Aytun Çıray: Anayasa projelerine kapıyı kapattık

Aytun Çıray: Anayasa projelerine kapıyı kapattık
İYİ Partili Dr. Aytun Çıray, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin duyurduğu 100 maddelik anayasa öneri metnini Cumhur İttifakı'nın kendi aralarındaki 'stratejik paslaşması' olarak tanımladı.

Ama İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin duyurduğu 100 maddelik anayasa önerisi ve başkanlık sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çıray, Cumhur İttifakı'nın sorumlularının kendi aralarındaki stratejik paslaşmalara dayalı yeni anayasa projelerini dikkate bile almıyoruz" ifadelerini kullandı ve partisinin ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’ önerisine açıklık getirdi.

‘DEMOKRAT BİR ANAYASAL CUMHURİYETİ TEŞKİL EDEN TEMEL DEĞERLER SADECE GÖRÜNÜŞTE VAR’

Sözcü’den Uğur Dündar’ın sorularını yanıtlayan Çıray, AKP’nin ‘Radikal İslamist’ bir ideolojiye sahip olduğunu belirterek bunun sonucunun ‘tek adam rejimi’ni doğurduğunu söyledi.

Çıray, sözlerine şu şekilde açıklık getirdi: 

"Radikal İslamist zihniyetin fıtratı başka türlüsüne müsaade etmez de ondan. Biz millet olarak bunun başımıza ördüğü çorapların büyüklüğünü gerçekten yeni yeni idrak ediyoruz. Ne yazık ki ‘geç olsun güç olmasın' deyişiyle teselli bulacak halde değiliz. Çünkü ‘hem çok geç oldu, hem de çok güç oldu!..' Bizden 23 Nisanların çocukluk neşesi, 19 Mayısların gençlik enerjisi, 30 Ağustosların zafer gururu, 29 Ekimlerin kurucu özgüveni, 10 Kasımların ortak hüznü çalınıp değersizleştirilmeye çalışıldı. Bizi insanlığın ufkunda evrensel değerleri bir ilke olarak yansıtan bir millet ve milli devlet kılan ne varsa; hepsi bir rövanş ve düşmanlık hıncıyla yerle bir edildi. Önümüzdeki manzara maalesef çok üzücü: Demokrat bir anayasal cumhuriyeti teşkil eden temel değerler, bu değerler üzerinde yükselen kurumlar artık yok veya sadece görünüşte var.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘medeni cumhuriyetin’ önüne ‘çağdaş’ sıfatını getirmesinin değişimin kaçınılmaz olduğunu öngörmesi sebebiyle olduğunu söyleyen Çıray, "Yani Sayın Akşener'in ifade ettiği ‘güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistem' anayasası kısaca 21. yüzyılın gereklerine uygun bir değişim anayasasını tarif ediyor" dedi.

‘YENİ ANAYASA PROJELERİNİ DİKKATE BİLE ALMIYORUZ’

Yeni anayasa projelerini dikate almadıklarını kaydeden Çıray, "Ayrıştırma, kutuplaştırma, dışlama ve keyfilik kuvvetler birliği rejiminin ayakta kalması için şarttır. Keyfilik otoriterlik ve totaliterliğin şiddetini arttırır. Keyfilik, nasıl çözülecekleri bilimsel, teknik ve idari olarak çok iyi bilinen sorunların çözümlerini dahi yozlaştırır, etkisiz kılar. Esasen bu gerçeği Suriye politikalarında ve şu anda Covid-19 sürecinde büyük maddi-manevi bedeller ödeyerek görüyoruz. Sadece utanmadan ‘tam kapanma' denilen skandal uygulama dahi keyfiliğin ağır maliyetini kavramak için yeterlidir. Neticede de keyfilik en tepeden, yani tüm tüm kuvvetlerin kendisinde topladığı şahsiyetten, gücünün kullanımı delege ettiği yöneticilere sirayet eder. Öyle ki iş, 'bana göre' denilerek 'yürüyüş şeklinde' suç teşhis etmeye kadar varır. Türkiye ne yazık ki 19 yılın sonunda böyle bir iflas ve çökme noktasına getirilmiştir. Bu nedenlerle Cumhur İttifakı'nın sorumlularının stratejik paslaşmalara dayalı yeni anayasa projelerini dikkate bile almıyoruz" ifadelerini kullandı.

Uğur Dündar’ın yeni anayasada TBMM’nin güçlendirilmesine yönelik bir teklifi dahi reddedip reddetmeyeceklerine ise Çıray, "Biz zaten Devlet Bahçeli'nin taktik yeni anayasa ön sunumu sırasında bu tavrı aldık. Tüm kapıları kapattık" dedi.

