Beyaz Saray: İran nükleer anlaşmanın koşullarına dönerse biz de döneriz

Beyaz Saray: İran nükleer anlaşmanın koşullarına dönerse biz de döneriz
Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, ABD'nin hangi durumda İran'la yeniden müzakerede bulunacağını değerlendirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde Joe Biden yönetiminin İran ile ilgili politikasını değerlendirdi. Psaki, ABD'nin İran ile nükleer anlaşma konusuna bütüncül baktığını ve sadece tek bir konu başlığından dolayı bu sürecin askıda kalmasını istemediklerini söyledi.

Tahran'ın "önce ABD anlaşmaya geri dönsün" yönündeki çağrısını değerlendiren Psaki, "Anlaşmadan bizden önceki yönetim çıkmıştı. Başkan Biden'ın ise nükleer anlaşma konusuna yaklaşımı dün ne ise bugün de aynı şekildedir: Eğer İran, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) anlaşması yükümlülüklerine tam olarak geri dönerse ABD de aynısını yapacaktır" ifadelerini kullandı. Sözcü, nükleer anlaşma sürecine ilişkin müzakerelerin başlayabilmesi için 'topun İran'ın sahasında olduğunu' vurguladı.,

'MYANMAR'DA OLAN ŞEY DARBEDİR YAPTIRIMI OLACAK'

Sözcü Psaki, Myanmar'daki darbeyi en hızlı şekilde kınayıp yapılan şeyi 'darbe' olarak nitelendirdiklerini ve yaptırımlar için gerekli yasal adımları atmak üzere hazırlık yaptıklarını belirtti. Psaki ayrıca, Çin'in Myanmar'da yaşananlar karşısında sessiz kalmasından dolayı endişe duyduklarını sözlerine ekledi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Senato'da yarın başlayacak olan azil yargılamasına ilişkin Başkan Biden'ın pozisyonu sorulan Psaki, "Bu karar artık Senatoya aittir. Başkan Biden artık Senat'oda değil, Trump'ın başkanlık için uygun olmadığını düşündüğü için seçimlere girdi ve kazandı. Artık ülke meselelerine odaklanmış durumda" değerlendirmesini yaptı.

Psaki ayrıca, Trump'ın istihbarat brifinglerini alıp almaması kararının ilgili kurumlarda olduğunu ancak Biden'ın 'Trump'ın bu brifingleri almaması gerektiğine inandığını' ifade etti. (Sputnik)

Öne Çıkanlar