Genelgenin detayları belli oldu: Memurlar dışındaki çalışanlara en az 10 yıl sigorta şartı
Bakanlığın yayınladığı genelgeye göre; sağlık çalışanları vazife malulü hükümlerinden faydalanabilecek. Ancak memurlar dışındaki çalışanlarda en az 10 yıllık sigorta şartı aranacak.
Sağlık çalışanlarının haftalardır sürdürdüğü, "COVID-19 Meslek Hastalığı Olarak Kabul Edilsin" mücadelesinin ardından Sağlık Bakanlığı 81 ile genelge gönderdi. Genelgeyle Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin vazife malulü sayılacağı açıklandı. Genelgeyle ilgili bilgi veren CHP Milletvekili Dr. Tekin Bingöl, Covid-19’un meslek hastalığı olarak işaret edildiği Sağlık Bakanlığı genelgesine ilişkin "Memurlar dışındaki çalışanların ‘malul’ sayılması için en az 10 yıllık sigorta ve 1800 gün prim şartı var. Bu şartları sağlayamayan binlerce sağlıkçı kanunda belirtilen imkanlardan yararlanamayacak" dedi.
Covid-19 nedeniyle vefat eden sağlık emekçilerinin vazife malulü sayılması yönündeki genelgenin detayları belli oldu. Genelgede, "Sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile Covid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulunca 'malul' olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14'üncü ve 47'nci maddelerine göre 'meslek hastalığı' veya 'vazife malullüğü' hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecektir" denildi.
Genelgeye ilişkin bilgi veren CHP Ankara Milletvekili Dr. Tekin Bingöl, Covid-19’un meslek hastalığı olarak işaret edildiği Sağlık Bakanlığı genelgesine ilişkin "Memurlar dışındaki çalışanların ‘malul’ sayılması için en az 10 yıllık sigorta ve 1800 gün prim şartı var. Bu şartları sağlayamayan binlerce sağlıkçı kanunda belirtilen imkanlardan yararlanamayacak" dedi.
ÇALIŞTIKLARI KURUMA ONAYLATMALARI GEREKECEK
ANKA'ya konuşan CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Dr. Tekin Bingöl, sağlık emekçilerinin hakkının lütuf gibi sunulamayacağını söyleyerek tepki gösterdi.
Sağlık emekçilerinin Sağlık Bakanlığı’nın genelgesi ile ‘meslek hastalığı’ ya da ‘vazife malullüğü’ sayılması için çalıştıkları kuruma bunu onaylatması gerekeceğini aktaran Bingöl, şunları söyledi:
"Sağlık emekçileri çalıştıkları kurumda mı, yoksa dışarda mı hastalandılar bu sorgulanacak. Sağlık çalışanlarından hastanede virüse yakalandıklarını ispat etmelerini beklemek iyi niyet ile açıklanamaz. Çünkü Covid-19 için bu ayrım neredeyse imkânsız. Bu tartışmalar SGK ile sağlık emekçileri arasında yıllarca süren davalara neden olabilir. Bu tür şartlar hak kayıplarını da beraberinde getirecektir."
'MEMURLAR DIŞINDAKİ ÇALIŞANLARA EN AZ 10 YILLIK SİGORTA ŞARTI'
"Genelgede işaret edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre memurlar dışındaki çalışanların ‘malul’ sayılması için en az 10 yıllık sigorta ve 1800 gün prim şartı var. Bu şartları sağlayamayan binlerce sağlıkçı kanunda belirtilen imkanlardan yararlanamayacak" diyen Bingöl sözlerini şöyle sürdürdü:
"Genelgede Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlar, üniversite hastaneleri işaret edilmiş. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarındaki sağlık çalışanları için ise ilk olarak kurum onayı istenmiş. Süreçler net olarak tarif edilmemiş. Taşeronlara bağlı çalışanlar için eksiklikler mevcut. Bu durum yine kafa karışıklıklarını ve hak kayıplarını yaratacaktır. Sağlık emekçilerimiz Covid-19 pandemisiyle mi yoksa Sağlık Bakanlığı’nın bürokrasisiyle mi mücadele etsin. Sağlık emekçilerimizin iktidarın lütfuna değil, mücadelelerinin hakkına ihtiyaçları var. Hastalanmaları ve yaşam mücadelesini yitirmeleri durumunda topluma emanet edecekleri yakınlarının güvende olacaklarını bilmeye ihtiyaçları var."