Dedeoğulları'na ilk saldırı davasında kararı istinaf bozdu: Katliam davası örnek gösterildi
Sinan AYGÜL
BİTLİS- Konya'da Dedeoğulları ailesine yönelik yapılan 12 Mayıs 2021 tarihli ilk saldırıya ilişkin yerel mahkeme tarafından verilen kararı istinaf mahkemesi bozdu.
Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafından verilen kararda, yerel mahkemenin 'iştirak hükümlerini' uygulamayarak az ceza verdiğine hükmetti. 3 usuli 1 esasa yönelik gerekçeyle bozma kararı veren istinaf mahkemesinin kararına itiraz yolu açık değil.
Esas, katliamın yaşandığı diğer davada da 'iştirak uygulanmalı ve sanıkların tamamına yedi ayrı ağırlaştırılmış müebbet verilmeli' şeklinde müdafi talepleri olmasına rağmen tek bir sanığa bu ceza verilmiş, aynı şekilde karara itiraz edilmişti.
AVUKAT EPÖZDEMİR: KATLİAM DAVASINDA DA AYNI HÜKÜMLERİN UYGULANMASI GEREKİYOR'
Dava avukatlarından Avukat Fırat Epözdemir kararın bir yönüyle olumlu bir yönüyle eksik olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:
"12 Mayıs 2021 tarihinde Dedeoğulları ailesine yapılan saldırıyla ilgili dört ayrı gerekçe ile verilen bozma kararının üç gerekçesi usuli nitelikte bozma olup bir bozma gerekçesi de TCK'nın 37. maddesi atfıyla tüm sanıklar hakkında iştirak hükümlerinin uygulanması gerektiği yönündedir. İstinaf mahkemesi, suç vasfına yönelik bir değerlendirme yapmamıştır. Öncelikle, iştirak hükümlerinin uygulanması gerekçesiyle bozma kararı verilmiş olmasını olumlu karşılamakla birlikte; mağdurların bir kısmına yönelik tasarlayarak öldürmeye teşebbüs suçunun işlendiği yönündeki itirazlar istinaf mahkemesi tarafından şimdilik değerlendirilmemiş olması kararın olumsuz yönüdür. 30 Temmuz 2021 tarihinde yaşanan katliama ilişkin görülen davada da katılan vekillerinin iştirak hükümlerinin uygulanması gerektiği yönündeki tüm talepleri maalesef mahkeme tarafından reddedilmişti. 12 Mayıs 2021 tarihindeki saldırıya ilişkin verilen istinaf bozma kararının bu yönüyle katliam davasının istinaf incelemesinde de gözetileceğini bekliyoruz."
NE OLMUŞTU
Konya’nın Meram ilçesinde yaşayan Dedeoğulları ailesi 12 Mayıs'ta yaklaşık 60 kişilik ırkçı bir grubun saldırısına maruz kaldı. "Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız" tehditleriyle saldırı gerçekleştiren grup dördü kadın yedi kişilik aileyi ağır yaraladı.
Davada her biri darbettikleri kişi sayısı ve karıştıkları suçun ceza oranlarına göre farklılık göstermek kaydıyla çeşitli hapis cezası aldı. Sanıklardan Lütfi Keleş 5 yıl 9 ay, oğulları Ali Keleş 3 yıl 6 ay, İbrahim Keleş 3 yıl 6 ay, eşi Ayşe Keleş 1 yıl 1 ay hapis cezası aldı ve hükmün açıklanması geri bırakıldı. Kardeşi Veli Keleş 6 yıl 3 ay, yeğeni Ali Keleş 5 yıl 3 ay, eniştesi Yahya Çalık 6 yıl 3 ay, Yahya Çalık'ın oğulları Ramazan Çalık 2 yıl 9 ay ve Ali Çalık 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar, 'konut dokunulmazlığını ihlal' suçlarından da beraat etti. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Lütfi Keleş ve yeğeni Ali Keleş'in tutuklu bulunduğu süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.
30 Temmuz 2021 tarihinde ise Mehmet Altun, Dedeoğulları'nın evine giderek yanında getirdiği silahla aile bireylerine ateş açtı ve Dedeoğulları ailesinden yedi kişiyi katletti. Bu katliamla ilgili açılan davada Mehmet Altun'a 7 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası, farklı suçlardan da 10 yıl hapis cezası verildi. Avukatların katliamın arkasında kimlerin olduğuna dair araştırma istediği tüm talepleri ise reddedildi.
Irkçı saldırıda katledilen Dedeoğulları'na saldırı davasında gerekçeli karar: Komşu kavgası
Dedeoğulları davasında 9 kişi hakkında 13 yıldan 49 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi
Konya'da yedi kişiyi katleden Mehmet Altun için yedi kez ağırlaştırılmış müebbet istendi