HEDEP'li Konukçu'dan Sputnik grevi önergesi: İhlallere karşı herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?
Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İstanbul Milletvekili Keziban Konukçu, Sputnik greviyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Önergede “Son olarak dünyada toplamda 34 ülkede 30’dan fazla dilde yayın yapan Rusya’ya bağlı haber ajansı Sputnik işvereni ile yetkili sendika olan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) arasında Şubat 2023’te başlayan müzakere sürecinde ücret konusunda bir teklif olmaması üzerine görüşmelerin Temmuz 2023’te tıkanması ve Bakanlığınızca görevlendirilen arabulucu aracılığıyla da bir anlaşma sağlanamaması üzerine TGS, 24 Temmuz tarihinde Sputnik’te grev kararı almıştır” hatırlatması yapıldı.
Konukçu soru önergesinde “Sosyal devlet ilkesi gereği çalışan işçilerin haklarını gözetmek devletin görevidir. Ayrıca, Türkiye’nin imzalayarak taraf olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesi ile de örgütlenme hakkının serbestçe kullanılmasını sağlamada tüm tedbirlerin alınması hususunda yükümlülüğü bulunmaktadır” dedi.
Bakan Vedat Işıkhan’a şu soruları sordu:
- Bakanlığınızca Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı’nın çalışanların sendikal haklarını kullanmalarına yönelik olarak kanuna, anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak gerçekleştirmiş oldukları ihlallere karşı herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?
- Anayasal haklarını kullanmaları nedeniyle işten atılan basın çalışanlarının haklı talepleri olan işe iadeleri, adil bir ücretin toplu iş sözleşmesi ile garanti altına alınması, Anayasa ve kanunlarla korunmuş sendikal haklara saygı gösterilmesi ve ajansın masaya dönmesi taleplerinin karşılanması amacıyla bakanlığınızca bir girişimde bulunulması düşünülmekte midir?
- Bakanlığınızca Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı’na görevlendirilen müfettişin denetim raporu tamamlanmış mıdır? Tamamlandı ise müfettiş denetleme raporunda ajansa yönelik olarak yer alan hak ihlalleri nelerdir?
- Son 5 yıl içerisinde sendikalı oldukları gerekçesiyle işçileri işten atan işyeri sayısı kaçtır? Bunları kaçı hakkında işlem başlatılmıştır?
- Sayısız sendikalaşmanın engellendiğinin kanıtlandığı dava sonucu olmasına rağmen sendikalaşmayı engellemeyi yasaklayan yasa ve yaptırımlar işverenlere yönelik olarak neden uygulanmamaktadır?
- Bakanlığınızca Anayasa ile güvence altına alınmış olan işçilerin, emekçilerin örgütlenmesi ve iş hayatında haklarının kısıtlanmaması için sendika hakkı ve sendika özgürlüğünün korunması, toplu iş sözleşme hakkının kullanılmasının sağlanması, grev hakkının güvence altına alınması ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan hak ihlallerinin önlenmesine yönelik yasalarda ve uygulamada düzenlemeler yapılması planlanmakta mıdır? (HABER MERKEZİ)