AKP’li Ümraniye Belediyesi ‘Tasarruf Genelgesi’ne uymadı: Tanıtıma 36 milyon TL harcandı
Sayıştay raporunda AKP'li Ümraniye Belediyesi’nin tasarruf genelgesine aykırı işlem yaptığı tespit edildi. Genelgeye uymayan belediye 2023 yılı içerisinde faaliyetlerini tanıtmaya yönelik dergi, bülten ve benzeri yayınların basımı için 36 milyon ödedi.
Müzeyyen YÜCE
İSTANBUL - AKP’li Ümraniye Belediyesi’nin 2023 yılı Sayıştay denetimi raporunda bir dizi usulsüzlük tespit edildi. Belediye tarafından yapılan bazı harcamalarda tasarruf tedbirleri genelgesine uyulmadığına dikkat çekilen raporda hizmet alımı kapsamında yapılan basın ve yayın hizmetlerine ilişkin harcamalar ile temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderlerinde genelgeye uyulmadığı kaydedildi.
‘TANITIM BASKILARINA 36 MİLYON TL HARCANDI’
Sayıştay raporuna göre idare görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone oldu ve bu kapsamdaki abonelikler için 2023 yılı içerisinde toplamda 572 bin 238 TL ödedi. Ayrıca idare faaliyetlerini tanıtmaya yönelik olarak çeşitli rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayınların basımı için de ‘2023 Yılı Baskı ve Kültürel Organizasyonları Hizmet Alımı’ yaparak 36 milyon 225 bin 850 TL harcamada bulundu.
‘123 MİLYONLUK POWERBANK ALIMI YAPILDI’
İdarenin temsil, tören, ağırlama kapsamındaki harcamalarına da yer verilen raporda şu ifadeler yer aldı:
“Muhtelif Ebatlarda Saat Alımı İşi (2.087.574,53 TL), Halkla İletişimin Sağlanması ve Hizmetlerin Duyurulması Hizmet Alımı (20.958.300,00 TL), Powerbank Alımı (123.900,00 TL), Şiir Okuma Yarışması İçin Bilgisayar ve Cep Telefonu Alımı (24.300,00TL) yapılarak harcamada bulunulduğu tespit edilmiştir. Bahsedilen abonelik, Baskı ve Kültürel Organizasyonlar ve Halkla İletişimin Sağlanması ve Hizmetlerin Duyurulmasına yönelik hizmet alımları ile hediye amaçlı taşınır alımlarının Genelge hükümlerine aykırı olduğu açıktır. Yukarıda yer verilen denetim tespitine istinaden, İdare tarafından bulguda yer alan hususa iştirak edilmiş ve bulgu konusu hususa ilişkin gerekli hassasiyetin gösterileceği ifade edilmiştir. Sonuç olarak, kamu kaynaklarının Genelgede yer alan tasarruf tedbirlerine uyularak kullanılması her kamu kurumu ve görevlisi için bir görev olduğu kadar aynı zamanda bir mecburiyet olarak da değerlendirilmelidir.”
YAPIM İŞİ İHALELERİNDE ‘BİNEK ARAÇ’ ŞARTI: 51 ARAÇ TEMİN EDİLMİŞ
Sayıştay denetçileri incelemelerinde, idare tarafından yapılan yapım işi ihalelerinin bazılarında, kontrollük hizmetlerinin yerine getirilmesi için binek araç temini şartının koşulduğu saptandı. Bu şartın ve niteliği itibarıyla bu usulün bir araç temin etme yöntemi olarak kullanıldığının tespitine yer verilen raporda, “Zira 2023 yılında yapılan veya yapımı devam eden toplamda 16 adet yapım işinde, iş süresince yüklenicilerden kontrol aracı olarak toplamda 51 adet binek araç temin edilmiştir. Binek araçlar için ihale dokümanlarına model yılı, kilometre sınırı, renk, yakıt vs. gibi özellikler ihale şartı olarak eklenmiştir. Yapım işi ihale dokümanlarına araç temini ile ilgili düzenlemeler eklenerek araç ihtiyacının karşılanması yöntemine son verilerek, işin doğrudan yerine getirilmesi için gerekli olmayan unsurlarla ilgili uygulamaların yapılmaması gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.
‘DOLU KADROLARA GÖREVLENDİRMELER YAPILMIŞ’
Yine sayıştay raporlarına yansıyan bir diğer tespit ise mevzuata aykırı yöntemle yapılan görevlendirmeler ve atamalar. Raporda belediyenin fiilen görülmeyen hizmetlere ilişkin Orkestra Müdürlüğü ismiyle birim müdürlüğü oluşturulduğu, söz konusu kadronun hizmet gereklerine uygun olarak belirlenmediği ve herhangi bir hizmet icra etmeyerek atıl durumda bulunduğu belirlendi. Yapılan incelemede birimde müdür haricinde personel olmadığı ve maaş ödemesinin yapıldığı vurgulandı. Öte yandan Sayıştay denetçileri Basın ve Yayın Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Makine İkmal, Bakım ve Onarım Müdürlüğü ve Yazı İşleri Müdürlüğü kadrolarının hâlihazırda dolu olmasına ve geçici olarak görevden ayrılma durumu da söz konusu olmamasına rağmen idare tarafından vekaleten veya tedviren görevlendirmelerin yapıldığını tespit etti.
‘RUHSATSIZ OTOPARK İŞLETİLMİŞ’
Sayıştay raporlarında belediye tarafından işletilen otoparkların (Zübeyde Hanım, Millet Bahçesi, Santral, Nikah Sarayı ve Belediye Otoparkı) Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatlandırılmadığı ve faaliyetlerini ruhsatsız bir şekilde sürdürdüğü bulgusuna yer verildi. Raporda, “Ayrıca ruhsatlandırma yetkisinin ilçe belediyesine verilmesine dair Büyükşehir Belediye Meclisince alınmış bir karar da söz konusu değildir” denildi.
Isparta’daki ‘toplu ulaşım’ tekeli Sayıştay raporunda: ‘Mirasçılara devredilebiliyor’
Sayıştay raporuna yansıdı: Üsküdar Belediyesi AKP döneminde Bingöl Kiğı’da belediye binası yapmış’
Aksu’daki ‘kaçak yapılaşma’ Sayıştay raporunda: ‘Başkan imzasıyla 15 usulsüz yapı belgesi verildi’