Davanın tek sanığı da firari: 63 kişinin öldüğü Tutar Apartmanı Davası başladı

Davanın tek sanığı da firari: 63 kişinin öldüğü Tutar Apartmanı Davası başladı
6 Şubat depremlerinde 63 kişinin öldüğü Tutar Apartmanı davasının ilk duruşması görüldü. Tek sanık inşaat mühendisi Cüneyt Akkaya'nın da firari olduğu davada yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasına karar veren mahkeme duruşmayı 23 Şubat 2024'e ertelendi.

ADANA - 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yıkılan ve 63 kişinin öldüğü, 12 kişinin de yaralı kurtulduğu Tutar Apartmanı ile ilgili davaya Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Binanın müteahhidi Hüseyin Tutar'ın 2008'de vefat ettiği tespit edilirken, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanan ve yurt dışına kaçtığı tespit edilen davanın tek sanığı inşaat mühendisi Cüneyt Akkaya'nın avukatları da duruşmaya katılmadı.

'ADALET İSTİYORUZ'

Tutar Apartmanı'nda yakınlarını kaybeden Hülya Ercan, "Yapılan tadilatı biliyordum ama zeminle birinci katın birleştirildiğini bilmiyordum. Biz adalet istiyoruz. Canlarımız gitti. Yazık değil mi? Ellerini kollarını sallayarak gezmelerini istemiyoruz” dedi.

'BİNA İKİYE AYRILIP YIKILDI'

Binanın sadece malzeme kalitesizliğinden çökmediğini ifade eden avukat Mehtap Akyüz Özcan, kolon kesme iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturmada sekiz kişi hakkında takipsizlik kararı verilmesine tepki gösterdi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden gelen raporda çelişkiler olduğunu söyleyen Özcan, başka bir teknik üniversitenin beton numunelerini incelemesini talep etti. Binanın önce ikiye ayrıldığına sonra yan yatarak yıkıldığını dikkat çeken Özcan, "Demek ki eksik bir ayak mevcut ki bir tarafa yıkılıyor. 2020’de belediyeden basit tadilat izni isteyen Bekir ve Osman Baloğlu’nun dinlemesini istiyoruz" diye konuştu.

'BELEDİYEDEKİ SORUMLULARDAN DA ŞİKAYETÇİYİM'

Davacı Didem Ercan ise “Tadilat izinleri ile ilgili belgeleri incelemek için Çukurova Belediyesi’ne gittik. Depremden sonra emniyetin tüm belgeleri aldığını söylediler. 'Bizde fotokopisi bile yok' dediler. Bunun da araştırılmasını istiyorum. Belediyedeki sorumlularına da şikayetçiyim. Belgeleri yok ettiklerini düşünüyorum" dedi.

'DÖRT BLOKTAN SADECE BİRİ YIKILDI'

Dört bloklu apartmanda sadece C bloğun yıkıldığını vurgulayan davacı Hüseyin Ateş de şöyle konuştu:

"Apartman 98 Adana Depreminde hasar almadı. A ve D bloklarda hâlâ insanlar kalıyor. B blok ise az hasarlı. Beton ve demir kalitesinden dolayı yıkıldığına inanmıyoruz. Savcılık makamı ile görüştüm. Merdivenin taşıyıcı sisteme hasar verdiği yönündeki düşüncesini bizzat ağzından duydum. Kolonları kesenlerin hukuki olarak rahatsız dahi edilmemesinden dolayı kızgınım. Bu insanlar Adana’da birden fazla inşaat şirketinin sahibi. İnşaat yapmaya devam ediyorlar."

'CEZASIZ KALMALARINI İSTEMİYORUM'

Enkazdan yaralı kurtulan, karnındaki bebeğini ve annesini kaybeden İrem Uskaner, binanın batı yönünde savrularak yıkıldığını anlattı. Geçirdiği ameliyatlar sonrası protez ve plakalarla yaşamına devam ettiğini belirten Uskaner, bilirkişi raporuna imza atan profesörden de kolonları kesenlerden de şikayetçi olduğunu söyledi ve "Bu insanların cezasız kalmasını istemiyorum" dedi.

DURUŞMA 23 ŞUBAT'A ERTELENDİ

Müştekilerin ve avukatların beyanlarının ardından mahkeme, Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasına karar vererek duruşmayı 23 Şubat'a erteledi.

Avukat Mehtap Akyüz Özcan

'BİZ ORADA SEVDİKLERİMİZİ KAYBETTİK'

Adliye önünde açıklama yapan avukat Mehtap Akyüz Özcan, 2020 yılında apartmanın zemin katta yapılan tadilatların soruşturma sırasında hiç incelenmediğini, tadilatı yaptıranların ifadelerinin dahi alınmadığını söyledi. Avukat Gülsüm Özdoğru da "Biz orada sevdiklerimizi kaybettik. Sadece müşteki vekili değil, aynı zamanda maktul yakınlarıyız. Bu konuda ihmali olan herkesin hak ettikleri cezayı almasını istiyoruz" diye konuştu. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar