Meclis'te 'çıplak arama' tartışması: AKP, işkenceye belge istedi

Meclis'te 'çıplak arama' tartışması: AKP, işkenceye belge istedi
AKP'li Özkan'ın sözlerine yanıt veren HDP'li Beştaş, Çıplak aramanın belgesi Bakırköy Cezaevi raporudur. Sincan'ın raporudur, Elâzığ'ın raporudur, CPT'nin bu konudaki yayınlarıdır' dedi.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in cezaevlerindeki çıplak arama iddialarını gündeme getiren HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu hedef almasının ardından AKP'li Cahit Özkan da "İddia varsa belgesini getirsinler" dedi.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, başta Uşak Emniyeti olmak üzere cezaevlerinde ve emniyette yapılan çıplak arama işkencesini gündeme getirdi. Gergerlioğlu, kendilerine ulaşan kadınların beyanlarını paylaşırken AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Euronews’e verdiği demeçte, "Ömer Faruk Gergerlioğlu kadar Meclis’i terörize eden başka bir milletvekili görmedim. Türkiye’de çıplak arama olduğuna asla inanmıyorum, yok böyle bir şey" ifadelerini kullandı.     

BEŞTAŞ'TAN TEPKİ

Zengin'in bu ifadelerini hatırlatan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Her zamanki gibi, gerçeklikten uzak, asılsız bir açıklama. Ömer Faruk Gergerlioğlu milletvekilimizi açıkça itham etmiş, sadece haberin manşetini söylüyorum. Bunun sebebi, Ömer Gergerlioğlu vekilimiz, Uşak'ta 30 üniversite öğrencisinin çıplak aramaya maruz kaldığını ifade eden başvurular yapmıştı, açıklamalar yapmıştı ve bu konuda -yani şu anda dinletemiyorum- kadınların kendi yüzleriyle yapmış oldukları açıklamalar var ‘Çıplak aramaya maruz kaldık’ diye" ifadelerini kullandı.   

RESMİ BELGELERİ SUNDU

 "Sayın Zengin hızını alamamış ‘Biz, kadının böyle aranmasına tahammül edebilir miyiz? Çıplak aramaya inanmıyorum, Türkiye'deki cezaevleri muhteşemdir; bu, bir siyasi propagandadır’ diye Gergerlioğlu'na saydırmış" diyen Beştaş, şöyle devam etti:

"Ben, size somut, resmî veriler söylüyorum. Gülistan Koçyiğit vekilimizin Plan-Bütçedeki sorusuna Adalet Bakanlığı'nın yarın belgesini sunacağım cevabı aynen şöyle; ‘İnsan onuruna saygı çerçevesinde yapılan aramalar, kurumların güvenliğinin sağlanması için tedbir amaçlı yapılmaktadır.’ Benim İnsan Hakları Komisyonu üyesi olarak bizzat gittiğim Bakırköy Cezaevinde -resmî raporda da var, raporun tarihini de söyleyeceğim, 9 Kasım. Orada da çıplak arama var ve ben bizzat dinledim ‘Çıplak arama var’ diyenleri. Yine, resmî, İnsan Hakları Komisyonu Elâzığ raporunda var çıplak arama. En son, Sincan Cezaevi raporunda var, bunlar resmî bilgiler. 3 tane de isim veriyorum; Aslıhan Gencay, Elif Kaya, Sadiye Eser'i de çıplak aranmış."

SAVCILIK, 'HUKUKA UYGUNDUR' DEDİ

Çıplak aramaya maruz kalan gazeteci Sadiye Eser'in suç duyurusuna gelen cevabı da paylaşan Beştaş, "Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ‘Hukuka uygundur’ diye reddetmiş. Aslıhan Gencay Bünyan'dan Sivas'a giderken çıplak aramaya itiraz ettiği için bir yıllık denetimli serbestlik hakkı yakıldı ve bir hafta sonra dışarı çıkacaktı, sırf itiraz ettiği için infazı yakıldı. Bunların hepsi somut bilgi. Yine, TİHV ve İnsan Hakları Derneğinin raporunda açıkça çıplak aramanın sistematik hâlde devam ettiği tespit edilmiş. ‘Çıplak arama var’ demek hoşumuza gitmiyor. Ama çıplak arama var; bu, yönetmelikte var; bu, Adalet Bakanlığının cevabında var; bu, gittiğimiz cezaevlerindeki beyanlarda var; bu, resmî raporlarda var.  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında var" ifadelerinde bulundu.

AKP'Lİ ÖZKAN: BELGE GÖSTERİN

Bunun üzerine söz alan AKP Denizli Milletvekili Cahit Özkan, "Bu noktada, eğer bir Grup Başkanvekilinin böyle bir iddiası varsa -biraz önce ifade ettikleri gibi- bunun belgelerini getirirler, verirler; bizler de tahkikat yaparız, araştırırız, varsa bir hukuka aykırılık bunun hesabını hep beraber sorarız" diye konuştu.

HDP'Lİ KAYA: ÇIPLAK ARAMANIN BELGESİ Mİ OLUR?

Özcan'ın ifadelerine yanı veren HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, "Çıplak aramanın belgesi mi olur Sayın Başkan? Nerede görülmüş çıplak aramanın belgesi? Çıplak aramalar, kameranın önünde mi olacak?" diye sordu.

Beştaş ise, işkence iddialarına ilişkin daha önceki raporları hatırlatarak, "Çıplak aramanın belgesi Bakırköy Cezaevine yaptığımız ziyaretin raporudur. Sincan'ın raporudur, Elâzığ'ın raporudur, CPT'nin bu konudaki yayınlarıdır ve Avrupa Konseyine bağlı CPT'nin 2016-2017 raporları, işkence raporları hâlâ yayınlanmadı, izin verilmediği için. ‘Çıplak arama yönetmeliğe uygundur’ diye Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün resmî yazıları var. Ya, inanmak ne demek ben belge sunuyorum, yasa sunuyorum, rapor sunuyorum, delil sunuyorum; inanmak ne demek?" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar