Avdan'a termik santral yapılırsa tarım bitecek

Avdan'a termik santral yapılırsa tarım bitecek
Termik santral projesi uygulamaya geçerse, hayat bitecek.

Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Avdan köyüne kömürlü termik santral yapılması planlanıyor. 

Santralin hayata geçmesi durumunda bölgede tarımın biteceği vurgulanıyor. TMMOB'a bağlı odalar buna dair 8 rapor hazırladı.Söz konusu raporda santralin iklim krizini tetikleyeceği, havayı kirleterek insan sağlığı ve tarıma zarar vereceği yazıldı.

İki üniteden oluşacak termik santrali için kömür ocakları, arıtma tesisi ve depolama alanları inşa edilecek. Projenin başlamasıyla birlikte binlerce zeytin ağacının kesileceği öngörülüyor.

Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi ÇED raporunda köye etkilerinin hesaplanmadığına dikkat çekilen oda raporlarında insan sağlığına olumsuz etkileri anlatıldı. Raporlarda projenin iklim krizini tetikleyeceği ve havayı kirleteceği vurgulanarak "Kömürlü termik santrallar en önemli sera gazı kaynağıdır. Bilindiği gibi sera gazları küresel iklim krizinin en önemli nedenidir. Küresel iklim krizi ise sıcaklık artışlarına, çölleşmeye, tarım alanlarının ve tatlı su kaynaklarının yok olmasına yol açmakta; gıda ve insani amaçlı tüketilebilir su kaynaklarının yok olmasına yol açmaktadır" denildi. Raporlarda özetle "İşletme kapandıktan sonra olabilecek ve süren çevresel etkileri ve alınacak önlemler konusunda hem yasal hem de zamanlama ve teknik yetersizlikler, ÇED raporunun güvenirliliğini gölgelemektedir" denildi.

Öte yandan termik santral projesinin dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durdurulduğu açıklandı. Bölge sakinleri açıklamayı muğlak buldu. Avdan Platformu ise mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.( HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar