Aksu’daki ‘kaçak yapılaşma’ Sayıştay raporunda: ‘Başkan imzasıyla 15 usulsüz yapı belgesi verildi’

Aksu’daki ‘kaçak yapılaşma’ Sayıştay raporunda: ‘Başkan imzasıyla 15 usulsüz yapı belgesi verildi’
Aksu’daki ‘kaçak yapılaşma’ Sayıştay raporuna yansıdı: SİT ve park alanı olmak üzere birçok kamu arazisi işgali edildi. Belediye, 44 odasının kaçak olduğuna dair bakanlık uyarısına rağmen yıkım yapmadı. Başkan imzasıyla 15 usulsüz yapı belgesi verildi.

Müzeyyen YÜCE


İSTANBUL - Antalya’nın önemli turizm bölgelerinden olan ve sık sık imara aykırı uygulamalar ile gündeme gelen Aksu’da ‘kaçak yapılaşma’ denetçilerin tespitleriyle Sayıştay raporunda yer aldı. AKP’li Halil Şahin yönetimindeki Aksu Belediyesi, 31 Mart seçimlerinde CHP’ye geçti. Sayıştay’ın AKP’li Şahin dönemini kapsayan 2023 yılına yönelik denetimlerinin ardından hazırlanan rapor, ilçedeki SİT alanından park alanına kadar olan birçok kamu arazisinin ‘kaçak yapılaşma’ nedeniyle işgal edildiğini, bu yapıların üçüncü kişiler tarafından kullanıldığını ortaya koydu.

‘YIKIM KARARI OLAN 731 KAÇAK YAPIDAN 668’İ YIKILMADI’

İlçede imarda ‘SİT alanı’, ‘park alanı’ ve ‘pazar alanı’ olarak görünen birçok kamu arazisinin üzerinde kaçak yapılaşma olduğuna vurgu yapıldı, son 10 yılda yıkım kararı alınan yapıların büyük çoğunluğunun yıkımının hala gerçekleşmediğine dikkat çekildi.

Sayıştay denetçileri tarafından yapılan incelemede ilçede 2013 yılından 2023’ün aralık ayına kadar geçen 10 yıllık sürede yıkım kararı alınan 731 yapı bulunduğu tespit edildi. Bu yapılardan sadece 18 tanesinin yıkımının gerçekleştiği belirtilen raporda, 45’inin ruhsata aykırılıklarının giderildiği, kalan 668 adet yapının ise yıkım kararı alınmasına karşın yıkımının yapılmadığı bulgusuna yer verildi. Raporda söz konusu yıkımların yapılması için idarenin gerekli iş ve işlemleri başlatması gerektiğine vurgu yapıldı.

‘PARK ALANI, SİT ALANI İŞGAL EDİLMİŞ, YIKIM KARARLARINA UYULMAMIŞ’

Aksu Belediyesi sınırları içerisinde bulunan park alanlarında çok sayıda ticari dükkân ile taksi duraklarının yapıldığının tespit edildiğine yer verilen raporda,

“Ayrıca oteller tarafından “park alanlarında” sadece müşterilerinin kullanımına açık olacak şekilde spor sahalarının yapıldığı, çevrelerinin istinat duvarları ile kapatılarak kullanımlarına dahil edildiği görüldü” denildi. Raporda, söz konusu kaçak yapıların mevzuata uygun hale getirilmesi vurgusu yapılarak vatandaşın kullanımının kısıtlanmamasına dikkat çekildi.

