Defne ve Samandağ'a yeterli çadır gitmedi, depremzedeler seralarda kalıyor
Artı Gerçek - 6 Şubat'ta Maraş merkezli depremlerin ardından evleri yıkılan ve hasar gören binlerce depremzede evlerine giremezken bölgede yaşanan çadır sorunu hala çözülemedi.
Depremlerden en çok etkilenen ilçelerden Defne ve Samandağ’da çadır kent ve konteyner evler kuruldu ama depremzedeler ihtiyacın devam ettiğini söyledi. Özellikle kırsal mahallelerde yaşayanlar topraklarını terk etmek istemediğini dile getirerek kalacak yerleri olmadığı için serada yaşadıklarını anlattı.
BABAM ŞEHRİ TERK ETMEK İSTEMİYOR
Defne’nin Orhanlı Mahallesi’nde kurulan çadır kentte ailesiyle yaşayan 24 yaşındaki Ferhat Belli, "Önce hafif sonra yıkıcı bir şekilde sallanmaya başladı. Sonra çığlıklar duyduk. Elektrikler gitti, yağmur yağıyordu. Çocuk ve kadınları arabalara yerleştirdik. Birkaç komşumuzun hayatını kaybettiğini gördük. Şu anda çadırda yaşıyoruz, ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Konteyner kent yapılacağı söyleniyor. Bence buna ihtiyaç var çünkü babam şehri terk etmek istemiyor. Ayrıca bulaşıcı hastalık riski olabilir o nedenle ihtiyaç. Biz ablamlarla buradayız ama köyde bir ablam daha var, onu çadır için uzun bir süre beklettiler, sonunda ulaştı" diye konuştu.
'10-15 KİŞİ SERADA KALIYORUZ'
Kalacak yeri olmadığı için ailesiyle serada yaşayan Rıdvan Anlar da "Deprem gecesi kendimizi güçlükle dışarı attık, çok korktuk. Evimiz ikinci ve üçüncü depremden sonra ağır hasar aldı. Kalacak yerimiz yoktu seraya geldik. İçinde sebze vardı onların bir kısmını söktük, yataklarımızı getirdik, soba kurduk, 10-15 kişi kalıyoruz, bir şekilde sığıyoruz. Gündüz sıcak, gece soğuk. Çadıra ihtiyacımız var ama belli bir süre bizi götürür konteyner ev olursa daha rahat ederiz. Eşyalarımızı çıkaramadık, çıkarsak nereye koyacağız. Toprağımızı bırakıp bir yere gitmek istemiyoruz" dedi.
'BİR ÇADIRDA BEŞ AİLEYİZ, NASIL YETSİN?'
Ali Durmaz ise “Hayatımda böyle bir deprem görmedim çok korktuk. Tandırın olduğu yerde kendi imkanlarımızla bir çadır yapmıştık orada kalıyorduk. Yeni bir çadır geldi ama yetersiz. Ancak Türkiye’nin dört bir yanından yardım geldi, Allah razı olsun. 70- 100 hane var köye 35-40 çadır geldi ama yetmiyor. Bir çadır kuruyoruz ama beş aileyiz, nasıl yetecek" ifadelerini kullandı.
'İLK GÜNDEN BERİ CİDDİ ANLAMDA ÇADIR PROBLEMİ YAŞADIK'
Eve girmenin imkansız olduğunu söyleyen Zeki Sağ, "Depremin 21’inci günündeyiz, 2 gündür çadırda yaşıyoruz. İlk günden beri ciddi anlamda çadır problemi yaşadık. Hala problem var yeterli değil. Bizler geniş aileyiz, köy olarak fidanla uğraşırız ve yerleşik bir hayata sahibiz. 20-30 aileye bir çadır geliyor ama 10 kişilik oluyorlar. Konteyner ev olsa ne ala deriz ama ulaşılamaz durumda. Tabi ki hijyen ve seyyar lavabo ciddi problem" diye konuştu. (DHA)
Osmaniye'de 'çadırlar bekletiliyor' iddiasını soran iki gazeteci tutuklandı
Depremin 22'inci gününde çadır kuyruğu
Ahmet Şık Soylu’ya sordu: Kızılay'ın 2050 çadırı neden satılana dek bekletildi?
Çadır sattığını doğrulayan Kınık'tan yeni açıklama: Haberim yoktu, inisiyatif alınmış
Ahbap, Kızılay'dan aldığı çadırları AFAD'a teslim etmiş
LeMan'dan 'çadır' karikatürü: 'Kızılay enkaz altında'
Kızılay, gönüllü eczacıların çadırlarından da para almış: Tanesi 140 bin TL
Savaş ve deprem mağduru Suriyeli kadınlar, çocuklarıyla barınabilecekleri çadır istiyor