Kadınlar polis engeline rağmen ‘bir kişi daha eksilmemek için’ bir araya geldi

Kadınlar polis engeline rağmen ‘bir kişi daha eksilmemek için’ bir araya geldi
Ankara’da polisin engeline rağmen basın açıklaması yapan kadınlar, ‘Katledilen kadınların isyanıyla daha çok sokakta olmaya devam ediyoruz’ dedi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK-  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Ankara’da bir araya gelen kadınlar, polis engeline rağmen basın açıklaması yaptı.

Ankara Kadın Platformu, Ziya Gökalp Caddesi üzerinde bulunan Çankaya Belediyesi önünde basın açıklaması yapacağını duyurmuştu. Ancak belediyenin önü polis araçları ve çevik kuvvet polisleriyle kapatıldı, kadınlar belediye önüne alınmadı. Polis, basın açıklamasının Sakarya Caddesi’nde yapılabileceğini belirtti.

Belediyenin her iki yanında sokak başlarında durdurulan iki ayrı kadın grubunun bir biriyle buluşması da engellendi.

Kadınlar "Aç aç barikatı aç", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun" sloganlarıyla uzun süre barikatın açılmasını istedi.

Bir saat kadar barikatın açılması için mücadele eden kadınlar ile polis arasında kısa süreli arbede de yaşandı.

Bir saatlik bekleyişin ardından her iki kadın grubu da bulundukları yerlerde, ayrı ayrı basın açıklaması gerçekleştirdi.

‘İNFAZ YASASIYLA ŞİDDET FAİLLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ’

Selanik Caddesi girişindeki açıklamayı Pırıl Kurtdere ve Aysun Gençtanır okudu. "Yaşadığımız coğrafyada tarih boyunca etrafımızı kuşatan erkek şiddeti, AKP iktidarının kadın düşmanı politikaları pandemi sürecinde de artarak devam etti" denilen açıklamada, cezasızlık politikasıyla şiddet faillerine cesaret verilirken, infaz yasasıyla faillerin salıverilerek ödüllendirildiği söylendi.

Açıklamada, "Adını koymak lazım: Kadın katliamı var. Her güne kadın katliamları haberleriyle uyanıyoruz. Erkek egemen devlet, tüm organlarını katilleri korumak için seferber ediyorken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı da ‘kadın cinayetlerinin abartıldığını’ iddia ediyor" denildi.

‘DAYANIŞMANIN GÜCÜYLE BURADAYIZ’

İstanbul Sözleşmesinin takipçisi olduklarını duyuran kadınlar, şunları belirtti: "Mücadelemizden bir adım dahi geri adım atmıyor, her geçen gün daha büyük bir kararlılıkla yürüyoruz. Katledilen kadınların isyanıyla daha çok sokakta olmaya devam ediyoruz. Erkek, devlet şiddetinin yarattığı bu karanlığa karşı tüm renklerimizle, dayanışmamızın gücüyle, mücadelemizin rengiyle buradayız, birlikteyiz.

"Her türlü ayrımcılığa, emek sömürüsüne, erkek-devlet şiddetine karşı Pınar için, Emine için, Aleyna için, Sezay için, Nadira için, Gülistan için, İpek Er için ve erkek şiddetiyle katledilen tüm kadınların öfkesiyle bir aradayız. Bir kişi daha eksilmemek için buradayız. Eşit ve özgür bir yaşam için haykırıyoruz, biliyoruz sesimiz dünyanın dört bir yanında yankılanıyor."

Öne Çıkanlar