Sayıştay'ın MHP'li Amasya Belediyesi raporundan 35 usulsüzlük çıktı

Sayıştay'ın MHP'li Amasya Belediyesi raporundan 35 usulsüzlük çıktı
MHP’li Amasya Belediyesi’nin Sayıştay raporundan ruhsatsız işyerleri, usulsüz taşınmaz tahsisleri ve ödenek aşımı, ihale kanununa aykırı alımlar, belediyeye ait taşınmazların ihale yapılmadan encümen kararı ile kiraya verilmesi çıktı.

Mehmet MENEKŞE


AMASYA - Sayıştay’ın MHP’li Amasya Belediyesi ile ilgili raporunda belediyenin muhasebe kayıtlarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Sayıştay raporunda “Taşınmazlara yönelik muhasebe kayıtlarının gerçeği yansıtmaması kuruma ait taşınmazlara ilişkin değerleme işlemlerinin yapılmadığı ve söz konusu taşınmazlara yönelik muhasebe kayıtlarının gerçeği yansıtmadığı görülmüştür” bulgusu yer aldı.

Bu bağlamda raporda şu ifadelere yer verildi:

“2022 yılına ilişkin kesin mizana bakıldığında, Amasya Belediyesi 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 250 Arazi ve Arsalar Hesabının 451.924.782,67 TL, 251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabının 505.174.375,92 TL, 252 Binalar Hesabının ise 62.529.681,21 TL. Bakiye verdiği görülmüş olup söz konusu hesaplarda yer alan tutarların taşınmazların gerçek değerini yansıtmadığı, Kuruma ait Web Tapu kayıtlarına bakıldığında ise 1.600 adet tescilli taşınmazı bulunmasına rağmen değerleme işlemlerinin yapılmadığı tespit edilmiştir. Yukarıda belirtilen düzenlemeler ve açıklamalar çerçevesinde, Kuruma ait taşınmazlara ilişkin değerleme işlemlerinin tamamlanarak muhasebe kayıtlarına alınması gerekmekte olup söz konusu mevzuata aykırılık nedeniyle bilançoda 250 Arazi ve Arsalar Hesabı, 251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı ve 252 Binalar Hesabı gerçeği yansıtmamaktadır.”

GELİR GİDER RAPORLARI GÜVENİLİR DEĞİL

Taşınmazların kayıtlı değeri yerine satış bedeli üzerinden kayıtlardan çıkarılması kurum tarafından ihale edilerek satılan taşınmazlara yönelik maddi duran varlık hesaplarına ilişkin çıkış kayıtlarının, kayıtlı değer yerine satış bedelinin esas alınarak muhasebeleştirildiği belirtilen raporda gelir gider raporlarının güvenilir olmadığı belirtildi. Sayıştay raporunda “Sonuç olarak hatalı muhasebe kayıtları nedeniyle bilançoda 250 Arazi ve Arsalar Hesabı ile faaliyet sonuçları tablosunda faaliyet gelir/gider hesapları doğru ve güvenilir bilgi sunmamaktadır” bulgusu yer aldı. Diğer taraftan raporda “Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilen taşınmazların muhasebe kayıtlarında takip edilmediği görülmüştür” bilgisi yer aldı. Ayrıca Sayıştay raporunda bilgisayar yazılımı alımı ve lisans yenileme ve güncelleme işlemlerinin 260 haklar hesabı yerine 630 giderler hesabı kullanılarak muhasebe kayıtlarına geçtiği, 25 maddi duran varlık hesabında amortisman ayrılmadığı belirtilirken “Ayrılmayan amortisman tutarı kadar 630 Giderler Hesabı eksik kullanılmış ve yıl sonu mali tablolarında dönem faaliyet sonuçları hesabının gerçeğe uygun görünmemesine sebep olunmuştur” denildi.

TİCARİ İŞLETMELERE MESKEN SU ABONELİĞİ

Sayıştay raporunda “Amasya Belediyesi sınırları içerisinde yer alıp tapuda mesken olarak gözüktüğü halde fiilen işyeri olarak kullanılan yerlerin su aboneliklerinin işyeri üzerinden olması gerekirken mesken tarifesi üzerinden düzenlenip faturalandırıldığı görülmüştür” denildi. Ayrıca raporda su ve atıksu, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi, eğlence vergisi, katı atık bedeli, hasar bedeli, para cezası alacakları, kira alacakları, ecrimisil alacakları ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’ndan kaynaklanan diğer alacak kalemlerine ilişkin vadesi geçmiş 16.946.901,13 TL (gecikme faizi dahil) alacağının bulunduğu, söz konusu alacakların takibatına yönelik hiçbir hukuki sürecin başlatılmadığı tespit edildi. Amasya mücavir alan içerisinde kalan bazı işletmelerden çevre temizlik, ilan ve reklam vergisi alınmadığı raporda yer aldı.

