Celal Şengör'den Maraş, İstanbul ve Ege için deprem uyarısı: 'Haritalandırma yapmadan ev yapmaya kalkıyorlar'
Artı Gerçek - Maraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin yarattığı büyük yıkımın ardından devlet bölgedeki illerde konut inşaatlarına girişirken, jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, uyarılarda bulundu. Şengör ayrıca "Türkiye’nin en faal yeri Ege Bölgesi" diye uyarıda bulunken, "İstanbul topun ağzında" dedi ve en kötü ihtimalle 7.6'lık deprem olacağını söyledi.
Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği’nin (SASDER) Belek’te düzenlediği 10. Ulusal Kongresi’nin ilk gününde “Doğal Afetler ve Yeni Pandemiler” başlıklı panel gerçekleştirildi. Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre, panelin konuşmalarından jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, Maraş merkezli depremlerden sonra bölgedeki tüm fayların hareketlendiğini, buna rağmen bölgede evler yapılmaya devam edildiğini söyledi:
'MARAŞ DEPREMİNDEN SONRA YAMULMA ALANI OLUŞTU'
"Maraş depreminden sonra yamulma alanı oluştu, haritalandırma yapmadan ev yapılmaması lazım. Bu iki deprem olduktan sonra çevredeki bütün faylar hareketlendi ve bunların hareketleri ana faya benzemiyor. Dolayısıyla muazzam bir yamulma alanı oluştu. Bu yamulma alanını anlayabilmek için jeofizikçilerin ve jeologların bir araya gelip çok dikkatli bir şekilde orayı haritalandırması lazım. Bu yapıldı mı? Hayır. Orada ev yapmaya kalkıyorlar. Bu değil ki yapılması gereken. Şu haritayı adam gibi yapmadan orada hiçbir şey yapamazsın. Yaparsan depremde geri gelir hepsi."
'TÜRKİYE'DEKİ FAYLARIN EN BELALILARI'
"Türkiye’nin en faal yeri Ege Bölgesi" diyen Şengör, şöyle devam etti:
"Burası dünyanın kıtalar üzerindeki en faal deprem hattıdır. Türkiye’deki fayların en belalıları 9’a kadar deprem üretir.
Kuzey Anadolu Fayı, 1939’dan beri Erzincan’dan başlamış, batıya doğru kıra kıra gelmiş, en son İzmit Depremi’ni yaratmıştır, şimdi İstanbul topun ağzında. Bu fay, 8’e kadar deprem üretebilir. Ama biz bugün biliyoruz ki büyük İstanbul depremi, en kötü haliyle olsa 7,6 şiddetinde olur. Bu, gemilerle incelendi. Avrupa’dan 70 milyon dolar bütçe ile gemi geldi.
'NACİ GÖRÜR'ÜN TALEBİNE 'HAYIR' DENİLDİ'
Naci Görür, bu araştırmalarda koordinatördü. Hatta Kadir Topbaş’ın İstanbul’da belediye başkanı olduğu o dönemde hükümetimizin bu araştırmalara katkısının sıfır olmasından hayıflanıp, ‘Ayıp oluyor, biz bunu gündeme getirip para mı istesek’ dedik. Naci Görür’ün bu talebine son dakikaya kadar cevap verilmeyip, son dakika ‘hayır’ denildi.
'İSTANBUL'UN İÇİNDE DE FAY VAR, EN KORKTUĞUMUZ YER BURASI'
Kuzey Anadolu Fayı boyunca 1939'dan 2000’lere ulaşan ‘deprem göçü’ araştırmalarına göre, bizim bugün dikkat çeken Erzincan civarında bir fayımız var, bir de İstanbul var. İstanbul’da hareketini yakından izlediğimiz fayda hareket devam ediyor ama deprem olmuyor. Burası en çok korktuğumuz yer.
İstanbul’un şehir içindeki faylarını bir öğrencimizle haritaladık. Kandilli’deki meslektaşımız fay çözümlerini koydu. Biz hep zannediyorduk ki bütün sıkıntı Kuzey Anadolu Fayı’ndadır ve bu İstanbul’un güneyinde olduğu için İstanbul’u etkiler. Hayır, İstanbul’un içinde de fay var.
'TOPBAŞ ZAMANINDAKİ HARİTAYI ÇÖPE ATIN'
Yine Kadir Topbaş zamanında 1/5 binlik İstanbul Jeoloji Haritası yapıldı. O haritayı alıp çöpe atın, içeriğinde hiçbir şey yok. İstanbul içerisinde depremden sonra olacak felaketlere karşı önlemler ve sağlık teçhizatı son derece zayıf. Bunu her gün görüyoruz. İstanbul’da yangınlar çıkacak. Afet bölgesi söndürmek orman söndürmeye benzemez. Böyle bir şehirdeki yangınları helikopterle söndürmek için özel yöntemler gerekir. Bunların planlanması lazım. Planlanmış mıdır? Hayır.” (HABER MERKEZİ)
TÜBİTAK Başkanı açıkladı: Türkiye'nin tüm diri faylar haritası çıkarılıyor
Üç ülke 6 Şubat'ta kırılan faylarda stres yığılımını araştıracak: 4 yerde yeni deprem endişesi
Celal Şengör, 'En belalı faylar Ege Bölgesi'nde' dedi: İzmir'den hangi faylar geçiyor?