Biden'ın görev süresindeki ilk siyasi testi Demokratlar için felaketle sonuçlandı

Biden'ın görev süresindeki ilk siyasi testi Demokratlar için felaketle sonuçlandı
Demokratların iki kritik eyaletteki valilik seçimlerinde beklenenin altında oy alması sonrasında, gelecek yıl Kongre'nin kontrolünün Cumhuriyetçilere geçebileceği yorumu yapılıyor.

ABD'de Virginia ve New Jersey eyaletlerindeki valilik seçimlerinden çıkan sonuçlar, Kongre'deki dengeler ve Joe Biden'ın başkanlığının geleceği açısından Demokratları endişelendirdi. Biden'ın başkanlık seçimlerini 10 puan önde tamamladığı Virginia'da seçimi Cumhuriyetçi aday kazanırken, Demokratların kalesi New Jersey'de de Cumhuryetçiler kılpayı kaybetti. Bunun nedeni, Cumhuriyetçilere beklenmedik bir yükseliş sağlayan Washington'daki hükümet krizi. Demokratlar yakında harekete geçirici bir konu bulamazlarsa, zor kazanılmış Kongre çoğunluğunu önümüzdeki yıl kaybedeceklerine işaret ediyor.

Son dört ay başkanlığını tamamen değiştirdi: Donald Trump'tan sonra yeni bir başlangıç ​​sözü veren umut vaadeden bir başkandan hayal kırıklığına uğratan bir başkana dönüştü. Her yeni gelen başkan bir öncekinin geride bıraktığı krizlerle uğraşmak zorunda kaldı, ancak Biden'ın en büyük sorunu itibar kaybı yaşıyor olması.

Virginia'daki yenilginin kesinleşmesinin ardından konuşan Biden, "Seçmenler Covid'den okullara, istihdama ve benzin fiyatlarına uzanan birçok konudan rahatsız ve belirsizlik içinde hissediyor" dedi. Biden, 4.5 trilyon dolarlık sosyal yardımları içeren ve Cumhuriyetçilerin seçim öncesi karşı çıktığı 'Build Back Better' yasasının Kongre'den geçirilmesiyle seçmenlerin belirsizlik hissini aşacağını savundu.

DEMOKRATLAR KONGRE'DE TEDİRGİNLİK YAŞIYOR

Ancak ABD'de yapılan yorumlar ve Beyaz Saray'dan sızan haberler, Kongre'deki çoğunluğu şu an kılpayı farkla elde tutan Demokratların tedirgin olduğuna işaret ediyor. Demokratlar şu an Temsilciler Meclisi’nde sadece beş farkla çoğunluğa sahip. Senato’da ise Demokrat-Cumhuriyetçi eşitliğinin ancak Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in oyuyla bozulabildiği bir denge söz konusu. Virginia ve New Jersey'deki seçim sonuçları sonrasındaysa, 8 Kasım 2022'de düzenlenecek Kongre seçimlerinde bu dengenin Cumhuriyetçiler lehine değişebileceği yorumu yapılıyor. Biden'ın başkanlığının son iki senesinde Kongre'de Cumhuriyetçilerin direnciyle karşılaşması, istediği yasaları geçiremeyebileceği anlamına geliyor.

'ACİLEN SOSYAL YARDIM YASALARI GEÇMELİ'

Beyaz Saray'dan sızan bilgilere göreyse, Demokratlar seçimlerin ardından 'Biz Donald Trump değiliz'den daha güçlü bir mesaj vermeleri gerektiğine kanaat getirmiş durumda. Reuters'a konuşan bir kaynak, Demokratların sosyal yardım yasalarını daha hızlı geçirmeye çalışacağını belirterek, "Eğer seçmenler eylemsizliğe öfkeliyse, buna verilmesi gerektiği belli olan yanıt, daha kararlı olmak ve geçtiğimiz sene Biden'a 81 milyonla rekor sayıda oy veren orta sınıfın gündemine dayalı yasalar çıkarmaktır" dedi.

VALİLİK SEÇİMLERİNDEN NASIL BİR SONUÇ ÇIKTI?

ABD'deki son seçimlerde, Virginia eyalet valiliğini Cumhuriyetçi aday Glen Younkin kazandı. Mevcut Demokrat vali Terry McAuliffe'yi yaklaşık iki puanla geçen Younkin, 2009'dan beri eyaletteki valilik yarışını kazanan ilk Cumhuriyetçi oldu. Demokratların kalesi New Jersey'de ise yarış son ana kadar başa gitti; mevcut Demokrat Vali Phil Murphy, bir puandan az bir farkla Cumhuriyetçi rakibi Jack Ciattarelli karşısında son anda kazandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar