Ali Öztunç: Maden sahaları tarım alanı olsun

Ali Öztunç: Maden sahaları tarım alanı olsun
CHP Genel Başkan Yardımcısı kömür çıkarıldıktan sonra doldurulan 25 dönüme yakın arazinin tarım alanına dönüştürülmesini istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Maraş Milletvekili Ali Öztunç, Maraş’ta kömür çıkarıldıktan sonra doldurulan alanın tarım arazisi olarak değerlendirilmesini istedi

Afşin- Elbistan bölgesindeki yaklaşık 25 dönüm alanın üreticiye verilmesini savunan Öztunç, "Bölgede büyük bir potansiyel var. Maden alanları tarıma kazandırılırsa, Afşin-Elbistan tarım üssü olur, hem bölge hem Türkiye kazanır" dedi.

‘AFŞİN-ELBİSTAN HALKININ HAKKI TESLİM EDİLMELİDİR’

Elbistan Ziraat Odası Başkanlığının Afşin-Elbistan’da kömür çıkarma faaliyetleri tamamlanan alanların tarıma kazandırılması ile ilgili aşağıdaki açıklamasına katılan Öztunç, "Kahramanmaraş’ın Afşin ve Elbistan ilçelerimizde yıllarca madencilik faaliyeti yürütülen alanların büyük bölümü yeniden doldurulmuştur. Bu şekilde elde edilen alanın büyüklüğü yaklaşık 25 bin dönümdür. Böylesine büyük bir alan tarım açısından önemli bir potansiyeli barındırmaktadır.

Bölgemizdeki herkesin talebi, bu şekilde geri kazanılan alanın tarımsal amaçlı olarak değerlendirilmesidir. Bu alanların toprağı olmayan çiftçilere düşük bedelle kiralanması ve üretime kazandırılması,  yıllarca elektrik üretimi için hava kirliliği başta olmak üzere birçok sorunla karşılaşmış olan bölge halkının hakkıdır diye düşünüyoruz. Yıllarca termik santralin külfetini çeken Afşin-Elbistan halkının hakkı teslim edilmelidir" sözlerini sarf etti.

Coronavirus salgının tarımın öneminin anlaşılmasını gösterdiğini vurgulayan Öztunç, "Türkiye tarımsal üretimde yeniden kendi kendine yeter bir ülke haline gelmelidir. Bunun yolu da üretimi her alanda arttırmaktan geçer" dedi.

‘BÖLGEDEKİ İŞSİZLİK AZALIR’

Üreticinin desteklenmesi ile işsizliğinde azalacağını belirten Öztunç, "Afşin-Elbistan’da madencilik faaliyetleri tamamlandıktan sonra doldurulan alanlar bunun için fırsattır. Yıllarca boş, atıl bekletilen alanlar tarıma ve ekonomiye kazandırılmalıdır.  Bu yolla hem üretim artar hem de bölgedeki işsizlik azalır. Türkiye’nin iki sorununa da olumlu kaktı sağlanmış olur. Bir an önce Afşin-Elbistan’ı tarım üssü yapacak bu adımlar atılmalıdır. Bu alanlar boş durdukça, Türkiye kaybediyor, insanımız kaybediyor" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar