Enerji fiyatları yükseldi: Almanya ve Fransa'da enflasyon rekor seviyelerde

Enerji fiyatları yükseldi: Almanya ve Fransa'da enflasyon rekor seviyelerde
Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomileri Almanya ve Fransa, enerji fiyatlarında yaşanan yükselişle birlikte enflasyon son yılların zirve seviyelerine ulaştı.

ARTI GERÇEK - Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomilerinde enflasyon zirvede. Almanya'da enflasyon ağustosta yıllık yüzde 4,1 yükselişle verinin yayımlanmaya başlandığı 1997 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi ise enflasyonun yüzde 4 olarak gerçekleşeceği yönündeydi.

Federal İstatistik Ofisi, sadece enerji fiyatlarının bile geçen yıla göre yüzde 14 artış kaydettiğini belirtirken geçen sene karantina önlemlerinden dolayı enerji fiyatlarının çok düşük bir bazda olduğunu vurguladı.

Almanya'da enflasyon 2020'nin Aralık ayında eksi yüzde 70'e kadar geriledikten sonra baz etkisi ve ekonomik toparlanmayla beraber kademeli bir yükseliş kaydetti.

ENFLASYON FRANSA'DA 10 YILIN ZİRVESİNDE

Euro Bölgesi’nin en büyük ikinci ekonomisi Fransa'da da enflasyon eylül ayında enerji ve hizmetler sektöründe maliyetlerin artmasıyla yaklaşık 10 yılın zirvesine çıktı.

Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün verilerine göre TÜFE Eylül’de aylık yüzde 0.2 düşerken yıllık TÜFE yüzde 2.4’ten yüzde 2.7’ye yükseldi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi yıllık yüzde 2.8 artıştı.

Yıllık artış Aralık 2011’den beri görülen en yüksek seviye olarak kayda geçti.

Birçok ülkede olduğu gibi Fransa’da da artan enerji fiyatları enflasyonun yükselişinde etkili oldu. Son açıklanan verilere göre, İspanya’da da enflasyon yüzde 4.5 ile 13 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

ENERJİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ETKİLİ OLDU

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde, dün bir panelde yaptığı konuşmada enflasyondaki yükselişin büyük oranda geçici olduğunu belirtti. Fed Başkanı Jerome Powell da, dün aynı paneldeki konuşmasında ekonomilerin açılmasıyla oluşan fiyat baskılarının sona ereceğini söyledi.

Avrupa’da doğalgaz ve elektrik fiyatları kış sezonunun yaklaşması ve tedarik sıkıntılarının sürmesiyle rekor tazeledi. Avrupa doğalgaz fiyatı göstergesi Hollanda bir ay vadeli doğalgaz sözleşmesi yüzde 4 yükselişle megavatsaat başına 90 euroya ulaştı. Almanya elektrik fiyatları ise yüzde 5,3 yükselişle megavatsaat başına 124 euroya tırmandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar