Depremlerin sürdüğü Malatya'da yeni eğitim yılı öncesi tedirginlik hakim: Hâlâ konteyner bulamayan öğretmenler var
Maraş depremlerinde ağır hasar alan Malatya'da artçı depremler sürerken yeni eğitim yılı öncesi kentteki öğretmenler başka illere tayin olmak istiyor. Kiraların 20 bin TL'ye çıktığı kentte barınma krizi derinleşti, öğretmenler hâlâ konteyner bulamadı.
Yusuf DURDU
MALATYA - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde ağır hasar alan Malatya'da 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci yarısında eğitime bir süre ara verildi, daha sonra ise eğitim çadırlarda devam etti. 11 Eylül'de başlayacak 2023-2024 eğitim öğretim yılı öncesin de ise kentteki öğretmenlerde tedirginlik hakim. Başka ile tayin olmak istemeyen öğretmenler hâlâ konteyner bulamazken, Eğitim İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, yeni eğitim yılının sağlıklı yürümeyeceğini söyledi.
Malatya'da Maraş depremlerinin ardından son günlerde yaşanan depremler endişeyi artırdı. 9 Ağustos’taki 4.4 büyüklüğündeki depremin ardından, 10 Ağustos’ta 5.3 büyüklüğündeki depremle sarsılan Malatyalılar, 12 Ağustos’ta 4.8, 4.5 ve 4.2 büyüklüklerindeki depremlerle büyük korku yaşadı. AFAD verilerine göre Malatya'da 1-15 Ağustos arasında büyüklükleri 0,8 ila 5,3 arasında değişen 484 deprem kaydedildi.
'SON DEPREMLERLE 6 ŞUBAT SONRASINA DÖNDÜK'
Yeni eğitim öğretim yılı öncesi kentteki son durumu Artı Gerçek'e değerlendiren Eğitim-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, 10 Ağustos'ta meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremle yeniden 6 Şubat'a döndüklerini söyledi.
'ÖĞRETMENLER GİTMEK İSTİYOR'
Son depremlerin ardından birçok öğretmenin tayin başvurusu yaptığına dikkat çeken Kara, "Öğretmen ve eğitim camiasındaki diğer arkadaşlarımız arasından hak verilmesine rağmen il dışına gitmeyenler vardı. Fakat onlar da 10 Ağustos’ta meydana gelen depremden sonra kararlarını gözden geçiriyorlar. Başta öğretmenler olmak üzere kamuda çalışanların büyük çoğunluğu il dışına gitmediği için pişman oldu. Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerimize ikinci bir il dışı tayin hakkı verdi. Yaşanan depremlerin ardından öğretmenlerimiz il dışına gitmeyi düşünüyor" diye konuştu.
'EĞİTİM ÖĞRETİM SAĞLIKLI YÜRÜMEYECEK'
Kentte enkaz kaldırma ve yıkım çalışmalarının sürdüğünü ve sokakların toz içinde olduğunu söyleyen Kara, yeni eğitim yılının sağlıklı yürümeyeceğini söyledi:
“Şu an yıkılanlar haricinde ağır hasarlı 30-35 bin civarında binanın yıkılmayı beklediğini uzmanlar söylüyor. 4 Eylül’de öğretmenlerimiz için eğitim-öğretim süreci başlayacak. 11 Eylül’de de öğrencilerimiz eğitim-öğretime başlayacaklar. Geçen eğitim-öğretim sürecinde ikinci dönem Malatya’da heba oldu. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı da maalesef süreç böyle devam ederse ki buradan baktığımızda bu şekilde devam edeceğini görüyoruz, Malatya’da eğitim-öğretim sürecinin sağlıklı bir şekilde yürümeyeceği açık."
'HÂLÂ KONTEYNER BULAMAYAN ÖĞRETMENLER VAR'
Kentte barınma sorununun hâlâ sürdüğünü, konteyner bulamayan öğretmenler olduğunu vurgulayan Kara, şöyle devam etti:
“TOKİ’nin iki ayrı yerleşkede yapmış olduğu konutlar var, onlar henüz tamamlanmadı. Hâlâ konteyner bulamayan öğretmenler olduğunu bize gelen taleplerden biliyoruz. Öğretmen arkadaşlarımız sendikalarına başvurarak konteyner talebinde bulunuyorlar. Ama şu anda maalesef konteyner yok. Öğretmen arkadaşlarımız hafif hasarlı olsa bile evlerine giremiyorlar çünkü depremler devam ettiği için yarın ne olacağını hiç kimse kestiremiyor.
Onun için haklı olarak evlere girmekten imtina ediyorlar. Hâlâ Malatya’da konut sorunu çözülmüş değil. Yarın okullar açıldığında ilçelerden öğrenciler gelecek. Öğretmenlerimizin çoğunluğu yaz tatili olduğu için il dışında farklı yerlerde bulunuyorlar. Yarın okulların açılmasıyla öğrenci ve öğretmenlerimizin tamamının şehir merkezine gelmeleriyle birlikte konut ihtiyacı hat safhaya varacak.”
'KİRALAR 15-20 BİN TL'YE ÇIKTI'
Malatya’da hasarsız veya hafif hasarlı evlerin kiralarının yüksek olduğuna dikkat çeken Kara, “Kiralar uçmuş vaziyette. Bugün Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerdeki ev kiralarını aratmayacak miktarda kira isteniyor. Bir de fırsatçılık söz konusu. 15-20 bin TL gibi rakamlardan bahsediyorlar. Bir öğretmenin 22 bin TL civarında maaş aldığı düşünülürse, maaşının neredeyse tamamıyla ev kirası ödeyecek. Geriye kalan ihtiyaçlarını nasıl gidereceği ise soru işareti” diye konuştu.
'KONTEYNER SINIFLARDA EĞİTİM SAĞLIKLI YÜRÜMEZ'
Yeni eğitim-öğretim döneminde bütün okulların önünde konteyner sınıfların oluşturulacağını anlatan Kara, bu şartlarda ders işlemenin sağlıklı olmadığını söyledi. Kara, şöyle devam etti.
"Okul binalarının içerisine girmek de çok tehlikeli. Bir günde 4’ün üzerinde üç depremden bahsediyoruz. Bir ya da iki yıl 4’ün üzerinde artçı depremlerin olacağına dair uzmanların düşünceleri var. 1000-1500 mevcudu olan okullarımız var. Öğrencilerimizi okulun içerisine almak büyük bir risk getirecektir. Konteyner sınıflarda da eğitim-öğretimin sağlıklı yürümeyeceği herkesçe malum. Malatya, geçen eğitim-öğretim yılının ikinci dönemini boşa geçirdi. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılının da depremler nedeniyle çok sağlıklı olmayacağını ve öğrencilerimizin dezavantajlarının devam edeceğini düşünüyoruz."
Erkan Özgür Malatya depremlerini değerlendirdi: 'Depremler sürecek, binalar çok yoruldu'
Son dakika... Malatya'da bir dakika arayla iki deprem: 4,8 ve 4,5
Malatya iki kez sallandı, uzmanlar depremi yorumladı: Daha büyüğü olabilir