Bingöl'de orman kıyımı sürüyor: Asker 'güvenlik', Orman İşletme Müdürü 'gençleştirme' diyor

Bingöl'de orman kıyımı sürüyor: Asker 'güvenlik', Orman İşletme Müdürü 'gençleştirme' diyor
Bingöl’de başlatılan orman kesimi tepkilere rağmen sürüyor. Dün tepkiler üzerine ara verilen kesim bugün tekrar başladı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Kızılağaç köyü, Aynik mezrası bölgesinde bulunan Karacehennem ormanlarında başlayan ağaç kesimi bölge halkının ve STK’ların tepkilerine rağmen dördüncü gününde devam ediyor. Bölgenin en sık meşe ormanının bulunduğu Karacehennem bölgesi 1990’lı yıllardan bu yana yasaklı alan. Sık orman örtüsünün hakim olduğu bölge çatışmalı süreçte bombalanan bir alan.

KESİM İÇİN BÖLGEYE KAMYONLAR GİTTİ

Sivillere kapalı olan Karacehennem ormanlarında 34 hektarlık alanda başlayan orman kesimin gerekçesi ilk etapta ‘Güvenlik’ olarak gösterildi. Köy halkı alana giremediği için sahada ne tür bir çalışma yapıldığı bilgisi henüz yok. Tepkiler üzerine dün ara verilen kesimin ardından bugün bölgeye kamyonlar gitti.  Bölgeye giden askerler orman kesiminin ‘Güvenlik’ gerekçesi ile yapıldığını söylese de köy halkının görüştüğü Orman İşletme yetkileri kesimin güvenlik ile ilgili olmadığını bilgisini paylaştı. Bölge yasaklı olduğu için bölgede ne tür işlem yapıldığını bilmeyen yöre halkı tepkili.

ASKER ‘GÜVENLİK’, ORMAN İŞLETME ‘ORMANI GENÇLEŞTİRME’ DİYOR

Orman kesimin bu gün başlamasının ardından kamyonların bölgeye gittiğini anlatan Kızılağaç köyü sakini Mehmet Kül, bölge yasaklı olduğu için kimsenin bölgeye geçişine izin verilmediğini söyledi. Köy halkı olarak Orman İşletme, askeri yetkililer ve kesimi yapan kişiler ile konuştuklarını anlatan Kül, "Hepsi birbirinden farklı şeyler söylüyor. Köye gelen askerler kararın güvenlik gerekçesi ile alındığını, kesimin bu kapsamında yapıldığını söylüyor. Orman Müdürü ise ‘Kesimin valilik yada güvenlik ile ilgisi yok. Kararı biz verdik. Ormanı tekrar canlandırmak için böyle bir traşlama kararı aldık’ diyor. İkisi de birbirinden farklı şeyler anlatıyor. Kesimi yapanlar ise bölgede korucu olan köylerin muhtarları. Onlarla da konuştuk. Kesimi durdurmalarını, bari bu görüşmeler sonuçlanana kadar beklemelerini istedik. Dün durmuştu ama bugün kamyonlar bölgeye gitmeye başladı. Kesime tekrar başladılar" dedi.

ORMAN İŞLETME MÜDÜRÜ: YAŞLI VE KURUMUŞ AĞAÇLAR KESİLİYOR

Artı Gerçek’e konuşan Bingöl Orman İşletme Müdürü İbrahim Börü, Karacahennem Ormanlarında orman kesiminin yapılmadığını, sadece iyileştirme çalışmasının yapıldığını söyledi. Köy halkının kesim yapıldığını, askeri yetkilerin kendilerine ‘Güvenlik gerekçesi ile kesim kararı alındı’ şeklinde bilgileri aktardığının hatırlatıldığı Börü, "Hayır, orada genel bir kesim söz konusu değil. Bölgede yaşlanmış, kurumuş ağaçlarlar ile ilgili bir çalışma yapılıyor. Daha çok tahribata uğramış alan burası.   Basında yer alan ‘Güvenlik gerekçesi ile kesim yapılıyor’ bilgisi doğru değil. Ormanın gençleşmesi için yapılan bir çalışma" dedi. İşlemin genel uygulanan prosedür ile yapıldığını ifade eden Börü, konu hakkında köy muhtarının da bilgilendirildiğini söyledi.