RUHSATSIZ İŞ YERİ

Belediye sınırları içindeki bazı işletmelerin, işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyette bulunduğu, ruhsatsız işyerlerine ilişkin mevzuatın öngördüğü idari yaptırımların uygulanmadığı, belediye tarafından kiraya verilen bazı iş yerlerinin çevre temizlik vergisi tahakkuk ve tahsilatının yapılmadığı tespit edilen Sayıştay raporunda şu bilgiler yer aldı;

“Sonuç olarak; İdarenin gelir kaybına uğramaması, gelirlerini zamanında tahsil edebilmesi ve kamu kaynaklarını etkili, ekonomik ve verimli kullanabilmesi amacıyla sorumluluk alanı içinde bulunan iş yerlerinin periyodik olarak kontrol edilmesi, çevre temizlik vergisi mükellefiyeti gerektiren konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların tespitinin ve buna bağlı olarak çevre temizlik vergisi tahakkuk ve tahsilat işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir” denildi.

SÜRESİZ, İHALESİZ SERVİS VE TOPLU TAŞIMA

Sayıştay raporunda Amasya Belediyesi sınırları içinde ulaşım sağlamada çalışan toplu taşıma, servis araçlarının il/ilçe trafik komisyon ve Meclis kararları ile süresiz olarak plaka tahsis işlemlerinin gerçekleştirildiği, toplam 185 adet servis araç plakasının süresiz olarak verildiği tespit etti. Raporda “Belediyenin yetkisi dahilinde olan bir hizmetin süresiz olarak üçüncü kişilere bir hak olarak verilmesi mümkün görülmemektedir. İdare tarafından süresi belli olmayan ve kazanılmış hak olarak kabul edilmeyen işlemlerin kamu yararı ve kanunilik ilkeleri gereği iptal edilmesi gerekmekte olup iptal sürecinin ise Anayasa Mahkemesi kararında ifade edildiği üzere hak sahiplerine mağduriyet yaratmayacak öngörülebilir bir süre tanınarak başlatılması gerekmektedir” denildi.

İHALE YAPILMADI

Mülkiyeti Amasya Belediyesine ait olan taşınmazların ihale yapılmaksızın encümen kararı ile usulsüz bir şekilde kiraya verildiği tespit edilen Sayıştay raporunda 2886 sayılı kanun kapsamında bu ihalelerin yapılmasına vurgu yapıldı. İhale yapılmadan, işgal harcı ile kiraya vermenin mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Raporda “Kuruma ait taşınmazlar üzerinde yapılan incelemelerde, 183 adet taşınmazın, 2886 sayılı Kanun kapsamında ihale ile kiralanması gerektiği halde, Encümen Kararı ile doğrudan kiraya verildiği tespit edilmiş olup söz konusu tespite Kuruma ilişkin 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer verilmesine rağmen düzeltici işlem tesis edilmemiştir. Anılan mevzuat hükümleri ve açıklamalar ışığında, Kuruma ait taşınmazlara ilişkin kiralama işlemlerinin Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde yürütülmesi gerekmektedir” denildi. Öte taraftan mal alımlarında bütçeye konulan ödeneğin %10’unun Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan aşıldığı, bazı yapım işlerinin ihale kanununa aykırı olarak şartlar oluşmadığı halde pazarlık usulü ile yapıldığı, muhtelif ihtiyaçların parçalara bölünerek, ihale dışı bırakılarak, ihale yapılması gerektiği halde ihale yapılmadan doğrudan satın alma yoluna gidildiği tespit edildi.

İŞÇİLERE YILLIK İZİN KULLANILDIRILMADI

Amasya Belediyesi işçilere yıllık izinlerinin kanuna ve mevzuata uygun olarak kullandırmadığı, yıllık izinleri biriktirildiği tespit edildi. Sayıştay raporunda “Sonuç olarak, çalışanların yıllık izinlerini kullanmak yerine emekli olduklarında son ücretleri üzerinden karşılığını almayı tercih etmeleri nedeniyle ek mali külfet oluşturabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle İdare tarafından işçilere yıllık izinlerinin gösterilen süreler içerisinde düzenli olarak kullandırılması gerekmektedir” denildi. Ayrıca mali hizmetler uzmanı kadrosunda yer alan personelin malî hizmetler birimi dışında çalıştırıldığı tespiti yapıldı. Belediyeye ait araçların mevzuata uygun bir şekilde kullanılmadığı, mevzuata aykırı kiralama ve satın alma görüldüğü belirtildi.

HABERLEŞME ALT YAPISINDAN ÜCRET ALINMADI

Sayıştay raporunda Amasya Belediyesinin yetki ve sorumluluk alanı içinde kalan sabit ve mobil haberleşme altyapısı veya şebekelerinde kullanılan her türlü kablo ve benzeri gerece ilişkin geçiş hakkı ücretlerinin takip ve tahsil edilmediği tespit edildi. Raporda “Yapılan incelemede, Belediyenin yetki ve sorumluluk alanı içindeki sabit ve mobil haberleşme altyapısı veya şebekelerinde kullanılan her türlü kablo ve benzeri gerece ilişkin geçiş hakkı ücretlerine belediye gelir tarifesinde yer verilmesine rağmen söz konusu gelir kaleminin takip ve tahsilatına yönelik çalışmalara ilişkin uygulama eksiklikleri olduğu, belediye mülkiyetinde, tasarrufunda veyahut sorumluluğunda olan taşınmazlardan geçiş hakkı talep eden tüm telekomünikasyon firmalarından geçiş hakkı ücreti tahsil edilmediği, söz konusu hususun 2021 yılı Sayıştay denetiminde de konu edilmesine rağmen düzenleyici herhangi bir işlem tesis edilmediği tespit edilmiştir.”

Öne Çıkanlar