Öte yandan yine ilçe sınırlarında yer alan ve tatil beldesi olarak öne çıkan Kumköy sahilinde, yasaya aykırı olarak 2018 yılından bu yana 700 civarında kaçak derme-çatma, düzensiz ve kısmen çardak şeklinde yapıların tesis edildiği kaydedilen raporda, kaçak yapılaşmalara yönelik birçok yıkım kararı alındığı halde herhangi bir yıkımın yapılmadığı bulgusuna yer verildi. Raporda ayrıca kaçak yapılaşmanın bulunduğu alanın Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğu, korumaya alınarak SİT alanı olarak değerlendirildiğine de vurgu yapıldı. Aksu Belediyesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Perge Ören yerine ilişkin yapılan protokole vurgu yapılan raporda ören yerindeki 24 adet satış tezgahının usulsüz şekilde ihalesiz ve bedelsiz olarak üçüncü kişilere işlettirildiği tespiti yapıldı.

‘BAKANLIK UYARDI, BELEDİYE DİNLEMEDİ: ‘5 YILDIZLI OTELDEN 44 KAÇAK ODA’

Sayıştay raporunda turizm bölgelerinden Kemerağzı’nda bulunan beş yıldızlı bir otelin de çatı katında bulunan 44 odasının mevzuata aykırı şekilde yapıldığı ve belediyece hiçbir işlem tesis edilmediği tespitine de yer verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 ağustos ayında yapmış olduğu denetim sonucu ortaya çıkarılan ve Bakanlıkça gerekli işlemlerin yapılması için idarenin uyarıldığı bulgularının yer aldığı raporda, “Söz konusu tespit Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da yapılıp gerekli işlemlerin yapılması için Belediyeye bildirilmesine rağmen herhangi bir işlem tesis edilmemiştir. Sonuç olarak, otelin projeye aykırı olarak çatı katına yapmış olduğu ilave odalar için İmar Kanunu çerçevesinde işlem tesis edilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

‘BAŞKAN İMZASIYLA 15 USULSÜZ YAPI BELGESİ VERİLDİ’

Raporda 2018-2023 yılları arasında toplam 15 adet yapı kullanma izin belgesinin usulsüz şekilde verildiği de tespit edildi. 2018 yılında üç, 2019 yılında üç, 2020 yılında bir, 2021 yılında iki, 2022 yılında dört, 2023 yılında ise iki adet yapının yapı kullanma izin belgesinin bina mahalli incelenmeden verildiği bulgusuna yer verilen raporda şöyle denildi:

"Yapı kullanma izin belgesinin bina mahallini tetkik eden teknik görevliler kısmının boş olduğu (herhangi bir imzanın olmadığı) sadece belgeyi tetkik eden olarak Başkan yardımcısı, belgeyi onaylayan olarak da Başkanın imzasının olduğu görülmüştür. Yani 2018-2023 yılları arasında toplam 15 adet yapı kullanma izin belgesi mahallinde herhangi bir inceleme yapılmadan, yapının ruhsat ve eki projelerine uygunluğu görülmeden düzenlenmiştir. Sonuç olarak, yapı kullanma izin belgelerinin bina mahallinin proje ve eklerine uygun olup olmadığı tespit edilmeden düzenlenmemesi gerekmektedir."

‘SPOR KULÜBÜNE USULSÜZ TAHSİS’

Raporda, İmar Planında park alanı olarak görünen yerlerin protokol yapılmak suretiyle ihalesiz bir şekilde Spor Kulübüne tahsis edildiği, spor kulübünün de söz konusu alanları üçüncü kişilere kiraya vererek alanda çok sayıda ticari dükkân yapıldığı tespitine yer verildi. Sayıştay denetçileri tarafından imar planında park alanı olarak görünen yerlerin ihalesiz spor kulübüne protokol ile verilmesinin mevzuata aykırı olduğu ve protokolün iptalinin gerektiği vurgulandı.

‘7 PERSONEL FAZLA ÇALIŞMA SÜRESİNİ AŞTI’

Raporda ayrıca belediyede görevli personelin usule aykırı olarak çok çalıştırıldığı tespiti yapıldı. Fazla çalışma süresinin bir yılda 270 saatten fazla olmaması gerektiğine vurgu yapılan raporda, Belediyede istihdam edilen 7 personele ilişkin fazla çalışma süresinin üst limiti aştığı kaydedildi.

Öne Çıkanlar