Konteyner kentlerde Ramazan: Isıtıcı yok, son kullanma tarihi yaklaşan erzaklar veriliyor
Diyarbakır'daki depremzedeler, depremin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen Ramazan'ı konteyner kentlerde karşılıyor. Temel ihtiyaçlarını gideremeyen depremzedeler, kendilerine son kullanma tarihi yaklaşan erzaklar verildiğini anlattı.
Artı Gerçek - 6 Şubat 2023'te meydana gelen Maraş merkezli depremlerin üzerinden bir yıldan fazla geçmesine rağmen depremzedelerin mağduriyeti halen devam ediyor. Evleri yıkılan veya ağır hasar depremzedeler konteynerlerde yaşamına devam ederken birçok temel ihtiyaçlarını karşılayamaz halde.
Depremlerde ağır yıkım yaşayan 11 ilden biri olan Diyarbakır'da da hasar gören 175 bina yıkıldı. 5 bin 459 binanın da ağır hasarlı olduğu biliniyor. On binlerce kişinin evsiz kaldığı şehirde, depremden yaklaşık iki buçuk ay sonra 621 konteynerin yer aldığı konteyner kent yapıldı. Geçici çözüm için kurulan konteyner kent bir alternatif gösterilmediği için halen dolu.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Diyarbakır'da 6 bin 40 dairelik deprem konutlarının ilk etabını ancak geçtiğimiz ay tamamlayabildi, 1423 dairenin sahipleri kura çekimiyle belirlendi. Ancak barınma sorunu yaşayan birçok kişinin mağduriyeti sürüyor.
CEZAEVİNİ ANDIRIYOR...
Diyarbakır'da toplu ulaşımın son durağında, şehrin en uç noktasında kurulan konteyner kentin dört bir yanı tel örgülerle çevrili. 'Güvenliğin' gözetildiği iddia edilen konteyner kent, bir cezaevini andırıyor. Toplumdan izole edilen depremzedeler kendilerini, “En azından Araştırma Hastanesi’nin dibinde, buna da şükür” sözleriyle avutuyor.
'BAKLİYAT BOZULMAYA YAKIN DAĞITILIYOR'
Temizlik malzemelerinini tedarik etmeden sıkıntı yaşayan depremzedeler, çamaşırlarını hafta iki kez sırayla yıkayabiliyor. Alanda tualetlerin sıkıntılı olduğunu aktaran depremzedeler mescitlerde ısıtıcı olmamasından şikayetçi.
Ramazan ayını da konteyner kentte karşılayan depremzedeler, ayda bir kez dağıtılan kumanya ve temizlik malzemelerinin iki hafta ancak yettiğini, ihtiyaçlarını kendilerinin gidip almak zorunda kaldıklarını anlattı. Dağıtılan erzağın da depoda bekletilip bozulmaya yakın dağıtıldığını söyleyen aileler, zaman zaman verilen bakliyatların kurtlu olduğunu belirtti.
'ÇOCUKLAR YALNIZ KALAMIYOR'
Konteyner kentte kalan çocuklar da okula gidiş gelişlerinde sıkıntı yaşayor. Alana servis tahsil edildiğini söyleyen depremzedeler, bazı noktalara öğrenci sayısı az olduğunda servisin götürmediği, çocukların kendi gidip geldiği söyledi. Aileler, çocuklarının deprem korkusunu atlatamadığını, geceleri ışık olmadan uyuyamadığını ve yalnız kalmaktan korktuğunu söyledi. (MA)
Arıkonak’ta yıkım mağdur etti: Konteynerlerde elektrik, su, kanalizasyon yok
Yaylakonak'ta depremzedeler bir yıldır çadır ve konteynerde
Hatay'da konteyner kentte korkutan yangın
Özgür Özel Maraş'ta: Yüz kişiden 8 kişi kalıcı evine kavuştu, 92 kişi çadırda ya da konteynerde
Depremin birinci yılında Adıyaman: Barınma sorunu sürüyor, 118 bin kişi konteyner kentlerde kalıyor