Bir yıl geçti, sorunlar çözülmedi: Konteynerlerde kalan depremzedelere 3 bin lira elektrik faturası kesildi

6 Şubat Maraş depremlerinde ağır yıkım yaşayan Adıyaman'ın Palanlı Köyü'nde depremzedelerin kaldığı konteynerlere hane başı 2-3 bin TL fatura kesildi. Isınma problemi yaşayan depremzedeler, kalıcı konutların yapılmasını istiyor.

Bir yıl geçti, sorunlar çözülmedi: Konteynerlerde kalan depremzedelere 3 bin lira elektrik faturası kesildi

Artı Gerçek - 6 Şubat'ta Maraş merkezli meydana gelen depremlerde ağır hasar 11 ilde, depremzedelerin barınma sorunu depremlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen halen çözülemedi. Deprem bölgesinde kalıcı konutların yapımı devam ederken depremzedeler konteynerlerde kalmaya devam ediyor.

Kurulan konteyner kentler de depremzelerin sorunlarını çözmeye yetmiyor. Adıyaman'ın Palanlı Köyü'nde yaşayanlar da depremlerin ardından köylerini terk edip özel özel bir mülkiyet üzerine kurulan konteyner kentte yaşamak zorunda kaldı. Köylerinin dağlık bir alanda olduğu için sürekli olarak klimalarının çalışması gerektiğini söyleyen köylüler, ısınmak için hane başı 2-3 bin liralık fatura ödemek zorunda kaldığını belirtti.

'BİR YILDIR BİZ BU STRESİ, BU SIKINTILARI ÇEKİYORUZ'

Munzur Press'ten Ömer Karakuş'un haberine göre, depremlerden bir yıl geçmesine rağmen Palanlı Köyü’nün depremzedelerinin sorunlarının devam ettiğini vurgulayan muhtar Ömer Çil, "Hepimizin evleri yıkıldı. Köyümüzün yerinde de ev yapmamıza izin vermiyorlar. Biz bu ortada perişan olmuşuz, biz sıkıntı yaşıyoruz. Devletin köy evleri için bizlere 30 dönüm verdiği doğrudur. Fakat daha bir şeye el atmış değiller" dedi.

Köylüler ise kendilerine verilen 30 dönüm arazide hiçbir çalışma olmamasına tepki göstererek, "Ben nereye gidip, kime tepki vereceğim. Devletimizin yetkilileri, 'Köyünüz için bir yer verdik' diyor. O zaman bir kepçe yollayarak evlerin yerleri için yerleri kazsınlar. Bu şekilde hem ben hem de vatandaş rahat etsin. Bu şekilde bu stres ve sıkıntı üzerimizden gitmiş olsun. Bir yıldır biz bu stresi, bu sıkıntıları çekiyoruz" diye konuştu.

'BİZE GÜNAH DEĞİL Mİ?'

6 Şubat depremlerinden bu yana yaşadıkları sorunları anlatan Zeliha Çil isimli depremzede, “6 Şubat depremlerinden bu yana başımıza gelmeyen kalmadı. Biz hiç kimseyi yanımızda görmedik. Elektrik parası geliyor, bizim neyimiz var? Elektrik parası geliyor 2 bin TL, 3 bin TL. Elektrikte gidiyor zaten. Elektrik giderse ısıtıcılarımız için bizler ne yapacağız? Ekmek yapacağımız bir yerimiz yoktur. Kirli su giderleri hep patlamış. Bize günah değil mi? Muhtarda ne yapsın? Muhtardan Allah razı olsun, uğraşıyor ama kimse sesimizi duymuyor. Talebimiz konutlarımızı istiyoruz. Kalıcı konut istiyoruz. Bize evlerimizi yapsınlar” diye konuştu.

'HER EVE 2 İLA 3 BİN TL FATURA GELMİŞ OLDU'

Deprem sonrasından bugüne kadar yaşadıkları sorunlara değinen Hatice Çil isimli depremzede, “Deprem oldu, evlerimiz yoktur. Sıkıntı ve rezillik çok fazla. Elektriğimiz gidiyor, soba olmadığı için çocuklarımızı ısıtamıyoruz. Elektrik faturamızı kendimiz ödüyoruz. Faturalar çok yüklü miktarda geliyor. Bu ay köyümüzdeki herkese toplam 30 bin TL geldi. Her eve 2 ila 3 bin TL fatura gelmiş oldu. Bu rakamı ödemeyiz, öğrencilerimiz çok. Bu durum karşısında çaresiziz. Talebimiz biraz sesimizi duysunlar. Evlerimizi istiyoruz, bir düzenimiz olsun" ifadelerini kullandı. (Kaynak)