Sayıştay Raporu: Ankara'da AKP'li Çubuk Belediyesi vatandaşları 'harca' bağlamış

Sayıştay Raporu: Ankara'da AKP'li Çubuk Belediyesi vatandaşları 'harca' bağlamış
Sayıştay'ın Belediyeleri denetlediği raporlar yayınlandı. Raporda, Çubuk Belediyesi’nin kanuna aykırı harçlar topladığı, ihale yapmak yerine aynı firmaya birden fazla iş verdiği, inşaat harçlarını mevzuatta belirlenen tutarın üstünde aldığı ortaya çıktı.

Hasret VURUCU


ANKARA - Sayıştay Başkanlığı’nın 2022 yılı belediyeler ve bağlı idareler denetim raporunu açıklamasıyla AKP’li Çubuk Belediyesi’nin altına imza attığı pek çok usulsüzlük de ortaya çıktı. Raporda, Çubuk Belediyesi’nin kanuni dayanağı olmadan veya kanunlarda belirtilen sınırları aşarak gelir topladığı, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen bina inşaat harcı tarifesi limitinin üzerinde inşaat harcı tahsil ettiği tespit edildi.

Öte yandan Kamu İhale Kanunu’na göre ihale yöntemi ile yapılması gereken bazı alımların da doğrudan temin usulü ile yapıldığı ortaya çıktı. İhaleye açılmayan işlerin büyük oranda aynı firmaya verildiği rapora yansırken bu işlerin KDV hariç toplam tutarının 1.320.100,00 TL olduğu görüldü.

KANUNA AYKIRI 2,5 MİLYON TL TOPLANDI

Sayıştay müfettişleri tarafından yapılan incelemede, AKP’li Çubuk Belediyesi’nin geliştirme alanı vasfı taşımayan bölgelerde yapılan binalardan teknik altyapı bedeli aldığı ortaya çıktı. Belediye bu işlemi yaparken, inşaat yapılan bölgenin geliştirme alanı olup olmadığını, hali hazırda yeni bir yol inşası yapılıp yapılmadığı dikkate almamış, belediye tasarrufundaki yollara cephesi olan, yeni yapılacak binalardan “Stabilize Yol Teknik Altyapı Bedeli” tahsil etmiş.

Bina yapılan yerin mevcut durumuna bakmaksızın altyapı bedeli alınması, Sayıştay raporlarında, “kanuni dayanağı olmadan veya kanunda belirtilen sınırları aşarak gelir toplanması mali mevzuat açısından uygun değildir” şeklinde değerlendirildi. İncelemeler sonucunda bu yol ile 2022 yılında toplamda 2,5 milyon TL’nin tahakkuk kaydı yapıldığı görüldü.

ABB’NİN ALACAĞI HARCI ÇUBUK BELEDİYESİ ALMIŞ

Sayıştay raporlarında dikkat çeken bir diğer nokta ise Çubuk Belediyesi’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanına giren ödemeleri toplaması oldu. Herhangi bir iş ya da işlemde bulunmasına rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatlandırılan inşaatlardan toprak hafriyatı harcı alındığı tespit edildi. Bu durum Sayıştay raporlarına, “toprak hafriyat harcının konusu oluşturan işlemlerin Ankara Büyükşehir Belediyesince yapıldığı, Çubuk Belediyesince inşaat ruhsatı verme dışında bu konuda herhangi bir iş ve işlem yapılmadığı dolayısıyla bir hizmetin karşılığı olan harcın, bu hizmeti yetine getirmeyen İdare tarafından alınmaması gerektiği değerlendirilmiştir” cümleleri ile yansıdı.

FAZLA HARÇ ALINDI, SAYIŞTAY YARGI YOLUNU İŞARET ETTİ

Sayıştay raporlarına yansıyan bir diğer usulsüzlük ise belediyenin, bina inşaat ve yapı kullanma izin harçlarını mevzuatta öngörülen tutardan fazla tahsil etmesi oldu. Bakanlar Kurulu Kararı’nda bina inşaat harcı, birim inşaat alanları esas alınarak belirlenmiş olmasına rağmen belediye yurttaşlardan Bakanlar Kurulu’nun belirlediği tutarların üzerinde ücretler tahsil etmiş.

Belediye’nin yaptığı bu usulsüzlük Sayıştay raporlarına, “2022 yılında 119 adet yeni yapı ruhsatı verilmiş olup bu yılda uygulanan bina inşaat harcı tarifesi m2 büyüklüğüne göre konut için 1,35- 6,75 TL/ m2, işyeri için 5,40-13,5 TL/ m2 aralığı uygulanmıştır. Belediyece uygulanan tarife 2005 yılından bu yana değişmeyen ve 2021 ile 2022 yıllarında da uygulamaya devam edilen 2005/8730 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında konut ve işyeri için belirlenen limitlerin üzerindedir. Bu nedenle başvuranlardan yasal limitin üzerinde bina inşaat harcı tahsil edilmiştir” cümleleri ile yansıtıldı.

Sayıştay raporunda Çubuk Belediyesi2nin 105 adet yapıl kullanma izni verdiğini tespit ederken mevzuatta belirlenen yasal limitin üzerinde harç alınmasının hukuka aykırı olduğunun altını çizdi. Sayıştay müfettişleri, bu durumun mükelleflerce dava edilebileceğini raporda vurguladı. Bu uygulamanın belediye için ekonomik ve hukuki yük oluşturacağını belirtti.

İHALE AÇILMADAN 7 FIRIN YAPTIRILDI, MEVZUATA UYULMADI

Çubuk Belediyesi’nin tarafından yapılan ve Sayıştay tarafından kayıt altına alınan bir başka usulsüzlük ise ihale yöntemi ile yapılması gereken alımların doğrudan alım yöntemi ile yapılması oldu. Belediye bir yıl içinde ilk etapta Saraycık ve Ovacık mahallelerinde toplam 2 adet ekmek fırını odası ve fırın yaptırdı. Bu binaların yapımı toplam 270.100.00 TL ile tamamlandı.

İlerleyen süreçte diğer mahallelerden de talep gelmesi üzerine, belediye bütçe ödeneklerinden karşılanmak üzere 5 ayrı köyde fırın ve fırın odası yaptırdı ve 2022 yılında yapılan 7 adet köy ekmek fırın odası ve fırın yapımı için yapılan toplam harcama KDV hariç 1.320.100,00 TL olarak raporlara yansıdı.
Sayıştay ihale usulü ile yaptırılması gereken işlerin doğrudan temin yöntemi ile yapılmasının mevzuata aykırı olduğunu belirtti. Sayıştay denetçileri raporlarında, fırın yapımı işinin büyük oranda aynı firmaya verildiğinin altını çizdi. İhale yöntemi yerine doğrudan alım yönteminin rekabet ortamına zarar verdiği belirtilen raporda, fiyat indirimlerinden de mahrum kalındığını vurgulandı.

Sayıştay denetiminde, belediye bünyesinde büro personeli olarak çalışan kadrolu işçilerin bazıları için çalışma yerlerine gelip gelmediklerine bakılmadan çalışmış gibi puantaj düzenlendiği tespit edildi.

Öne Çıkanlar