Ağrı'dan Ciudad Juarez’e uzanan yol: Neden gidiyorlar?

Ağrı'dan Ciudad Juarez’e uzanan yol: Neden gidiyorlar?
'Ağrı kişi başına milli gelirin en düşük olduğu il. Türkiye'nin en soğuk ili. Ağrı nüfusu, 2021 yılında 10 bin 791 kişi azalarak 524 bin 644 kişi oldu. Peki nereye gidiyor Ağrılılar?'

Geçen hafta spontane bir şekilde sokağa dökülen Ağrı halkı,Cuma namazının ardından ilçe merkezinde toplanarak bölgenin elektrik şirketi olan ARAS-EDAŞ’ın hizmet binası önüne yürümüştü. Türkiye'nin en soğuk ili olan Ağrı sadece elektrik faturalarıyla değil birçok problemle boğuşuyor. Kişi başına milli gelirin düşük olması, pahalı doğalgaz ve uzun süren zorlu kış şartları Ağrı nüfusunun azalmasına sebep oluyor.

Yıldıray Oğur, Serbestiyet'te yayımlanan "Ağrılılar neden Meksika’ya uçuyor?" başlıklı yazısında Ağrılı gençler özelinde Türkiye'den göç sebeplerini irdeliyor.

TÜİK verilerine göre Ağrı’nın nüfusu 2021’de 10 bin azaldı. "Ağrılı gençlerim bi kaç bini önce uçakla Küba' ya da Meksika’ya, sonra Meksika'nın ABD sınırındaki şehirlerine, ardından kaçak yollardan ABD'ye ve en son da kaçak yollardan Kanada’ya gitti." diyen Oğur, "1996’daki HADEP kongresiyle açılan bu yolun hikayesi Türkiye'nin artık insanların kaçmaya çalıştığı bir ülke olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullanıyor.

Ağrılıların Amerika'ya geçiş mücadelesini ve sebeplerini ortaya koyan Yıldıray Oğur'un yazısındaki ilgili kısım şöyle:

"Ağrı derecelerin bu yıl -32’yi bile gördüğü Türkiye’nin en soğuk ili. Şehirde sadece elektrik faturaları belleri bükmüyor.

Çok tuhaf ama Türkiye’ye gelen İran doğalgazının boru hattının geçtiği Ağrı’da Türkiye’nin en pahalı doğalgazı tüketiliyor.

Ağrı’da doğal gazın metreküp birim fiyatı 2,07 iken bu fiyat Van’da 1,60, İstanbul’da 1,82, Ankara’da 1,97.

Üstelik Türkiye’nin sadece en soğuk değil en uzun kış mevsiminin yaşandığı Ağrı, Türkiye’nin uzun yıllardır kişi başına milli gelirin de en düşük olduğu ili.

Bunun doğal sonucu olarak şehrin nüfusu azalıyor.

Son TÜİK rakamlarına göre 2020 yılında 535 bin 435 kişi olan Ağrı nüfusu, 2021 yılında 10 bin 791 kişi azalarak 524 bin 644 kişi oldu.

10 bin 791 kişilik bu azalma ile Ağrı, sadece oran olarak değil, rakam olarak da nüfusu en çok azalan il oldu.

Peki nereye gidiyor Ağrılılar?

Bu sorunun herkesin aklına ilk gelen cevabı tabii İstanbul.

Peki ya doğru cevap Ciudad Juarez ise?

Ciudad Juarez, Meksika’nın ABD sınırındaki kentlerinden biri. Meşhur El Paso’ya komşu şehirlerden.

Şubat ayında bile sıcaklık en düşük 5 derece oluyor. Yani bir Ağrılı için iklim şartları hiç uygun değil.

Ama bu şehrin alamet-i farikası iklimi değil zaten.

Ciudad Juarez’in de yer aldığı Meksika sınırı ABD’ye geçmek isteyenlerin uzun yıllardır en favori geçiş noktası.

ABD bunu engellemek için duvar örmekten, özel sınır birlikleri kurmaya kadar sürekli yeni önlemler alıyor ama sınırı geçenleri engelleyemiyor.

Son yıllarda bu sınırda daha önce buralarda çok görünmeyen bir ülkeden insanlar dikkat çekiyor: Türkiye’den…

Geçen aylarda Fox News’da çıkan haberden okuyalım:

"Teksas Sınır Muhafız Müdürü Gloria Chavez, Twitter hesabından ‘Türk’ istilası yazan bir görsel eşliğinde yaptığı paylaşımda ‘Sınır güvenliği ulusal güvenliktir. Sınır muhafız ekiplerimiz 45 farklı ülkeden gelen kaçak göçmenleri yakalayarak büyük iş başardılar. Ekibin yakaladığı kaçaklardan beş tanesi Türkiye’den geliyordu’ dedi. ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin 2021 yılı raporuna göre 4989 Türk vatandaşı yasadışı yollarla ülkeye giriş yaptıktan sonra göçmenlik başvurusunda bulundu. Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin 2020 yılı raporunda ise bu sayı 2580 idi."

Öne Çıkanlar