AKP'nin oy oranı yüzde 45

AKP'nin oy oranı yüzde 45
Yüzde 51'i garantileyemeyen partinin kuruluş yıldönümünde 'mutsuzluk' ve 'umutsuzluk' ifadeleri.

HABER MERKEZİ- AKP yöneticileri her ne kadar seçimlerin 2019'da yapılacağını söylese de kulislerde erken seçim ihtimalinden söz ediliyor. Ancak AKP'nin son yaptırdığı anketlerde yüzde 45'lerde kaldığı için erken seçimin zor olacağı ifade ediliyor.

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül "AKP'den 'Harikalar diyarında' umutsuz kutlama" başlıklı yazısında "Ankara’da AKP’deki karar vericilerin "seçimi öne mi çeksek", "2019’u mu beklesek" ikileminde oldukları belirtiliyor" dedi. Gül, şöyle devam etti:

"Tam bu noktada bu ikilemi gidermek için sürekli anketler yaptırılıyor. Öteden beri AKP’ye anket yapan firma yöneticileri anket sonuçlarının bir erken seçim için cesaret verici olmadığı bulgularını dile getitriyor. 16 Nisan referandumundaki yüzde 48.5-51.5 oranının büyük oranda korunduğu vurgulanıyor. AKP’nin oylarının 7 Haziran’daki yüzde 40 ile 1 Kasım seçimlerindeki yüzde 50’nin arasında, yüzde 45’lerde seyrettiği belirtiliyor. Artık seçimi kazanmak için yüzde 50+1 gerektiğinden anketlerdeki bu oranla erken seçim denemesinin zor olacağı konusunda görüşbirliği bulunuyor.

MHP NE OLACAK?

AKP’nin seçim konusunda artık kendi başına karar veremeyip bir tür ortağı konumundaki MHP’yi de dikkate almak zorunda olduğu vurgulanıyor. Referandumda MHP’nin en fazla yüzde 3’lük bir seçmene evet dedirtebildiği AKP’lilerce dile getiriliyor. Bu noktada seçim ile ilgili bir karar AKP tarafından ancak MHP’yi de Meclis dışında bırakmayacak bir formülün bulunmasına bağlı. Anayasa değişikliğinde milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkartılmıştı. Erken ya da 2019’da yapılacak seçimlerde bu 50 vekilin gerekirse AKP listelerinden MHP’ye sağlanması formülleri de konuşuluyor.

Ülkedeki ağır sorunlarla birlikte partinin de geçmekte olduğu sıkıntılı süreç kuruluş yıldönümünde AKP’liler arasında yüksek sesle olmasa da mutsuzluk, umutsuzluk ifadeleri ile paylaşılıyor."

Öne Çıkanlar