Dezenformasyon bülteni yayında: Amasra'da gerekenden fazla tedbir alınmış!
İletişim Başkanlığı’nın ‘dezenformasyon bülteni‘nde Amasra'daki maden patlaması da yer aldı. Bültende Sayıştay raporlarının ‘yanlış okunduğu’ iddia edilerek, “Öneriler dikkate alınmış, hatta mevzuatın gerektirdiğinden fazla tedbir alınmıştır” denildi.
Artı Gerçek - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, sansür yasasının gündeme gelmesiyle birlikte hazırlamaya başladığı Dezenformasyon Bülteni’nin 9-16 Ekim tarihlerindeki ikinci sayısını yayımladı.
Dezenformasyon Bülteni’nde, 41 işçinin öldüğü Bartın’daki maden faciası öncesinde gereken önlemlerin alındığı öne sürülerek, “Kazaya ilişkin ‘Sayıştay raporlarındaki uyarı ve öneriler dikkate alınmadı’ iddiası doğru değildir” ifadeleri kullanıldı. Bültende ayrıca, “Söz konusu Sayıştay raporlarındaki öneriler dikkate alınmış, hatta mevzuatın gerektirdiğinden fazla tedbir alınmıştır” denildi.
Bültende şu ifadeler yer aldı:
“Raporda ‘Solunabilir ve Patlayabilir Tozla Mücadele’ başlığı altında yer verilen bilgiler, çarpıtılarak dezenformasyona konu olmuştur. Bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde, Sayıştay raporundaki genel bilgilendirmeler, ‘grizu patlaması riski tespit edildi‘ şeklinde yorumlanmıştır. Madenlerde yönetmelik ve mevzuatların uygulanmasına yönelik veriler, tüm iddiaları çürütür niteliktedir. Madenlerde, patlayabilir tozla mücadele çalışmalarına yön verebilmek için yer altındaki noktalardan düzenli olarak toz numunesi alınmaktadır. Sonuçların yüksek çıkması durumunda yıkama ve taş tozu serpme çalışması yapılmaktadır.”
SAYIŞTAY RAPORUNDA NE VARDI?
2019’da yayımlanan Sayıştay Rapor’unda, "2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra "Kurum Degaj Yönergesi" hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir." ifadeleri yer aldı.
Öte yandan teyit.org da ihmallerin olduğu konusunda Sayıştay’ın uyardığını doğrulamıştı. (HABER MERKEZİ)
CHP'li Yavuzyılmaz ihmalleri sıraladı: Sayıştay neredeyse patlamanın olacağı yerin haritasını çizmiş
Sayıştay: Amasra’da çıkarılan kömür, işçilik maliyetlerini karşılamıyor, iş kazalarında artış var
Türkiye Taşkömürü Kurumu 'Sayıştay raporu' iddiasını yalanladı