Diyarbakır’da 300’ü aşkın insan hala enkaz altında
Diyarbakır’da enkaz altında hala 300’ün üzerinde insan var. Bir taraftan arama kurtarma çalışması sürerken, bir yandan da depremzedelere yardım ulaştırılmaya çalışıyor.
Remzi BUDANCİR
DİYARBAKIR - Depremin vurduğu Diyarbakır’da çalışmalar sürüyor. Bir taraftan enkaz kaldırma çalışması sürerken, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda (DTSO)oluşturulan kriz masası depremzedelere yardım ulaştırma çalışmalarına devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarına dair bilgi veren DTSO Başkanı Mehmet Kaya, "Enkaz altında tahminimize göre 300’ün üzerinde insanımızın olduğunu tahmin ediyoruz" dei.
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Diyarbakır’da yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler vermek için DTSO’da basın toplantısı düzenledi.
'EN BÜYÜK TEMENNİMİZ BİR AN ÖNCE KURTARILMALARI'
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren DTSO Başkanı Mehmet Kaya, yıkılan binalarda enkaz kaldırma çalışmasının sürdüğünü söyledi. Çalışma yapılan binaların altında hala çok sayıda kişi olduğu bilgisini paylaşan Kaya, şu ifadeleri kullandı:
“Enkaz altında tahminimize göre 300’ün üzerinde insanımızın olduğunu tahmin ediyoruz. Ailelerle yapılan görüşmelerde bu sayının olduğunu gösteriyor. Umarız bu çalışma biraz daha hızlanarak biran önce o insanlarımızı sağlıklı bir şekilde enkaz altından çıkarılması sağlanır. En büyük temennimiz budur.”
ÖZEL İŞLETMELER YARDIMLARI KENDİ BÜTÇELERİNDEN YAPTI
Kaya, Diyarbakır’da yapılan yardım çalışmaları hakkında da bilgi verdi. “Bu soğuk iklimde insanlarımızı dışarıda bırakamazdık” diyen Kaya, şunları anlattı:
“Barınma ve aş sorunun çözülmesi gibi çalışmalar yapıldı. Depremin başından Valilik ile yaptığımız iş birliği ile yaptığımız bu çalışma kentimize rahatlama sağladı. Toplanma alanı olarak ifade edebileceğimiz okulları, özel okulları, düğün salonları, taziye evleri, fabrikalar gibi yerlerimiz evinde oturamayan ihsanlarımızın barınma ve aş için kapılarını açtı. Özel işletmelerimize, özel kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Hem barınma ile ilgili sorun giderildi. Hem üç öğün olacak şekilde özel işletmeler kendi bütçelerinden bunları karşıladılar. Hala devam ediyor. Takdire şayan bir davranış bu. Kendilerine teşekkür ediyoruz.”
DİYARBAKIR’DAN ADIYAMAN VE MARAŞ’A YARDIM
Diyarbakır’da yaptıkları çalışmanın ardından depremden etkilenen diğer kentlerle ilgili de harekete geçtiklerini anlatan Kaya, şöyle konuştu:
“Dün akşamdan itibaren, bu gün yoğun olmak üzere özellikle Adıyaman, Kahramanmaraş, Elbistan, Pazarcık gibi merkezlere yoğun bir şekilde enkaz altındaki insanları çıkarmaya destek anlamında hem uzman ekipler gönderdik. Hem de çalışma ekipmanları, iş makinaları, el aletleri gibi kullanılabilecek malzemeleri ulaştırdık. Bu gün gün boyunca da gerek bizler tarafından, gerek ise bizlerin organizasyonunu yaptığı Diyarbakır’daki iş insanları, özellikle özel kuruluşlar önemli miktarda su, ekmek, gıda malzemesi, çocuk bezi, battaniye, hijyen malzemeleri bu dediğim merkezlere gönderdi. Adıyaman, Kahramanmaraş, Elbistan, Pazarcık yanı sıra İslahiye, talep doğrultusunda Hatay’a kadar ulaştırmaya çalıştık. Buna devam edeceğiz.”
ÖLÜ SAYISI 131, YARALI SAYISI İSE 870’İN ÜZERİNDE
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan ise depremde yaşanan ölümler, yaralıların durumu ve hastanelerin fiziki yapısı ile ilgili bilgi verdi. Enkazda arama kurtarma çalışmalarının hala devam ettiğini hatırlatan Turan, “Hala haber alamadığımız vatandaşlarımız var ne yazık ki. En son bilgilere göre 144 yurttaşımız yaşamını yitirdi, 870 üzerinde yaralı var. Bu yaralılardan 131’i yatarak tedavi görüyor hastanelerde. Diyarbakır her ne kadar depremden etkilenmiş olsa da, diğer şehirlere göre daha az hasar gördü. O yüzden diğer şehirlerden hasta kabulünü devam etmektedir” dedi.
HASTANELER YOĞUN BAKIM KAPASİTELERİNİ ARTTIRDI
Bir diğer önemli konu Diyarbakır’da bulunan hastanelerin depremden hasar görüp görmediğiydi. Hem Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TMMOB’un hastanelerde inceleme yaptığını anlatan Turan, “Ufak tefek çatlaklar olsa da hastanelerde önemli bir hasarın olmadığı yönünde görüş bildirildi. Hastaneler hizmet vermeye devam ediyor. Yoğun bakım kapasitelerini arttırmış durumda” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır'da deprem mağduriyeti: AFAD yetersiz, kayyım belediyeleri ortada yok
Diyarbakır'da ekipmanı inşaat şirketleri, çalışmaları gönüllüler üstlendi
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde olan Diyarbakır surlarında göçük meydana geldi
Diyarbakır'da enkazda ağlayan bebek, annesi ile iki kişiyi kurtardı
Diyarbakır geceyi soğukta geçirdi: Çadırlar ıslak zeminde, battaniye yok