'TÜRKİYE'Yİ BUGÜNLERE GETİREN YOLLARI ERDOĞAN'A BAHÇELİ AÇTI'

Çıray, anayasa tartışmalarına kapalı olduklarını ise şu şekilde açıkladı:

"Türkiye tam 19 yıldır Sayın Bahçeli'nin özellikle erken seçim kararlarındaki belirleyici pozisyonunu tartışıyor. AKP'yi iktidara getiren 3 Kasım 2002'deki erken seçim talebi tüm yerleşik partiler için felaket
oldu. 2002-2007 arasındaki 5 yıl, AKP'nin FETÖ'yle birlikte devletin bütün kritik kurumlarına kök salmasını sağladı. Sayın Bahçeli'nin başlattığı 16 Nisan 2017 referandumu süreci de Meclis'te kurulan FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarının etkisiz kalmasına yol açtı. 2015 Kasım'ındaki tekrar seçimle, 2018 Haziran'ındaki baskın seçim kararlarının alınmasında da son derece etkili oldu. Yeni anayasa önerilerini işte bu stratejik iş bölümünün ve paslaşmaların son aşaması ve örneği olarak bölümünün ve paslaşmaların son aşaması ve örneği olarak değerlendirmek gerekir. Türkiye'yi bugünlere getiren yolları Erdoğan'a hep Bahçeli açtı.

‘TEK ADAM REJİMİNİ TAHKİM ETMEK OLAN BU TÜR SÖZDE REVİZYONLARA ASLA KULAK ASMAYACAĞIZ’

"Yine bir taşla çok kuş vurmayı hedefliyorlar. Birincisi; Bahçeli'nin ön sunumda artık ‘Türk Tipi Başkanlık' dediği ve insanımızın hâlihazırdaki halinden ciddi rahatsızlık duyduğu tek adam rejiminde birtakım revizyonlar yapıldığı duygusunu uyandırmak. Diğeri de partimizin alâmet-i farikası olan güçlendirilmiş parlamenter sisteme dayalı yeni anayasa projesi milletimizin çok ilgisini çekiyor. Milletimiz İYİ Parti'ye büyük bir destek vermeye hazırlanıyor. Bahçeli de Erdoğan da bu gerçeğin farkında. Dolayısıyla yeni anayasa önerilerinde Meclis'i güçlendirdikleri izlenimi vermeye çalışarak güya Sayın Akşener'e olan yönelimi azaltacaklarını düşünüyorlar. Biz amacı tek adam rejimini tahkim etmek olan bu tür sözde revizyonlara asla kulak asmayacağız. Kendi aralarında istedikleri gibi tartışsınlar, kamuoyunu aldatma ve oyalama taktiklerine kesinlikle alet olmayacağız.

"Onları dış politikada global güçlerin adeta rehinesi kılan açıkları ve ekonomik krizin artık buhrana dönüşmesi yüzünden iktidarlarını sürdürebilmeleri için seçimlere gidemezler. Yeni anayasa projesinin işte bu konuda ihtiyaç duydukları öteleme gerekçesini vereceğinin hesabı içindedirler. Kısaca hem Millet İttifakı'nın kaybedilen 20 yılı telafi edebilecek bir anayasal yenilenme projesine yönelik vatansever iş birliğini sabote etmek istiyorlar, hem de seçimlerden kaçıyorlar. Milletin, bu seçimdeki tercihi ülkenin kaderini belirleyecek."

‘OTOKRATİK ORTAMDA ANAYASA YAPILAMAZ’

Dündar’ın "İYİ Parti de bazı diğer partiler gibi tartışılması için bir anayasa teklifi açıklayacak mı?" sorusuna ise Çıray, "Hayır. Çünkü seçimler öncesinde, bu otokratik ortamda anayasa yapılamaz. Cumhur İttifakı'nın yönetiminde yapılacak o anayasa da toplumsal mukavele olamaz. Partiler anayasası olur. Biz İYİ Parti olarak ‘Güçlendirilmiş ve İyileştirilmiş Parlamenter Sistem'in ilkelerini ve çerçevesini çizeceğiz. Aynı zamanda iktidarın detaylardan anlam çıkarıp Millet İttifakı üzerinde spekülasyon yapmalarının da önüne geçeceğiz. Millet Meral Akşener'i zorlu süreç yönetimlerinde daha iyi tanıyor" yanıtını verdi.
 

Öne Çıkanlar