Bildiri dağıtmaktan yargılanan HDP'lilerin ilk duruşması görüldü

Bildiri dağıtmaktan yargılanan HDP'lilerin ilk duruşması görüldü
Turgutlu ilçesinde bir pazar yerinde bütçe görüşmelerine dair bildiri dağıttıkları için haklarında dava açılan HDP yöneticilerinin ilk duruşması görüldü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Manisa il ve Turgutlu ilçe yöneticilerinin, 6 Aralık 2021’de bütçe görüşmelerine dair ilçedeki halk pazarında bildiri dağıtmasına yönelik "2911 sayılı Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Turgutlu 4'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada sanıklar HDP Parti Meclisi Üyesi Sait Taycı, HDP Manisa İl Eşbaşkanı Kerem Taylan, ilçe yöneticileri İshak Ebem, Meryem Temel, Mehmet Tayfan, Esat Sansak, Sevdin Polat ile gazeteci İbrahim Coşkun ve avukatları hazır bulundu. Turgutlu İlçe Eş Başkanları Hayri Bökü ve Naile Gümüştaş ise başka bir dosyadan tutuklu bulundukları için duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. 

BERAAT TALEBİ

Sanık avukatlarından Arif Ali Cangı, 2911 sayılı kanunun yürüyüş esnasında polis ihtarına uymamayı düzenlediğini belirterek, "Dosya kapsamında görüleceği üzere müvekkiller bir siyasi partinin yöneticileri tarafından hazırlanan siyasi propaganda içeren broşürleri dağıtmaları sırasında kolluk güçlerinin dağılmalarını istemeleri üzerine dağılmışlar. Bu durumda eyleminin esasının suç olup olmadığına girmeden önce suçun unsurları oluşmadığından derhal beraat verilmesini talep ederiz" dedi. Hakim talebi reddetti. 

'HAKLILIĞIMIZ ORTADA'

Ardından yapılan kimlik tespitinin sonrasında sanıkların savunmasına geçildi. İfade veren HDP İl Eş Başkanı Kerem Taylan, partisi tarafından bastırılan ve bütün illerde dağıtılan bildirilerin ekonomik kriz ve bütçe görüşmelerine ilişkin olduğunu söyledi. Başka bir ilde dava konusu olmayan bir olayın Turgutlu’da dava konusu olduğunu belirten Taylan, "Yürüttüğümüz faaliyetler suç değildir. Yapılan yargılama sonucunda ceza çıkmayacağını düşünüyorum. Şu anda yaşanan ekonomik kriz bizim yaptığımız faaliyettin ne kadar haklı olduğunu gösterir niteliktedir" dedi. 

Savunma veren gazeteci İbrahim Coşkun ise, olay günü gazetecilik faaliyeti yaptığını aktardı. Bildiri dağıtımına katılmamasına rağmen yargılandığını belirten Coşkun, "Turgutlu'daki bütün kamu kurumları benim gazeteci olduğumu bilir. Emniyet güçleri de gazeteci olduğumu bilmektedir. Beraatımı talep ediyorum" diye belirtti. 

Savunma veren diğer sanıklar da yaptıkları faaliyetin siyasal bir faaliyet olduğunu ve suç olmadığını ifade ederek, beraatlarını talep etti. 

DEMOKRATİK SİYASET VURGUSU

Tekrar söz alan sanık avukatlarından Arif Ali Cangı, dağıtılan bildirideki ifadelerin HDP'nin bütçe görüşmelerine dair görüşleri olduğunu aktardı. Yapılan faaliyetin toplantı ve gösteri hakkı düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Cangı, "Demokratik toplumun vazgeçilmez unsuru olan siyasi partilerin faaliyetlerini sürdürmesi ancak hakların korunduğu demokratik bir ortamda yerine getirilebilir. Böylesi bir ortamda toplumun bütün sorunları demokratik siyaset yoluyla çözülebilir. Müvekkiller hakkında davanın açılmış olması bile hakların ihlal edildiğinin göstergesidir. Daha fazla hak ihlali yaşanmaması için davanın bu celse sonlandırılmasını ve müvekkillerin beraatını talep ediyorum" diye konuştu. 

14 HAZİRAN'A ERTELENDİ

Ardından söz alan savcı, mütalaasını hazırlamak için süre verilmesini talep etti.  

Savcının talebini kabul eden mahkeme, savcıya mütalaasını hazırlamak için süre vererek duruşmayı 14 Haziran tarihine erteledi. 

Öne Çıkanlar