AKP’Lİ MECLİS ÜYESİ: BANA GÜVENLİKTEN KAYNAKLI TRAŞLAMA YAPILACAK DENDİ

Artı Gerçeğin ulaştığı AKP’li meclis üyesi, konuyu kendisinin de Orman İşletme Müdürüne sorduğunu söyledi. Ona aktarılan bilginin ‘orada güvenlikten kaynaklı bir tıraşlama ihtiyacı var’ olduğunu anlattı. Orman Müdürünün bu teklifi önce köylüye götürdüklerini, köy halkı kesime karşı olduğu ve bunu reddettiği için bu şekilde ihale ettiklerini kendisine aktardığını anlatan AKP’li meclis üyesi, "Anladığım kadarıyla bu genel bir kesim değil, bir alan ile alakalı bir durum. Orman Bölge Müdürü zaten bu işin yeni yapılmadığını, yıllardır bölgede bu işlemin olduğunu anlattı. Karacehennem bölgesinde ormanlık çok. Ben o bölgeden olduğum için her yerini biliyorum. Açıkçası köylüler ormanın kesilmesini istemiyor. Normalinde orman kesimini köylüler kabul etseydi kesimin yüzde 80’i köylüye, yüzde 20’si de devlete yani Orman İşletme Müdürlüğüne kalırdı. Ama köylüler kesimi kabul etmeyince şimdi o bölge birine ihale olarak verildi. Açıkçası kim olduğunu bilmiyorum.  Konuyla alakalı bildiğim bunlar" diye anlattı.

BOR: SADECE HDP MİLLETVEKİLİ ERDAL AYDEMİR BİZİMLE İLETİŞİME GEÇTİ

Artı Gerçek’e konuşan Bingöl Karlıova Kızılağaç Aynik Köyleri (AYKI-DER) Dernek Başkanı Fatih Bor, yaklaşık iki hafta önce orman kesimi kararının alındığı bilgisini aldıktan sonra Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü İle iletişime geçtiklerini söyledi. Kendilerine 35 hektarlık bir alanın kesileceği dışında herhangi bir bilginin verilmediğini anlatan Bor,  Bingöl STK’larından 84 dernek başkanların imzasıyla bir metin hazırladıklarını ve bu metni Bingöl milletvekillerine ilettiklerini söyledi. Sadece HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir’in kendileri ile iletişime geçtiğini ifade eden Bor, Aydemir’in konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığına soru önergesi verdiğini hatırlattı.

'İHALE İPTAL EDİLSİN, KESİM DURSUN'

Oluşan kamuoyu tepkisi üzerine kesimin durdurulacağını beklediklerini ifade eden Bor, "Tam aksine 6 Ekim tarihinde köyümüzde orman kesiminin başlandığını öğrendik.  Karacehenem bölgesi güvenlik gerekçesiyle yasaklı bölge olduğu için alana hiç bir köylümüz gidememiştir. Tekrardan milletvekilleri ve Bingöl Orman İşletme Müdürü ile iletişime geçtik.  Hiç bir sağlıklı açıklama bizlere yapılmadı. Karacehenem ormanları kesilirse bölgenin büyük bir kısmında kuraklık yaşanacaktır. Bölge yaşanmaz bir hale gelecek ve insanlarımız zor durumda kalacağı aşikardır.  İhale kanuna aykırı olan bu ihaleyi iptal edip kesimlerin bir an önce durmasını istiyoruz. Yetkililerin bir iki müteahhit rantı için değil halkın yararına karar almasını bekliyoruz" dedi.

BÖLGEDE ASKERİ OPERASYON VAR

Tepkilere rağmen kesim aralıksız sürüyor. Kesimin yapıldığı alanda dün orman yangını da çıkmıştı. Bölge halkının karşı olduğu kesimi bölgede bulunan korucularla yürütülüyor. Nasıl bir ihale süreci işletildiği bilgisi ise yok. Bölge yasaklı olduğu için köy halkı sadece alana giden kamyonları görüyor. Bölgede ayrıca askeri operasyon olduğu için sivillerin bölgeden haber alması güçleşiyor.  Bölgede bulunan köyler ise yapılan işlem hakkında kendilerine haber verilmesini, yapılan kesimin bir an önce durdurulmasını istiyor.

Öne Çıkanlar