AB Dışişleri Bakanları Paris'te acil toplanıyor

AB Dışişleri Bakanları Paris'te acil toplanıyor
AB üyesi 27 ülke, ABD, İngiltere ve NATO müttefikleriyle birlikte hareket ederek Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Luhansk ve Donetsk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının ardından bu sabah toplanan AB Daimi Büyükelçileri, Rusya'ya uygulanacak yaptırım listesini görüşmeye başladı. AB Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Moskova'nın Doğu Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının ardından Avrupa Birliği'nin, Rusya'ya yönelik ilk yaptırımlara karar vereceğini duyurdu.

‘YAPTIRIM PAKETİMİZ VAR’

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre Hint-Pasifik'te işbirliği için AB forumunun Paris'teki açılışında konuşan Borrell, "Dönem başkanı Fransa'nın toplantıdan sonra Paris'te organize edeceği bir acil dışişleri konseyi toplayacağını" duyurdu. Borrell "Bu öğleden sonra Konsey, alacağımız yaptırımlara karar verecek. Hızlı hareket etmeliyiz. Bu öğleden sonra, burada Paris'te, bu yaptırımların oybirliğiyle kabul edileceğini tahmin ediyorum" dedi.

Josep Borrell, Donbass'ta bu aşamada "büyük çaplı bir işgal yaşanmadığını, ancak Rus birliklerinin Ukrayna topraklarına girdiğini" belirterek "Olası yaptırımları içeren bir paketimiz var. Farklı önlemler var ve bunların uygulanma derecesi saldırganlık düzeyine bağlı olacak" diye konuştu.

AVRUPA BORSALARI AÇILIŞTA DÜŞTÜ

Öte yandan Ukrayna krizindeki gelişmeler, Avrupa borsalarını da etkiledi. Avrupa borsaları, Putin'in Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgelere asker gönderilmesi talimatını vermesinin ardından ortaya çıkan büyük bir çatışma çıkacağı endişesiyle Salı günü keskin düşüşlerle açıldı. Paris Menkul Kıymetler Borsası CAC 40 yüzde 1,61, Frankfurt yüzde 2,13, Londra yüzde 1,20 ve Milano yüzde 2,25 puan değer kaybetti. Avrupa borsası Eurostoxx 50 endeksi de yüzde 1,79 değer kaybıyla güne başladı.

LE DRİAN: AB TAM BİR BİRLİK İÇİNDE

AB dönem Başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Paris'te düzenlenen AB Dışişleri bakanları, Indo-Pasifik İşbirliği Forumu toplantısının girişinde, "Putin'in özerk Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerini tanıma kararını not aldıklarını ve şiddetle kınadıklarını" açıkladı.

Le Drian, "Bu adım uluslararası hukukun ihlalidir. Bu bir saldırıdır. Ukrayna'nın egemenliği ve bütünlüğü hakkında Rusya'nın uluslararası taahhütlerinden vazgeçmesidir. Rusya'nın imzalamış olduğu Minsk anlaşmalarından vazgeçmesidir. Yani durum çok ciddi ve göndereceğimiz üç mesajımız var. Birincisi, Rusya'nın kabul edilemez eylemine ilişkin bir kararlılık mesajı. Cumhurbaşkanı Macron dün gece Cumhurbaşkanı Zelenski ile konuştu. AB'nin Ukrayna ile dayanışma ve birlik mesajı var. Ve son olarak açıkça yaptırımların inisiyatifini üstleneceğiz. Bu öğleden sonra gerçekleştirilen Hint-Pasifik Forumu'nun ardından alınacak önlemleri birlikte belirlemek üzere Avrupalı meslektaşlarımızla bir araya geleceğiz" dedi.

AB üyesi 27 ülke, ABD, İngiltere ve NATO müttefikleriyle birlikte hareket ederek Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. AB üyesi ülkelerin tümü Rusya'ya yaptırım konusunda hemfikir. Başkan Putin'e yakınlığıyla tanınan Macaristan Başbakanı Victor Orban, bu sabah yaptığı açıklamada, AB yaptırımlarını destekleyeceğini bildirdi.

Öne Çıkanlar