Özgür Özel'den buğday mitingi: Kasket taktı, traktöre bindi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Trakya Buğday Mitingi’ne katılıyor. Çiftçiler, Özgür Özel'e kasket taktı, Özel sonrasında traktöre bindi.

Artı Gerçek - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in katılacağı Trakya Buğday Mitingi bugün Tekirdağ’ın Hayrabolu İlçesi’nde bulunan Galatasaray Meydanı’nda düzenleniyor.

Miting öncesi üreticiler ürünlerini yere döktü. Özgür Özel, çiftçinin sorunlarını dinledi.

ÇİFTÇİLER ÖZEL’E KASKET TAKTI

whatsapp-image-2024-06-14-at-16-12-34.jpeg

whatsapp-image-2024-06-14-at-15-20-51.jpeg

Çiftçiler, Özgür Özel'e kasket taktı, Özel sonrasında traktöre bindi.

Miting öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Özgür Özel, “Biz bu fiyatları duyduğumuzda Rize’deydik. Rize’de çay üreticisine maliyetinin iki lira altında fiyat vermişlerdi. Maaliyeti 19 TL, çay fiyatı 17 TL oldu. Rize’de isyan vardı çay mitingi yaptık. Oradan Adana’ya gittik, orada büyük bir isyan vardı. Biz orada halk buluşması diye belediyeye gittik bir buğday mitingine döndü. Buraya fiyat geldiğinde ve burada buğday hasadı başlayacak buradaki büyük isyanı duyduk. Geçen hafta gerçekleştirdiğimiz bütün görüşmelerde buğdaya bu fiyatı verdiniz ama hiç olmazsa 4 lira bir prim vermeniz lazım dedik. Ama kimse oralı olmadı. Biz de bugün sizin sesinizi duyurmaya geldik” şeklinde konuştu.

Mitingte konuşan Özel'in açıklamalarının satırbaşları şöyle:

"6 Haziran günüydü hububat alım fiyatları açıklandı. Fiyatları görünce üretici feryat etmeye başladı. Daha önceden kendiside Ziraat Odası Başkanı olan 31 Mart tarihinde kendisine Hayrabolu'nun 5 yıl boyunca hizmet etmek için yetkisini verdiğiniz başkanınız bize seslendi: 'Genel başkan buraya gel sesimizi Türkiye'ye duyur' dedi."

"En son geçen hafta sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede şunu söyledim: 'Memleketiniz Rize'deydim. Çaya verilen fiyat 14 lira, maliyetin 3 lira altında. Buğdaya verilen fiyat 9 lira 25 kuruş. Ziraat Odaları'nın hesapladığı maliyetin 2 buçuk lira altında. Yarın fındık gelir, üzüm gelir, diğer ürünler gelir. Ama çiftçiye bu hesap doğru gelmez. Bu hesap tutmaz, bu borçlar ödenmez. Bu iş böyle yapılmaz. Çiftçiye bunu yaparsanız bu memleketin beli doğrulmaz dedim.

Mutlaka taban fiyatların maliyetlerin çok üzerinde makul bir karla belirlenmesi lazım. Desteklemelerin zamanında belirlenmesi lazım. Buğdayın gerçekten para kazandırması, çocukları okutması, karınları doyurması için 15 lira olması lazım.

Türkiye kişi başı yıllık ekmek tüketiminde 200 kilo ile dünya birincisi. Bu bir gerçeklik. Bunun bir sebebi alışkanlıklarımız ama önemli bir sebebi de yoksulluğumuz. Ekmek fiyatları bu Türkiye'nin en önemli meselelerinden bir tanesi. Bugün buğdayın ekim alanları 1998'de 9.8 milyon hektarken bugün 6.8 hektara geriledi. Yani 25 yıl geriledi nüfusumuz 25 milyon arttı ama buğday tarımı yaptığımız alan 3 milyon hektar azaldı. 3 milyon hektar 5 tane Tekirdağ demek. Oysa nüfus arttı, boğaz arttı, ihtiyaç arttı. 2002 yılında AKP iktidarı geldiğinde 67 milyon nüfusumuz vardı ve o tarihte 20 milyon ton buğday üretiyorduk. Şimdi nüfusumuz 84 milyon, yine 20 milyon ton buğday üretiyoruz. O günden bugüne 48 milyon ton buğday ithal ettik. Türkiye kendi kendine yeten, kendi karnını doyurabilen bir ülkeyken şimdi buğdayı bile samanı bile ithal eden bir ülke haline geldi.

2023 yılında geçen sene 11.7 milyonla Cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday ithalatı gerçekleşti."

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar