DİSK'ten Bartın maden katliamı açıklaması: Çalışırken ölmek işçilerin kaderi değildir

DİSK'ten Bartın maden katliamı açıklaması: Çalışırken ölmek işçilerin kaderi değildir
DİSK, İstanbul'da basın açıklaması düzenleyerek Bartın maden katliamını protesto etti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı 'kader' açıklamasına tepki gösterdi, "Çalışırken ölmek işçilerin kaderi değildir" dedi.

Yağmur Kaya


Artı Gerçek- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Bartın'da ilçesinde grizu patlaması sonucu ölen 41 işçiyi anmak ve işçi ölümlerini protesto etmek amacıyla Karaköy'de bulunan İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptı.

Açıklama sırasında "Üzgünüz, öfkeliyiz" yazılı pankart açan kitle sık sık, "Kaza değil bu bir cinayet", "Bartın'ın hesabı sorulacak", "Çalışırken ölmek istemiyoruz" sloganları attı.

Avrupa Birliği'nin (AB) resmi istatistik ofisi Eurosrat ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre Türkiye'nin iş kazalarında en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler sıralamasında birinci ülke olduğunu söyleyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye de işçi ölümlerinin "Kader" denilerek normalleştirilmeye çalışıldığını vurguladı.

ÇERKEZOĞLU: KADER DERĞİ İŞ CİNAYETİ

Çerkezoğlu, DİSK yönetimi olarak Bartın'da belediye başkanı, patlamada ölen maden işçilerinin ailelerini ve mühendislerle görüştüğünü ifade etti.

Çerkezoğlu, "Bartın'da babasını kaybetmiş, doğmamış çocuklar var. Bir kez daha söylüyoruz. Yaşananlar kaza ve kader değil! Bu yaşanan katliamlar önleyebilir ölümlerdir, iş cinayetidir. Madenlerde yaşadığımız bu kara tablonun nedeni yerin yedi kat altına giren madencinin yaşamıyla oradaki bir kazma sapı, herhangi bir iş makinesi arasında hiç bir fark görmeyen sermaye zihniyetinin sonucudur." dedi.

'MADENLERDE YAŞANAN ÖLÜMLER 'HADİ HADİ' ZİHNİYETİNİN SONUCUDUR'

Türkiye'de işçi ölümlerinin nedeninin iş sağlığı ve iş güvenliğinin bir maliyet unsuru olarak gören zihniyetin sonucu olarak yaşandığının altını çizen Çerkezoğlu, "Madenlerde yaşananlar üretim zorlamasının, 'hadi hadi' sisteminin bir sonucudur." dedi.

'ÇALIŞIRKEN ÖLMEK İŞÇİLERİN KADERİ DEĞİLDİR'

Çerkezoğlu konuşmanın devamında şunları söyledi:

"Soma, Ermenek, Kilimli, Elbistan, Küre, Şırnak, Karaman, Mustafakemalpaşa, Şarvan, Kozlu, Bursa derken son 20 yılda yüzlerce maden işçisini toprağa verdik. Madenlerden gelen her acı haberin ardından "Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dendi. Her katliamın ardından "Gerekli önlemler alınacak” sözlerini duyduk. Ancak önlemler alınmadı ve işçiler ölmeye devam etti."

"İşçiler öldü ancak hesap veren çıkmadı. Tarihin en büyük iş cinayeti olan Soma'da bile tek tutuklu kalmadı. Karar öncesi mahkeme heyeti değiştirilerek işveren ağır cezalar almaktan kurtarıldı. 301 işçinin canının sorumlusu olarak kimse hesap vermedi. Tek bir idareci bile görevden alınmadı, tek bir sorumlu bile istifa etmedi.

'KADER PLANI SADECE TÜRKİYE'DE Mİ GEÇERLİ?'

Gerekli önlemler alınmadığı ve sorumlulardan hesap sorulmadığı hatta sorumlular ödüllendirildiği için işçiler ölmeye devam ediyor" diyen Çerkezoğlu açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

O zaman soruyoruz. Kaderin planı sadece Türkiye’de mi geçerli? Kaderse neden sadece ülkemizdeki işçilerin kaderi? Başka ülkelerde maden yok mu? Ölümcül iş kazası oranı Almanya’da, İngiltere’de yüz bin maden işçisinin 2’sinin kaderi olurken, Türkiye’de yüz bin işçinin 43’ü çalışırken hayatını kaybediyor."

Öne Çıkanlar