Altındağ’da ırkçı baskın, yüzlerce sopalı insan ilçede göçmen arıyor

Altındağ’da ırkçı baskın, yüzlerce sopalı insan ilçede göçmen arıyor
Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Önderve Battalgazi Mahalle'sinde toplanan ırkçı grup mültecilerin evlerini ve dükkanlarını taşlıyor.

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Battalgazi Mahallesi’nde bulunan bir parkta iki grup arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan tartışmada bıçakla yaralanan 18 yaşındaki Emirhan Yalçın‘ın hayatını kaybetmesinin ardından ilçe karıştı.

Çarşamba gecesi ilçeye organize bir şekilde sopalı insan sevkiyatı yapıldı ve "Allahu Ekber" nidaları arasında yapılan saldırılarda Suriyelilerin işyerleri, araçları tahrip edildi. Polisin ırkçı saldırganlara müsamahalı tutumu dikkat çekti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında iki kişi tutuklanmıştı. Tutuklamaların ardından ilçede gerginlik son bulmadı.

Muhabirimiz Seda Taşkın'ın olay yerinden verdiği bilgilere göre; sokaklara çıkan insanlar sadece Önder mahallesinde yaşayan vatandaşlar değil. Ankara'nın birçok noktasından Önder mahallesine akın eden ve mahallede toplanan ırkçı grup Suriyeli göçmenlere ait ev, dükkan ve arabalara zarar verdi. Önder Manhallesinde toplanan ırkçı grup ellerinde sopalar ve taşlarla sokaklarda küfürler ederek "mülteci istemiyoruz" diye bağırıyor.

KORKUYORUZ, EVDE HAMİLE VAR

Yaşanan saldırılar sonucunda kendilerini evlere kapatan Suriyeli göçmenler, mahallede yaşananlara penceren yaşananlara isyan eden bir mülteci, "Korkudan evlerden çıkamıyoruz. Evde hamile var. Durumu görüyorsunuz. Biz şimdi ne yapacağız" dedi.

CHP Ankara milletvekili Yıldırım Kaya’nın aktardığı bilgiye göre, Ankara’da çok sayıda sığınmacı Suriyelinin yaşadığı Battalgazi Mahallesi’ndeki parkta iki grup arasında yaşanan tartışma ilerleyen saatlerde kavgaya dönüştü. Yabancı uyruklu bir kişi, Emirhan Yalçın (18) ve Ali Yasin Güler’i bıçakla yaraladı.

Yaralanan Emirhan Yalçın ve Ali Yasin Güler Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Ali Yasin Güler’in kaldırıldığı hastanede tedavisi sürerken, Emirhan Yalçın’ın kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Olayın büyümesi üzerine mahalleye çevik kuvvet ekipleri gönderildi. Emniyet gerilimin tırmanmasına karşı mahallede geniş güvenlik önlemleri aldı. Mahalleye giriş ve çıkışlarda polis kontrolü yapılıyor. Buna rağmen çok sayıda saldırgan ilçeye girmeyi başardı.

‘MESELE IRKÇI BOYUTA DOĞRU GİDİYOR’

Yaşanan olayın ardından bir grup, Suriyelilerin yaşadığı mahalleye girmek istedi. Yıldırım Kaya, sosyal medya da yer alan linç edilme görüntülerinin yeniden yaşanmaması adına güvenlik önlemlerinin alındığını belirtti. Kaya, ülkede ayrımcı dilin son günlerde gerileme neden olduğunu belirtti. Düzensiz yerleşimlerin bu tarz görüntülere zemin hazırladığını söyleyen Kaya, "Mesele ırkçı boyutlara doğru gidiyor. Diğer yanda da toplumda yanlış bir yönlendirme durumu söz konusu. İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor" dedi.

BABACAN: HİÇBİR FAİL; ETNİK KİMLİĞİYLE TANIMLANAMAZ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da konuya dair Twitter hesabı üzerinden açıklama yaptı. Babacan, Önder Mahallesinde yaşanan ırkçı saldırılara dair yaptığı açıklamasında, "Hiçbir fail; etnik kimliğiyle tanımlanamaz. Suç şahsidir" dedi.

Vatandaşları sağduyuya çağıran Babacan, Güvenlik güçlerine de şiddetin derhal dindirilmesi için çağrıda bulundu.

YENEROĞLU: POGROMU ANDIRAN BU DURUMA GÜVENLİK GÜÇLERİ NASIL OLUR DA İZİN VERİRLER?

İstanbu Milletvekili Mustafa Yeneroğlu Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Altındağ'da yaşanan saldırıların 'pogrom'a benzetti. Yaşanan vahşetin sorumluların derhal görevden alınması gerektiğini vurgulayan Yeneroğlu, haklarında idari ve cazai soruşturma başlatılması gerektiğini de ekledi.

EMEP: IRKÇILIK SORUNU ÇÖZMEZ, DERİNLEŞTİRİR!

Emek Partisi Genel Merkezi, Altındağ'da yaşananların ardından açıklama yaptı. Sorumluluğun Taiban'dan kaçanlarda olmadığını, AKP'nin göç politikasında olduğunu belirten EMEP, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bugün tarihin bizi haklı çıkardığını görerek uyarımızı tekrarlıyoruz; ırkçılık sorunu çözmez, derinleştirir! Sorunun derinleşmesini sağlayan bir diğer yan ise, mültecilerin kayıtsız, güvencesiz bir şekilde Türkiye’de yaşamasına neden olmaktır. Milyonlarca insanın ülkesini terk etmesine sebep olan devletler sorumluluk almamakta, göç yalnızca savaş bölgelerine yakın olan coğrafyalarda kalmaktadır."

Soyal medyadan da yaşananlara dair tepkiler şöyle:

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar