‘Yenidoğan Çetesi’ davasında 10’uncu gün: Tutuksuz sanık, Opara Bebek için otopsi istedi

‘Yenidoğan Çetesi’ davasında 10’uncu gün: Tutuksuz sanık, Opara Bebek için otopsi istedi
‘Yenidoğan Çetesi’ davasının ilk duruşmasının 10’uncu oturumunda tutuksuz sanıklar ifade veriyor. Sanık Ali Aksu, "Dosyanın en büyük eksikliği otopsilerin yapılmamış olmasıdır" diyerek ölümünden sorumlu tutulduğu Opara Bebek için otopsi talep etti.

Müzeyyen YÜCE


İSTANBUL- İstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılanmasına bugün de devam ediliyor.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adliyenin konferans salonunda yapılan duruşmanın 10’uncu oturumunda çete lideri olduğu iddia edilen Fırat Sarı'nın da aralarında bulunduğu 22 tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları hazır bulundu.

18 Kasım'da başlayan ve 22 tutuklunun savunmalarını yaptığı duruşma, bugün yedi tutuksuz sanığın ifadeleri ile sürüyor.

SAVUNMASINI OTURARAK YAPTI: HİÇBİR YOLSUZLUĞA SEBEBİYET VERMEDİM

Duruşmada ilk olarak Reyap Hastanesi Başhekimi 81 yaşındaki Hıdır Yüksel, ifade verdi. Yapılan usulsüzlüklerden haber olduğu iddia edilen ve iddianamede hakkında ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlaması yöneltilen Yüksel, savunmasını oturarak yaptı.

55 yıllık hekim olduğunu hatırlatarak hakkındaki iddiaları reddeden Yüksel, çalıştığı kurumda hiçbir yolsuzluğa sebebiyet vermediğini söyledi. Yüksel, “Çalıştığım yerde böyle bir şey olması imkansız. Reyap Hastanesi’nde işletme diye bir şey yok. Biz uluslararası kurumsal bir hastaneyiz. Yenidoğan yoğun bakımı 25 yataklıdır. Bazen hastanenin bile ihtiyacını karşılamaz durumdaydı. Dışarıdan pek fazla sevk geldiğini tahmin etmiyorum” ifadelerine yer verdi.

‘REYAP’TA HİSSEM VAR’

Duruşma savcısının Reyap Hastanesi ortaklarından olup olmadığını sorduğu Hıdır Yüksel, “Çok cüzi bir yüzdem var. Yüzde 5 de olabilir, 7 de olabilir, 10 da olabilir. Tam hatırlamıyorum” dedi.

‘FIRAT SARI’YI İŞE BEN ALMADIM’

Çete lideri olduğu iddia edilen Fırat Sarı’nın da Reyap Hastanesi’nde 5 yıl kadar önce çalışmaya başladığını, kendisinin işe almadığını anlatan Yüksel, “İnsan kaynakları aracılığıyla başvuruda bulunuyor. Belgeleri il sağlık müdürlüğüne gidiyor. Çalışma belgesi geldiği zaman da işe başlıyor. Benle görüşme yapmadı” şeklinde konuştu.

‘BASAMAK YÜKSELTMEK, ÖDEME YAPILACAĞI ANLAMINA GELMEZ’

Tutuksuz sanıklardan Ali Aksu, sanık kürsüsüne getirildi. Birinci Hastanesi Mesul Müdürü Aksu, savunmasına “Böyle bir dosyadan karşınızda bulunmaktan üzgünüm” diyerek başladı. Hakkında yöneltilen ‘SGK dolandırıcılığı’ suçlamasını reddeden Aksu, duruşmada en çok tartışılan konulardan olan basamak yükseltmenin, SGK’dan daha fazla ödeme alınacağı anlamına gelmediğini söyledi ve ekledi:

“SGK, aralıklarla hastaneleri ziyaret eder, yerinde inceleme yapar. Basamağı yükseltmek demek de ödeme yapılacağı anlamına gelmez. Bunun başka kriterleri de var. Bazı hekimlerin üçüncü basamak dediği bir hastaya, diğer bir hekim ikinci basamak diyebilir. Bu davada da tartışmaların kaynağı, SGK’nin basamağa göre ödeme yapmasıdır. Basamak düzeyleri arasındaki farklılıklar nedeniyle şu anda SGK ile hastaneler arasında çok fazla dava bulunuyor.”

‘UZMAN GÖRÜŞÜ EKSİKLİKLER VE HATALAR İLE DOLUDUR’

İddianamede yer alan 10 bebek ölümüne dayanak oluşturan Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu raporunun eksiklikler ve hatalar ile dolu olduğunu savunan Aksu, rapordaki uzman görüşünün devlet hastanesindeki üç çocuk doktoru tarafından hazırlandığını söyledi. Böylesi önemli bir dosyada uzman görüşünün köklü üniversitelerdeki hocalar tarafından hazırlanmış olması gerektiğini kaydeden Aksu, “Bu raporda hasta dosyaları ve Epikrizler incelenmemiş, subjektif yorumlar yapılmıştır. Opara bebeğin yatırıldığı ilk hastanenin adı bile yanlış yazılmıştır. Objektif değerlendirmeye zemin olamaz” diye konuştu.

OPARA BEBEĞE OTOPSİ YAPILMASINI TALEP ETTİ

Uzman görüşleri ile hazırlanan bu raporun en büyük eksikliğinin bebeklere ait otopsi raporları olduğuna vurgu yapan Ali Aksu, Opara bebeğin ölümünden sorumlu tutulduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Opara bebek altı aylık olmasına rağmen 5 kilogram ağırlığındadır. Normal şartlarda 7 buçuk 8 kilo olması beklenir. Ciddi bir gelişim geriliği vardır. Tüm tedavilere karşılık vermeyip kaybedilmesinin ardında genetik hastalıklar, metabolik hastalıklar olabileceği unutulmamalıdır. Bu dava, Türkiye tarihinde doktor, hemşire ve sağlık çalışanlarının iş birliği yaparak yeni doğmuş bebeklerin ölümünden sorumlu tutulduğu ilk davadır. Basın eliyle yargısız infaz yapılıyor. Bu dosyanın en büyük eksikliği otopsilerin yapılmamış olmasıdır. Otopsi olmadan gerçek ölüm nedeni anlaşılmaz. Biz mahkemenizden taraflar uygun görürse Opara bebek için otopsi talep ediyoruz.”

‘GİDERLER ARTINCA HASTA RİCA ETTİM’

Yenidoğan yoğun bakımlarının yüzde 30’unun devlette, yüzde 70’inin dr özelde olduğunu belirten Ali Aksu, mahkeme başkanının Fırat Sarı ile arasında geçen “Olabildiğince hasta almaya bak” tapesine ilişkin sorusunu yanıtladı. Asgari ücretin artmasının ardından bütçede de giderlerin artığını belirten Aksu, “Bütçe önüme geldi. Giderlerin artığını gördüm. Yenidoğan yoğun bakımında maaşlar yüksektir. SGK’nın ödediği tutar ise çok düşüktür. Bu yüzden 10 yataklı ünitemize hasta almalarını rica ettim” diye konuştu.

Öne Çıkanlar