Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı Güven: Yeter artık bizi sokağa indirmeyin!

Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı Güven: Yeter artık bizi sokağa indirmeyin!
Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, ‘Esnaf intihar edeceğini söylüyor. Bu vakaların yaşanmaması için acil bir şeyler yapılması gerekiyor’ diyor.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK- Covid-19 tedbirleri kapsamında kapatılan işletmelere yeterli desteğin verilmemesi nedeniyle esnaf zor günler geçiriyor. Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, "Kiramızı ödeyemiyoruz, mal sahipleri yerimizden çıkarıyor. İnsanlar beni arayarak intihar edeceklerini söylüyor. Artık yeter bizi sokağa indirmeyin" diyor.

Covid-19 salgınında vaka sayılarının artmasıyla beraber Türkiye genelinde yeni kısıtlama kararları alındı. Alınan tedbirler kapsamında kahvehaneler yeniden kapanmak zorunda kaldı. Uzun süredir ayakta kalmaya çalışan esnaf artık tükenme noktasına geldi. Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, kahvehanelerin yüzde 30’unun kapandığını geriye kalan yüzde 70’inin ise büyük zorlukla ayakta kaldığını belirtiyor. 

‘İKTİDAR SÜRECİ İYİ YÖNETEMEDİ’ 

Güven, bir yıldan bu yana devam eden yasaklarla birlikte bunalımlı günler geçirdiklerini belirterek, "Ramazan ayında doğru düzgün iş yapardık onu da yapamaz hale geldik" diyor. İktidarın pandemi sürecini iyi yönetemediğini söyleyen Güven, sözlerine şöyle devam ediyor: 

"14 aydır kapalıyız ve artık geçinemiyoruz. Her kısıtlamada ilk bizi kapatıyorlar ancak kapalı olduğumuz zamanlarda da pandemi yayılıyor. Sadece bizi kapatıp diğer yerleri açık tutarak demek ki pandemi engellenmiyormuş. Diğer mekanlara gelince hastalık bulaşmıyor ancak bize gelince salgın var diyorlar. AVM’lerden bulaşmayan salgın bizden mi bulaşıyor anlamıyoruz." 

‘EVİMİZE EKMEK GÖTÜREMİYORUZ’

İktidarın destek kira ödemeleri kestiğini ve şartların daha da zorlaştığını söyleyen Güven, "Bin lira veriyorlardı ancak onu da kestiler. Kısa çalışma ödeneğini getirdiler. Zaten çoğu işçi sigortasız çalışıyordu yani bu durum bizim için pek bir şey değiştirmedi. Çoğu esnaf beni arıyor ve destek istemediğini dükkanlarının açılmasını istiyor. Artık sesimizi duysunlar. İnsanlar evine ekmek götüremiyor" diyor. 

‘ESNAF ARAYIP İNTİHAR EDECEĞİNİ SÖYLÜYOR’

Kısıtlamalar için 17 gün daha kapalı olacaklarını söyleyen Güven, bu süreci atlatamayacaklarını da sözlerine ekliyor. Güven, geçen gün Gaziantep’ten bir esnafın kendisini arayarak intihar edeceğini söylediğini belirterek, "Birçok esnaf intihar etti ve bu vakaların yaşanmaması için acil bir şeylerin yapılması gerekiyor. Esnaf büyük sıkıntı yaşıyor. Neden bu durumu görmek istemiyorlar. Böyle giderse hiçbirimiz ayakta kalamayacağız" diyor.

‘BİZİ SOKAĞA İNDİRMESİNLER’

İktidarın sivil toplum örgütlerinin taleplerini dinlemediğini söyleyen Güven, bu süreçte zenginin daha zengin fakirin ise daha fakir olduğunu söylüyor. Güven Bilim Kurulu ve Cumhurbaşkanına şu sözlerle sesleniyor:

"Cumhurbaşkanım size yanlış bilgi veriyorlar. Bizim sektör perişan bir halde. Biz esnaf olarak açız ve bizi doyurmanız lazım. Aç olduğumuzu söylediğimizde bizimle dalga geçiyorlar. Ankara’nın göbeğinde aç olunur mu diyorlar. 15 aydır esnaf evine para götürmezse nasıl geçinecek. Yeter artık bıçak kemiğe dayandı, bizi sokağa indirmesinler. Biz kavga istemiyoruz. Esnafın partisi olmaz kötü yapanı eleştirir iyi yapanı takdir ederiz."

Öne Çıkanlar