Sümela'daki ayine yönelik tehdide tepki: Korkulan değil, sevilen bir Türkiye yaratmak gerekiyor
Gazeteci Mihail Vasiliadis, Sümela'daki ayine yönelik tehditlere tepki gösterdi. "Tehditlerle bunların üstesinden gelinmez. Ülkelerine zarar veriyorlar" diyen Vasiliadis, "Korkulan değil sevilen bir Türkiye yaratmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Artı Gerçek - Hıristiyan inancında Meryem'in göğe yükseliş günü olarak kutsal sayılan 15 Ağustos'ta (bugün) Sümela Manastırı'nda ayin düzenlenmesine karşı Yeniden Refah Partisi'nin yanı sıra İYİ Parti'den de gelen 'iptal çağrılarına' ilişkin tartışma sürüyor. Gazeteci Mihail Vasiliadis, tehditlere tepki göstererek "Korkulan değil sevilen bir Türkiye yaratmak gerekiyor" dedi.
Yeniden Refah Partisi (YRP) İstanbul Milletvekili Doğan Bekin'in ve İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu'nun açıklamalarını Artı TV'de Musa Özuğurlu'ya değerlendiren Vasiliadis, "Tehditlerle bunların üstesinden gelinmez. Ülkelerine zarar veriyorlar, bunu anlamaları lazım" diyerek yapılan baskılara tepki gösterdi. Vasiliadis, "Korkulan değil sevilen bir Türkiye yaratmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
'BUNLAR BİZE BİZİM ÜLKEMİZDE SÖVMEYE KALKIYOR'
Mihail Vasiliadis'in konuşmasında şunları söyledi:
"Batı Trakya kan ağlarken bunlar bize bizim ülkemizde sövmeye kalkıyor. Batı Trakya'daki azınlığa, benim açımdan bizim haklarımız ne kadar önemli ve kutsalsa onların da hakları öyle. Peki İmros'daki 9 bin Rum ve İstanbul'daki 150 binin üstündeki Rum bugün 1800’e düşmüşse bunlar kan ağlamadan mı oluyor, gözyaşı dökülmeden mi oluyor? Bu kişiler, 20 kiloluk bir valiz ve 20 dolarla yurt dışına gönderildi. Bu kişiler, Türkiye'de Mustafa Kemal'in imzalamış olduğu 1930 Anlaşması ile kalıyorlardı. Bu anlaşma bugün Avrupa ülkelerini birbirlerine bağlayan anlaşmanın da fevkinde bir hak ve vecibeleri gösteriyordu.
Mesela Türk gemilerini Yunan limanlarında, Yunan gemileri Türk limanlarında; Türkiye vatandaşları Yunanistan’da, Yunanistan vatandaşları Türkiye’de serbestçe dolaşabiliyordu. Eğer Yunanistan Avrupa Girmesinden önce. İsmet İnönü 1964'te bu anlaşmayı tek taraflı olarak bozmamış olsaydı bu anlaşma, şu anda Yunanistan'la beraber Avrupa Birliği'ne girmiş olacaktı. Ve bugünkü gümrükleri değiştirelim, gözden geçirelim, vize zorluklarını ortadan kaldırın demeye gerek kalmayacaktı.
'ÜLKELERİNE ZARAR VERİYORLAR'
Çünkü bu sorun ortada olmayacaktı. Türkiye'nin Sevilmesi sayılması önemlidir. Türkiye'den korkulması Türkiye için zararlıdır. Korkulan bir Türkiye değil sevilen sayılan bir Türkiye yaratmak gerekiyor. Bunu herkese herkesin anlaması lazım. Yoksa tehditlerle bunların üstesinden gelinmez. Ancak kendi egolarını tatmin etmek yoluna gidebilirler. Ülkelerinde zarar veriyorlar, bunu anlamaları lazım.
88 YIL SONRA İLK AYİN 2010'DA DÜZENLENMİŞTİ
Sümela Manastırı, Hıristiyanların Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü olarak kabul ettiği 15 Ağustos'ta 88 yıl aradan sonra ilk kez 2010 yılında ayine sahne olmuştu. Bu ayini de Patrik Bartholomeos yönetti. Manastır 2015'te restorasyona girmiş, bu sürecin tamamlanması sonrasında da her sene ayine izin verilmişti.
Ancak bu sene, mayıs seçimleri öncesinde sürpriz bir kararla Cumhur İttifakı'na destek vererek AKP listelerinden Meclis'e giren Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, ayini hedef göstermişti. Bekin, Hıristiyanların yüzlerce yıllık geleneği olan 15 Ağustos ayininin "Trabzon'un fethinin 562. yıl dönümüne denk getirildiğini" iddia etmişti. YRP vekili, Patrik Bartholomeos'un 'ekümenik' sıfatını kullanmasının da, "Lozan Anlaşması'nın ihlali" olduğunu ileri sürmüştü.
İYİ PARTİ DE 'İPTAL' KERVANINA KATILDI...
Bekin'in ardından, İYİ Parti'nin de ayinin iptal edilmesi çağrısı yapması dikkat çekmişti. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "Yetkili makamlara sözlü olarak da ilettiğimiz bu tespit ve kaygılarımızı kamuoyu ile paylaşırken, 15 Ağustos’taki ayinin derhal İPTAL edilmesi çağrısında bulunuyoruz" sözleriyle ayini hedef göstermişti.
Sümela'daki ayinin hedef gösterilmesine Patrik Bartholomeos'tan tepki gelmişti. Fener Rum Patriği, geçen cuma günü kendilerine henüz ayin için yazılı izin verilmediğini açıklayıp, "Neden izin vermiyorlar? Bunlar öyle basit şeyler ki.... Kendi inancımıza göre, dinimize göre birkaç saatliğine gidip dua edeceğiz ve evlerimize döneceğimiz. Bir gün bile değil, sadece birkaç saatliğine" ifadelerini kullanmıştı.
BARTHOLOMEOS DÜN TEŞEKKÜR ETMİŞTİ
Bartholomeos, Sümela'daki ayine izin verilmesinin ardından dün Trabzon'dali Santa Maria Kilisesi'nde katıldığı akşam ayininde ise "Trabzon ve Sümela’ya gelmemize müsaade eden ve ilgili izni veren makamlara da huzurlarınızda dünya Ortodoks müminleri adına yeniden teşekkür etmek isteriz" demişti. (HABER MERKEZİ)
Sümela Manastırı, 15 Ağustos ayinine ev sahipliği yapacak
Yeniden Refah Partisi'nin ardından İYİ Parti de Sümela ayinini hedef gösterdi
Sümela'da Meryem Ana Yortusu ayini 15 Ağustos'ta
Patrik Bartholomeos'tan Yeniden Refah vekiline Sümela tepkisi: Lozan başka şeyler de söylüyor