Bilim Kurulu üyesi: 5-11 yaş grubu için aşı bu hafta gündeme gelebilir

Bilim Kurulu üyesi: 5-11 yaş grubu için aşı bu hafta gündeme gelebilir
Uzmanlar, Omicron varyantıyla birlikte rekor vaka artışında en etkili gruplardan olan aşısız çocuklarla ilgili kritik uyarılarda bulundu. Çocuklarda 3 virüsün birden görüldüğünü anlattı.

Koronavirüsün (Covid-19) bulaşıcılığı yüksek olan Omicron varyantı nedeniyle Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede vaka sayıları artmaya devam ediyor.

Vaka artış hızının en etkili olduğu grup olarak aşısız çocuklar öne çıkarken, uzmanlar topluma ailelere çağrısında bulundu. Bilim Kurulu üyesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, solunum yolu enfeksiyonlarının son bir aydır çocuklarda adeta zirve yaptığını söyledi.

‘5-11 YAŞ GRUBUNUN AŞISIZ OLMASI VİRÜSE KARŞI TAMAMEN AÇIK HALE GETİRİYOR’

"Aileler, haklı olarak çocukları için endişeleniyorlar ancak sokağa çıktığımızda birçok kişinin mevcut tablo ve Omicron etkisine aldırmadan adeta Covid salgını yokmuş gibi davrandığını görüyoruz. 12-18 yaş grubundaki aşılanma oranımız ailelerin çekingen tavrı nedeniyle çok düşük seyrediyor" diyen Çokuğraş, 5-11 yaş grubundaki aşısız çocuklarla ilgili şunları söyledi:  "5-11 yaş grubunun aşısız olması bu grubu virüse karşı tamamen açık hale getiriyor. Bu hafta içerisinde 5-11 yaş aralığındaki çocuklar için aşı tanımı yapılması gündeme gelebilir. Çocuk Covid-19 vakalarında yatan hasta sayısında artış olmasa da MIS-C vakalarında bir kıpırdanma söz konusu."

‘KUSURSUZ FIRTINA’: ÇOCUKLARDA İKİ VİRÜS BİR ARADA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Milliyet’ten Mert İnan’ın haberine göre çocuk göğüs hastalıkları uzmanı, Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da 10-11 yaşında olup, ikinci kez Covid-19 geçiren çocukları görmeye başladıklarını belirterek "Oranı çok az olmakla birlikte Influenza A ve Covid-19'un birlikte görüldüğü ve 'kusursuz fırtına' diye tabir ettiğimiz tabloya da şahit oluyor, duyuyoruz" dedi.

PROF. DR. CEYHAN: AŞI YAŞINI AŞAĞI ÇEKİP YAYGINLAŞTIRMALIYIZ

Çocukları etkileyen ve gittikçe yaygınlaşan üç virüsün Omicron, Influenza ve Rinovirüs olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise şöyle konuştu:

"Okullarda haftalık olarak Covid-19 tarama testleri yapılmalı. Farklı virüs türleriyle hastalıkların ortaya çıkması endişe ve paniğe de yol açıyor. Ancak istatistiklere göre 5 yaş altında olup kreş veya eğitim kurumuna giden çocuklar bir yılda 12-15 kez ateşli hastalık geçirebiliyor. Bizim en büyük sıkıntımız 12-18 yaş dilimindeki Covid-19 aşı oranlarımızın istenilen düzeyde olmaması. Aşılı olup yoğun bakımda yatan hasta oranımız ise ABD'ye kıyasla daha yüksek. Bunun nedeni de inaktif Çin aşısından kaynaklanıyor. 12-18 yaş grubuna dünyada inaktif aşı uygulayan tek ülkeyiz. Hong Kong bile çocuklarda mRNA aşılarını uyguluyor. Aşı yaşını aşağı çekip, yaygınlaştırmamız gerekiyor. MIS-C riski yeniden ortaya çıkmaya başladı. Delta varyantının etkin olduğu dönemde MIS-C vakalarındaki sayı artmıştı. Omicron'a bağlı artışı da ne yazık ki 10 gün içinde görmeye başlayacağız. 'Okullar kapatılsın' diyemeyiz ancak ders süreleri ve sınıflardaki yoğunluğun mutlaka azaltılması gerekiyor. Sınıfları bölmek, bazı derslerden fedakarlık etmek, temel eğitim dışındaki dersleri internet üzerinden yapmak doğru olacaktır. Bizim yaptığımız en büyük yanlış 'Ya hep ya hiç' dememizden kaynaklanıyor."

MIS-C NEDİR?

Multisistem Inflamatuar Sendromu-Çocuk (MIS-C) sendromu, Covid-19 geçirdikten sonra çocuklarda ortaya çıkmakta ve belirtileri çok farklı şekilde olmaktadır. Bu belirtiler, solunum sisteminde (göğüs ağrısı, yan ağrısı, solunum sıkıntısı) sinir sisteminde (baş ağrısı, bilinçaltında değişiklik, havale) deride (kaşıntılı veya kaşıntısız döküntü, dudaklarda kuruluk, çatlama, şişme, çilek dili) ellerde ve ayaklarda şişlik, ekstremite uçlarında soyulma, gözlerde kızarıklık ve bunlara ilave olarak ateş, kas ve kemik ağrıları, kalp çarpıntısı, tansiyon düşüklüğü, lenf bezi büyüklüğü şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Genellikle Covid-19 testleri yapılarak ilave laboratuvar testlerince vakalar ayırt edilmeye çalışılır.  Yukarıdaki bulgular görüldüğünde grip gibi düşünülmeyip acil bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Öne Çıkanlar