Arnavutluk'ta 'Başa' protestosu: Göstericilere gazla müdahale edildi

Arnavutluk'ta 'Başa' protestosu: Göstericilere gazla müdahale edildi
Arnavutluk'ta PD Genel Başkanı Başa'nın görevden ayrılmasını talep eden göstericilere polis müdahale etti. Cumhurbaşkanı Meta, provokasyondan uzak durulması çağrısı yaptı.

Arnavutluk’un başkenti Tiran'da, Demokratik Parti (PD) Genel Başkanı Lulzim Başa'nın görevden ayrılması talebiyle gösteri düzenlendi. Yaşanan olayların ardından Arnavutluk polisi göstericilerle göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Arnavutluk'un eski Başbakanı Sali Berişa'nın çağrısıyla PD Genel Merkezi önünde toplanan göstericiler, binanın kapı ve pencerelerini kırarak içeri girdi. Polis, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanırken, protestoculardan bazıları yaralandı ve gazdan etkilendi.

Başa'nın görevden ayrılmasını talep eden göstericiler, PD Genel Merkezi önünden Başbakanlık binası önüne gelerek protestolarını burada da sürdürdü.

ARNAVUTLUK CUMHURBAŞKANINDAN AÇIKLAMA: GEREKSİZ EYLEM

Sputnik’in aktardığı habere göre Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, olaylarla ilgili sosyal medyaya yaptığı paylaşımda, huzurun korunması için şiddet, provokasyon ve gereksiz eylemlerden uzak durulması çağrısında bulundu.
PD: UTANÇ VERİCİ

PD tarafından yapılan yazılı açıklamada ise "Bugün Demokratik Partiye karşı yapılan şiddet eylemleri Sali Berişa'nın nihai yalnızlaşmasına ve siyasi arenadan utanç içinde ayrılmasına işaret ediyor" ifadesine yer verildi.

ABD'nin Mayıs 2021'de Berişa'yı ABD'ye giriş için ‘istenmeyen kişi’ ilan etmesinin ardından ülkedeki en büyük muhalefet partisi olan PD içinde fikir ayrılıkları yaşanmaya başladı.

Bu kararın ardından, PD Genel Başkanı Lulzim Başa, Berişa'yı partinin parlamento grubundan çıkarılması kararı aldı. Bu karar, parti içinde gruplaşmalara neden oldu.

Berişa ve destekçileri yıl 11 Aralık 2021’de, Başa ve destekçileri ise 18 Aralık 2021’de genel kurul toplantısı düzenledi. Her iki grubun birbirinin kararlarını tanımadığı belirtildi.

Öne Çıkanlar