Barolardan Yargıtay'a tepki: 'Hukuk tarihinde görülmemiş bir skandal'
Barolar çeşitli illerde yaptıkları basın açıklamalarıyla, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'ne yönelik suç duyurusunu protesto eti. Barolar, Yargıtay'ın son adımını 'hukuk tarihinde görülmemiş bir skandal' olarak nitelendirdi.
Artı Gerçek - Anayasa Mahkemesi'nin, Gezi davasından tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için verdiği 'hak ihlali' kararına uymayan ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Dairesine barolardan tepki yağdı. Barolar, illerde yaptıkları basın açıklamalarında, "Yetki aşımı yapılarak verilen bu karar anayasal düzene olan güveni temelden sarstı" eleştirisinde bulundu.
ADANA BAROSU: 'YARGITAY KARARI ANAYASAYA KARŞI KALKIŞMADIR'
Adliye önünde bir araya gelen Adana Barosu üyeleri, cübbelerini giyerek Yargıtay kararını protesto etti. Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz,"Yargıtay 3. Ceza Dairesi, anayasada ve yasalarda kendisine verilmeyen bir yetkiyi kullanmaya çalışmış ve bu yolla Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini gasp etmiştir. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan kararı, anayasaya karşı bir kalkışmadır. Anayasa’ya karşı kalkışma içinde olan Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyelerinin görevden derhal el çektirilmesini talep ediyoruz. Bu anayasa tanımaz karara karşı anayasal düzeni, hukukun üstünlüğünü ve yurttaşlarımızın hakkını korumak için yasadan aldığımız yetkiyi sonuna kadar kullanacağız" dedi.
ÇHD Adana Şube Başkanı Baran Taygun Metin ise “Biz bu hukuksuzluğu Kobani duruşmasından da biliyoruz. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin yaptığı hukuksuzluğu tanımıyoruz. Ve diyoruz ki hukuk yoksa sokak var. Gerekirse sokakta mücadele edeceğiz" dedi.
MERSİN BAROSU: 'TARİHE KARA BİR LEKE OLARAK GEÇECEK'
Mersin Barosu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararını “hukuk garabeti” olarak nitelendirdi. Kararla hukukun üstünlüğü ilkesinin yok sayıldığı, keyfiliğin yargının en üst makamına kadar uzandığı vurgulandı.
Baro, şu değerlendirmede bulundu: “Hiçbir kimse veya organ kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz" şeklindeki 6. maddesini hatırlatan Mersin Barosu, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin anayasal yetkisi olmadan karar vermsi anayasayı fiilen işlevsiz kılmıştır. Normlar hiyerarşisini, anayasa’nın üstünlüğünü yok sayan bu karar Yargıtay açısından tarihe kara bir leke olarak geçecektir. Anayasa Mahkemesi’nin kararının tanınmamasının hukuken hiçbir izahı bulunmamaktadır. Yetki aşımı yapılarak verilen bu kararın anayasal düzene olan güveni temelden sarstığını kamuoyuna saygıyla bildiririz." denildi.
ANTEP BAROSU: 'HİÇ KİMSENİN HUKUKİ GÜVENCESİ KALMADI'
Antep Adliyesi önünde yapılan açıklamada konuşan Antep Barosu Başkanı İskender Kahraman, "Güç sahiplerinin hukuku bir cezalandırma sopası gibi kullanmasını, hukuku bir araca dönüştürmesini asla kabul etmeyeceğiz" dedi.
Yargıtay 3. Dairesi'nin kararının, hiç kimsenin artık hukuksal güvencesinin kalmadığının göstergesi olduğunu dile getiren Kahraman, "Ülkemiz tarihi boyunca uzun ve yorucu bir demokratikleşme mücadelesi vermiştir. Henüz bir hafta önce yüz yılına eriştiğimiz bu cumhuriyetin demokratik kazanımlarından bir adım geri atmaya niyetimiz yoktur. Hukuku araç kullanarak demokrasimize engel olunmasını izlemeyeceğiz" diye konuştu.
ORDU BAROSU: 'NORMAL HİYERARŞİSİ HİÇE SAYILDI'
Ordu Barosu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını "Türk hukuk tarihinde emsali görülmemiş bir skandal" olarak nitelendirdi. Barodan yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 153. maddesi halen yürürlükteyken anayasaya aykırı karar verebilme cesaretini kendinde bulan, temel hukuk öğretileri ve normlar hiyerarşisini hiçe sayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi hakimlerini kınıyor ve Ordu Barosu olarak kendileri hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı, bu süreçte her türlü hukuki ve demokratik mücadelenin içinde olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz."
DENİZLİ BAROSU: 'AYM'Yİ FİİLEN ORTADAN KALDIRMA ÇABASI'
Denizli Barosu da Yargıtay 3. Dairesi'nin, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için 'hak ihlali' kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını protesto etti. an Baro Başkanı Adnan Demirdöğen, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği karar, Türk yargısının kara günlerinden birisi olarak anılacaktır. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı, anayasayı yok sayarak AYM'yi fiilen ortadan kaldırma çabasından ibarettir. AYM'nin kararına uymamak Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Bu olay, Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk devleti olup olmadığının sorgulanmasına neden olmuştur. Yargıtay üyeleri haklarında soruşturma başlatılması gerekmektedir” diye konuştu.
Avukatlar açıklamanın ardından oturma eylemi yaptı.
Yargıtay hukuk tehlikesini savuşturdu, şükür!
İktidar içindeki isim: 'Yargıtay kararı, Erdoğan'ın danışmanının ağzından çıkmış gibi'
Kobanê Davası’nda savunma yapan Kubilay: Yargıtay eliyle anayasal kalkışma yaşanmıştır
TBMM Danışma Kurulu Yargıtay’ın AYM kararını görüşmek için toplanacak