Ahmet Ercan'dan Bingöl uyarısı: Bölge 7.1'lik depreme hazırlanıyor

Ahmet Ercan'dan Bingöl uyarısı: Bölge 7.1'lik depreme hazırlanıyor
Bingöl depremi hakkında daha önce bir çok uyarıda bulunan deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu şekildeki depremlerin bölgenin yeni depremlere hazırlandığının göstergesi olduğunu söyledi.

Daha önce yaptığı açıklamalarda Bingöl depremi hakkında uyarılarda bulunan deprem bilimci Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bingöl'ün Karlıova ilçesi merkezli 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından yeni uyarılarda bulundu.

Karlıova'daki deprem seyrinin Türkiye'nin deprem seyrinden farklı olduğunu belirten Ercan, yaşanan sürecin Karlıova'nın daha büyük bir deprem üretmek için hazırlanmaya başladığını gösterdiğini söyledi. Ercan, "Bu şu gün olabilir demek yanlış ama gelecekte 7 veya 7,1 depreme hazırlıklı olmalıyız" dedi.

'BUNUN ARKASINDAN 5,5 ŞİDDETİNDE BİR DEPREM GELEBİLİR'

Sözcü'ye konuşan deprem bilimci Prof. Dr. Ercan, geçmişte yaptığı uyarıları da hatırlatarak yaptığı açıklamada, "Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmasa, Bingöl Karlıova'da olur" dedi:

"Karlıova'nın en önemli konumu Kuzey Anadolu Kırığı ile Doğu Anadolu Kırığı'nın tam kavşak noktası olmasıdır. Elazığ, Malatya depremi olduktan sonra gündeme bundan sonra deprem nerede olur sorusu gelmişti. Kahramanmaraş ve Adıyaman dolaylarında olur diyenler vardı. Ben deprem gerginliğinin Palu ile Bingöl'e kayabileceğini söylemiştim. Kaldı ki Bingöl'de oluştu. Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmasa, Bingöl Karlıova'da olur. Buraya geçmişte baktığınız zaman zaten büyük depremler üretmişti. 1875 yılında Karlıova'da 6,1 büyüklüğünde deprem olmuştu. 1944 ve 47'de 7 büyüklüğündeki iki depremin ardından 1949 yılında yeni bir 7 büyüklüğünde daha deprem oldu. 1965'e kadar suskun olan bu bölge, 2005 yılında 5,7-5,9 ve 5,5 depremler üretti. Sonra bölgede deprem yaklaşık olarak 15 yıl suskunluğa geçti. Bugün 5,8 üretti. Bunun arkasından 5,5 gelebilir. Karlıova'nın deprem kimliğine baktığımızda bunun olasılığı var." ifadelerini kullandı.

'BÖLGEYİ 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME HAZIRLANIYOR'

5,8 şiddetinde bir deprem olmasına rağmen can kayıplarına neden olacak bir yıkımın olmamasını da dceğerlendiren Prof. Dr. Ercan, bu depremlerin bölge için yıkıcı olmamasının ana nedeninin bölgenin tamamen kayalık olması olduğuna dikkat çekti. Ercan bölgenin büyük depremlere hazırlandığı uyarısında bulundu:

"Bu depremlerin bölge için yıkıcı olmamasının ana nedeni evlerin niteliğinin üstün olmasından kaynaklanmıyor. Ana neden bölgenin tamamen kayalık olması. 2005 ve bu deprem bize neyi gösteriyor? Karlıova'nın daha büyük bir deprem üretmek için hazırlanmaya başladığını gösteriyor. Bu depremin büyüklüğü yaklaşık 7 olur. Bu deprem gelecektekinin bir uyarıcısı. Bu gerginlik boşalmış durumda değil. Bu şekildeki depremler bölgenin birikim yaptığını gösterir. Dolayısıyla burası hazırlanıyor. 7-7,1 depreme hazırlanıyor. Bu hemen gelir diyemeyiz. İlerde bu üretilecektir." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar