,8-30,6°C arasındadır. Bu sıcaklık göstergeleri doğal değerlerdir.
‘İDEAL SU SICAKLIĞI 28 DERECE BUNUN 3 DERECE ÜSTÜNE ÇIKILMASI DURUMUNDA DEŞARJA İZİN VERİLİR’
Akkuyu NGS'nin soğutma suyu için üst sıcaklık sınırı vardır mı? Evet ise kaç derece?
Akkuyu NGS'nin inşaatı ve işletimi sırasında deniz suyu sıcaklığının normatif sınırları da dahil olmak üzere, bir dizi uluslararası çevre güvenliği standardı ve Türk mevzuatının gereklilikleri uygulanmaktadır. Takip ettiğimiz bu belgelerden biri de 31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğidir. Bu yönetmelik uyarınca, elektrik santralinin işletilmesinde kullanılan deniz suyu için aşağıdaki sıcaklık standartları geçerlidir:
Haziran ve Eylül ayları arasında, deniz suyunun sıcaklığı denize döndükten sonra 1°C'den fazla artmamalı ve kalan aylarda 2°C'den fazla değişmemelidir. Deniz suyu sıcaklığının 28°C'den yüksek olması durumunda, 3°C'den fazla olmayan bir sıcaklık değişimiyle deşarja izin verilebilir.
Santralde kullanılan su denize döndüğünde doğal dengeye zarar verecek bir tehdit oluşturur mu?
Türkiye Cumhuriyeti'nin yasal gerekliliklerinin yerine getirilmesi, Akkuyu NGS'nin işletme sürecinde koşulsuz bir önceliktir. Türbin ünitesinin kondansatörlerinden ısının uzaklaştırılmasında kullanılmak üzere denizden alınan suyun, doğal çevreye herhangi bir tehdit oluşturmadan, herhangi bir radyolojik veya kimyasal etkiye maruz kalmadan denize geri verilir.
Avukat Atal: Türkiye, Akkuyu ile koşar adım felakete götürülüyor
Mersin Tabip Odası'ndan Akkuyu çağrısı: 'Denetim yapın, kamuoyunu bilgilendirin'