TOKİ Başkanı açıkladı: Konutlar fay hattına en az 500 metre mesafede olacak
Artı Gerçek - TOKİ Başkanı Ömer Bulut, depremde konutların tamamına yakınının yıkıldığı ya da ağır hasar aldığı Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde yeni yerleşim yerleri için belirlenen Başpınar'da devam eden zemin etüt çalışmalarını inceledi. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Bulut, yeni yapılacak konut kriterlerine ilişkin şunları söyledi:
ÖNCELİK ZEMİN ETÜD ÇALIŞMASINDA: Zemin, fay hattına uzaklık ve kat yüksekliği, bunda tabi ki tünel kalıp sistemiyle yaptığımız güçlü taşıyıcı sistem de önemli. Süratle konutlara ilişkin çalışmalara başlamış olmamızın teknik açıdan uygunluğu da hocalarımız ve bu işi bilenler tarafından görülüyor. Burada şimdi zemin etüt çalışması yapılan bir yer var. Mesela biz burada imalatlara henüz başlamadık. Burada 1 milyon metrekarelik bir alan var, yaklaşık 3 bin 500, 5 bin arası konut üretilecek ama burada zemin etüt çalışmaları tamamlanmadan projelendirme çalışmasına başlamayacağız. Tabii zemin çalışmaları neyi içeriyor, jeolojik ve jeoteknik raporları içeriyor. Zeminin yapısını, oluşumunu belirleyebiliyoruz. Deprem, heyelan gibi durumlarda arazinin nasıl davranacağıyla ilgili hususları belirliyoruz. En son jeoteknikle beraber de burada yapacağımız yapının zeminle ilişkisini kuruyoruz. Taşıma gücünün ne olacağını, yine dizayn değerlerinde neleri esas alacağımızı belirliyoruz.
YIKILAN KONUTUMUZ YOK, HASAR ALAN BİNALARIMIZ OLDU: Depremlerde bizleri en çok olumsuz etkileyen hususların başında fay hattı. Biz normal 50-100 metreye kadar teknik açıdan izin verilse dahi bugün başladığımız bütün rezerv konut alanlarında en az 500 metre fay hattından uzak kalmak suretiyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Zaten depremin etkilediği 11 ilde 133 bin konutumuz vardı, bu konutlarımızda herhangi bir can kaybı ve yıkılma olmadı, hasar alan binalarımız oldu. Tabii bu disiplinle ilk günden dediğimiz gibi burada da önce yer seçimlerine başladık. Bütün illerimizde de potansiyel rezerv konut alanları şu anda belirlenmiş durumda ve buralarda da sondaj, etüt çalışmalarına devam ediyoruz.
4 YERDE KALICI KONUTLAR BAŞLADI: Bizim her il için, her ilçe için daha önceden hazır olan yerlerimiz söz konusuydu. Daha önce sosyal konutta da zaten bir çalışmamız vardı. Dolayısıyla sahada hemen işleme başlayabileceğimiz, hemen inşaatlarımıza başlayabileceğimiz alanlarımız da mevcuttu. Dün itibarıyla hem depremden etkilenen İslahiye, Nurdağı, Kilis ve Adıyaman Kahta'da kalıcı konutlara başladık. Tabii insanlar bu kadar süre içerisinde nasıl başlandığını değerlendiriyor. Buraların zaten etüt projeleri dediğimiz gibi daha önceden hazırdı. En azından zemin açısından hazırdı. Ufak bir revizyon suretiyle bunları hazır hale getirdik. (HABER MERKEZİ)
Ankara için deprem raporu: Risk düşük
Ankara için deprem raporu: Risk düşük
TOKİ Başkanı: Beton kalitesi demirden daha önemli
Deprem bölgesinde hava durumu (23 Şubat 2023)
Maraş depremlerinden 37 gün önce 'zemin etüdü'nde denetim gevşetilmiş