Gazeteci derneklerinden tutuklu gazetecilere destek: Özgür basın susturulamaz
DİYARBAKIR - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), 16 Haziran 2022’de tutuklanan DGF Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin’e ilişkin Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamaya Diyarbakır, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol) yöneticileri de katıldı. Basın açıklamasını Kürtçe okuyan Jin News muhabiri Rojda Aydın’ın ardından, Yeni Yaşam gazetesi muhabiri, Selman Çiçek Türkçe açıklamayı okuyarak devam ettirdi.
'MESLEKTAŞLARIMIZ HAK İHLALLERİNE MAZUR KALIYOR'
İktidarın hedefinde olduklarını söyleyen Çiçek, baskılara her gün yenisi eklenildiğine ve tutuktu bulunan gazeteciler hakkında hiçbir delil olmamasına rağmen birçok hak ihlaline maruz kaldığına dikkat çekti. Çiçek şöyle devam etti:
"Bir yandan baskı politikalarını farklılaştırarak derinleştiren iktidar ve yargı, gazetecilerin sesini şiddet, taciz, gözaltı ve tutuklama ile kısmayı amaçlıyor. İktidar ve yargı, Kürt ve Kürt basınına yönelik düşmanca yaklaşımını 2022 yılının başından bu yana yoğun bir şekilde sürdürdü ve sürdürmeye de devam ediyor. Meslektaşlarımız hakkında tek bir suç delili olmamasına rağmen cezaevinde tutulmaya devam edilirken, birçok hak ihlaline de maruz kalıyor."
'ÖZGÜR BASIN EMEKÇİLERİ HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE CEZAEVİNDE'
Tutuklu bulunan gazetecilerin yargı sürecini, gözaltına alınmalarını ve tutukluluk hallerinin hukuksuzluğuna değinen Çiçek, şu ifadeleri kullandı:
"İktidarın güdümünde hareket eden yargı, 8 Haziran 2022’de düzenlediği operasyonla 20’si gazeteci 22 kişiyi gözaltına aldı. 8 günlük gözaltının ardından 16 Haziran günü, 16 Özgür Basın emekçisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. 'Örgüt üyeliği' iddiasıyla haklarında yüzlerce sayfa iddianamenin hazırlandığı Özgür Basın emekçileri bir yıldır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutuluyor. Yine Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerine sayılı günlerin kaldığı bir süreçte yargı bir kez daha Özgür Basın’ı hedef aldı. JINNEWS muhabiri Beritan Canözer’in de aralarında olduğu çok sayıda Özgür Basın emekçisi, 25 Nisan günü evlerine yapılan baskınla gözaltına alınırken, 27 Nisan günü beşi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Beş gazetecinin tutuklandığı günlerde yeniden bir operasyon ile DFG Eş başkanı Dicle Müftüoğlu ile Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde tutuklandı."
YARGI, ÖZGÜR BASINI SOLUKSUZ BIRAKMAYI GÖREV EDİNMİŞ
Yargı sürecinin, toplumun haber alma hakkına dönük bir müdahalede bulunduğuna dikkat çeken Çiçek, devamında 9 arkadaşlarının seçim sonrasında serbest bırakıldığını söyleyerek, “Toplumun haber alma hakkını engellemeye dönük Özgür Basın’ı soluksuz bırakmayı kendine görev edinmiş yargı, yaklaşık 6 aydır Sincan Cezaevi’nde tutulan 9 meslektaşımızı, seçim sonrasında 16 Mayıs günü görülen ilk duruşmada “adli kontrol” şartıyla tahliye etti. Yine JINNEWS Yazı İşleri Müdürü Safiye Alağaş 15 Haziran’da tahliye edildi” ifadelerini kullandı.
GAZETECİLERİN MESLEKLERİNİ YAPMALARI ENGELLENİYOR
Baskılara karşı gerçekleri yazmaktan sakınmadıklarını, ve toplumsal haberciliği esas alan basın emekçilerinin cezaevinde olduklarını hatırlatan Çiçek, “İktidarın baskılarına karşı hakikatleri yazmaktan bir an olsun sakınmayan arkadaşlarımız, kadının, çocuğun, doğanın bir bütünen toplumun sesi olmuştur olmaya da devam ediyor. Dolayısıyla iktidara yakın medya gibi algı yaratmaya değil, algıyı kırmayı amaç edinmiş, toplumsal haberciliği esas alan 16 özgür basın emekçisi, bir yıldır cezaevinde tutularak, mesleklerini yapmaları engelleniyor” dedi.
ÖZGÜR BASIN HAKİKATİN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEK
Açıklamanın sonunda boyun eğmeyeceklerini duyurarak, hakikatin sesi olacaklarını belirten Çiçek, “İktidar, yandaş medya ve yargı şunu unutmasın; Özgür Basın emekçileri, dün olduğu gibi bugün de yarın da ne şimdi ki ne de sonradan gelecek iktidarlara boğun eğmeyecek ve hakikatleri yazmaktan geri adım atmayacaktır. Özgür basın hakikatin sesi olmaya devam edecek” dedi.
Açıklama, “Özgür Basın susturulamaz" sloganlarıyla sona erdi
NE OLMUŞTU?
Diyarbakır'da 8 Haziran'da gözaltına alınan 20'si gazeteci 22 kişiden 16'sı tutuklandı. 6 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gazeteciler, sundukları programlar ve haber kaynaklarıyla yaptıkları görüşmeler gerekçesiyle “örgüt üyeliği” iddiasıyla suçlanıyor.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, gazetecilerin tam olarak neden ve nasıl tutuklandığına dair hazırladığı kronolojik değerlendirmede gazetecilerin mesleki faaliyetlerinden ötürü tutuklandıklarının altını çiziyor. (ARTI GERÇEK)
Gazeteci Fırat Can Arslan adliyeye sevk edildi
Van'da darbedilen gazeteciye ceza, müteahhite ceza indirimi